Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, με αφορμή την πολυετή απουσία αντισεισμικού ελέγχου των σχολικών κτηρίων της Αχαΐας.

Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος έλεγχος που έγινε στα σχολικά συγκροτήματα της Αχαΐας ήταν το 2004, με πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να βρίσκονται στο σκοτάδι, σε σχέση με την αντοχή των σχολικών κτηρίων σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει την Υπουργό Παιδείας: α) σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την πραγματοποίηση προληπτικών αντισεισμικών έλεγχων στα σχολικά κτήρια της Αχαΐα και β) ποιος ο χρονικός ορίζοντας  ολοκλήρωση των ελέγχων αυτών;

ΕΡΩΤΗΣΗ:

 

Προς: Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Θέμα: Προληπτικοί έλεγχοι των σχολικών κτηρίων της Αχαΐας.

Κυρία Υπουργέ,

Κατά την πρόσφατη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παρατηρήθηκαν προβλήματα στις υποδομές και τις κτηριακές εγκαταστάσεις ορισμένων σχολείου της Αττικής, με αποτέλεσμα οι δομές να κριθούν ακατάλληλες και οι μαθητές να μεταφερθούν σε άλλες σχολικές μονάδες. Ενδεικτικά, αναφέρω σχολικά συγκροτήματα στο Χαϊδάρι, στο Νέο Ηράκλειο και στο Αιγάλεω.

Από την άλλη μεριά, η Αχαΐα, είναι νομός εξαιρετικά σεισμογενής και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος» (15.9.2019), οι τοπικές αρχές βρίσκονται στο σκοτάδι σε σχέση με την αντοχή των δημοσίων κτηρίων σε περίπτο^ση μεγάλου σεισμού. Ο τελευταίος έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί τη σχολική χρονιά 2003-2004, με πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Συνεπώς, είναι αναγκαία η άμεση πραγματοποίηση των απαραίτητων προληπτικών ελέγχοον στο σύνολο των σχολικών κτηρίων του νομού μας.

Συνεποις, είναι απαραίτητοι οι έλεγχοι στο σύνολο των σχολικών κτηρίων της Αχαΐας, συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών χώρων και των αθλητικών υποδομών.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η αρμόδια Υπουργός: α) σε ποιες κινήσεις αναμένεται να προβεί για την πραγματοποίηση προληπτικών ελέγχων στα σχολικά κτήρια της Αχαΐας και β) ποιος ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των ελέγχων αυτών;

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2019

Με τιμή Ο ερωτών βουλευτής

Αγγελος Τσιγκρής