Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις από έγκυρους φορείς , αναμένεται ότι η στυτική δυσλειτουργία θα φτάσει να επηρεάζει 322 εκατομμύρια άνδρες μέχρι το 2025, σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι γνωστό, ότι η ΣΔ εμφανίζεται συχνότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Για παράδειγμα, η συχνότητα εμφάνισης μέτριας προς σοβαρής ΣΔ σε άνδρες κάτω των 50 φτάνει το 15%, ενώ στους άνδρες  ηλικίας 70-79 το 34%.

Κρουστικά κύματα

Η θεραπεία με κρουστικά κύματα παρέχει μια γρήγορη, εντελώς ανώδυνη κι αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας. Η θεραπεία πραγματοποιείται με τη χρήση μιας συσκευής παραγωγής κρουστικών κυμάτων, η οποία τα εφαρμόζει σε 5 συγκεκριμένες περιοχές του πέους και του περινέου. Κάθε περιοχή δέχεται από 300 μέχρι 1.500 κύματα κατά την διάρκεια μιας εικοσάλεπτης συνεδρίας.
Κλινικές μελέτες εμφάνισαν πως η ροή του αίματος αυξήθηκε και πολλές φορές διπλασιάστηκε, ενώ βελτίωση συνέχισε να καταγράφεται ακόμα και τρεις μήνες μετά το πέρας των συνεδριών. Τα στοιχεία δείχνουν λοιπόν πως η θεραπεία με κρουστικά κύματα έχει άμεσα αποτελέσματα σημαντικής θεραπευτικής αξίας. Ακόμα και αν τα προβλήματα στύσης επανεμφανιστούν, η εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων μπορεί να επαναληφθεί χωρίς κανένα κίνδυνο για εμφάνιση παρενεργειών.

PRP και βλαστοκύτταρα

Η ένεση PRP (πλάσμα αίματος πλούσιο σε αιμοπετάλια) και η έγχυση βλαστοκυττάρων αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και όχι μόνο. Πρόκειται για την χρήση αυξητικών παραγόντων του αίματος και βλαστοκυττάρων του ίδιου του ασθενή μέσω μιας εντελώς ανώδυνης ένεσης στο πέος, με στόχο την αναζωογόνηση της στύσης, τη διατήρηση και αύξηση του μεγέθους, την καθυστέρηση της εκσπερμάτισης και τον ευθειασμό του πέους.

Οι δυο αυτές μέθοδοι παρουσιάζουν πολλαπλά οφέλη για την σεξουαλική λειτουργία του ασθενούς και αν και η ανταπόκριση μπορεί να διαφέρει, τα οφέλη περιλαμβάνουν:

  • Δυνατότερες στύσεις
  • Αυξημένη αιματική ροή
  • Εντονότερους οργασμούς
  • Καθυστέρηση στον χρόνο εκσπερμάτισης
  • Καλύτερα αποτελέσματα των από του στόματος χορηγούμενων θεραπειών
  • Καλύτερη αισθητικότητα
  • Απουσία παρενεργειών και αλλεργικών αντιδράσεων
  • Εύκολη χορήγηση

i) PRP

Πιο συγκεκριμένα, εκπαιδευμένος ιατρός ουρολόγος – ανδρολόγος λαμβάνει ποσότητα αίματος από το χέρι του ασθενούς και προχωρεί στην εφαρμογή τοπικής αναισθητικής κρέμας στο πέος. Στη συνέχεια το αίμα τοποθετείται σε ειδικό μηχάνημα, όπου με φυγοκέντριση διαχωρίζεται το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα του αίματος και τοποθετείται σε μικροσκοπική σύριγγα μέσω της οποίας εγχύεται σε συγκεκριμένα σημεία του πέους. Η όλη διαδικασία διαρκεί 20 λεπτά, είναι ανώδυνη και δεν απαιτείται περίοδος ανάρρωσης.
Η βελτίωση της στύσης στοους περισσότερους άνδρες ανέρχεται σε ποσοστά της τάξης του 50% – 70% και το πλήρες αποτέλεσμα είναι ορατό εντός 12 εβδομάδων από την χορήγηση. Τα δε ποσοστά ικανοποίησης μετά την χορήγηση δυο ενέσεων PRP (με διάστημα 8-12 εβδομάδων μεταξύ τους) είναι μεγαλύτερα του 85%!

ii) Βλαστοκύτταρα

Λιποκύτταρα λαμβάνονται από την κοιλιακή χώρα του ασθενούς και υπόκεινται σε σύντομη επεξεργασία για να μετατραπούν σε βλαστοκύτταρα. Τα βλαστοκύτταρα αυτά έχουν την ιδιότητα να διαφοροποιούνται και να μετασχηματίζονται σχεδόν σε όλους τους κυτταρικούς τύπους του ανθρώπινου σώματος. Η έγχυσή τους γίνεται κατευθείαν στο πέος με μια σχεδόν αόρατη βελόνα όπου στην συνέχεια αρχίζουν και μετατρέπονται σε νευρικά, μυικά και ενδοθηλιακά κύτταρα, αναδομώντας το πέος εκ βάθρων, με ευεργετικά αποτελέσματα για την σεξουαλική υγεία. Ασθενείς με σοβαρού βαθμού στυτική δυσλειτουργία κατάφεραν να αποκτήσουν ικανοποιητικές για διεισδυση στύσεις χωρίς χρήση φαρμάκων, εμφυτευμάτων ή άλλων συσκευών.

Πεϊκή πρόθεση

Η πεϊκή πρόθεση ουσιαστικά είναι μια «αντλία» σιλικόνης που τοποθετείται μέσα στο πέος και του παρέχει την αναγκαία σκληρότητα με το υγρό που περιέχει. Μιμείται δηλ. ουσιαστικά το μηχανισμό της φυσικής στύσης και χάλασης. Τοποθετείται από ειδικά εκπαιδευμένο χειρουργό ουρολόγο, με μια απλή επέμβαση, της οποίας η διάρκεια είναι μόλις 30’ και δεν χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο. Η τομή είναι πάρα πολύ μικρή, στην κάτω επιφάνεια του πέους και η πρόθεση περνάει απαρατήρητη ακόμα και από τον/την σύντροφο την ώρα της συνεύρεσης.

Τα οφέλη που παρουσιάζουν είναι εντυπωσιακά:
•    Δια παντός λύση
•    Αυθόρμητη στύση και συνεύρεση
•    Η στύση μπορεί να επιτευχθεί ανά πάσα στιγμή και να διατηρηθεί για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί ο χρήστης
•    Η πεϊκή πρόθεση περνά απαρατήρητη είτε το πέος είναι σε κατάσταση στύσης, είτε σε χάλαση
•    Η εκσπερμάτιση και ο οργασμός λαμβάνουν χώρα φυσιολογικά.

Πηγή: andrologia.gr