Η επίσκεψη της Ι.Λ.Ε.Α. στη Ιερά Μονή Δαφνίου και στο Θεματικό πάρκο «ΙΟΥΛΙΑΣ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ» ήταν απόλυτα επιτυχής -αφού και ο καιρός «άλλαξε» και έκανε καλοκαιρινή λιακάδα- και άφησε άριστες εντυπώσεις στους εκδρομείς.

Και αξίζει να καταθέσουμε μερικές πληροφορίες: Η Ι. Μονή Δαφνίου, αποτελεί σπουδαιότατο μνημείο της χριστιανικής τέχνης, μοναδικό δείγμα της «Αυτοκρατορικής Αναγέννησης των Μακεδόνων», η οποία έδωσε μερικά περικαλλή θρησκευτικά οικοδομήματα τον 11ο και 12ο αι. μ.Χ. στο Βυζάντιο. Πρόκειται για «Μνημειακό ναό» τεραστίων διαστάσεων, στολισμένο με ανεκτίμητης αξίας χ ρ υ σ ο π ο ί κ ι λ τ α ψηφιδωτά, με ιδιαίτερου κάλλους παραστάσεις (όπως η Σταύρωση, η Γέννηση, η είσοδος στα Ιεροσόλυμα, η ψηλάφηση του Θωμά, η Ανάσταση κ.ά.). Είχε δε τόσο χρυσό ο ναός, ώστε έχει τραγουδηθεί πολύ: «Κυρά Χρυσοδαφνιώτισσα, μεγάλη σου είν΄η χάρη με το ψηφί, με το ριγλί, με το μαργαριτάρι».

Τρεις είναι οι μοναστηριακές εκκλησίες αυτού του μεγέθους στην Ελλάδα: Η Ιερά Μονή Χίου, ο όσιος Λουκάς στη Φωκίδα, και του Δαφνίου Αττικής. Στο Δαφνί, «η Βυζαντινή τέχνη αποκαλύπτεται σαν η έκφραση ενός ολοκληρωμένου πολιτισμού». Η Μονή έχει ολοκληρώσει την ανακαίνισή της και είναι επισκέψιμη, κατόπιν ραντεβού.

Όσο για το θεματικό πάρκο, οι επισκέπτες είδαν και έμαθαν πολλά: γνώρισαν το «φαρμακερό φυτό» που έδωσε το «κώνειο» στο Σωκράτη γνώρισαν το «αγκαθωτό» δέντρο που έφτιαξαν το αγκάθινο στεφάνι του Χριστού, το μπαμπού ξύλο, όπου μέσα του έκρυψε τη φωτιά ο Προμηθέας από τους θεούς του Ολύμπου και την έδωσε στους ανθρώπους και πολλά άλλα.