Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας του Σακχαρώδους Διαβήτη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «ΓΛΥΚΙΑ ΖΩΗ» και το Κέντρο Εμβρυομητρικής Ιατρικής Πάτρας οργανώνουν επιστημονική ημερίδα με τίτλο: «Διαβήτης και Εγκυμοσύνη», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 17:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων « Αγορά Αργύρη» στην Πάτρα.

Η 14η Νοεμβρίου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Πρόκειται για μία σοβαρότατη διαταραχή της λειτουργίας του Μεταβολισμού. Στην πατρίδα μας πάσχουν από το συγκεκριμένο αυτοάνοσο νόσημα 1.200.000 πολίτες, ενώ αποτελεί μία σταθερά αυξανόμενη παγκόσμια απειλή, καθώς αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 πολιτών σε ετήσια βάση και είναι στενά συνδεδεμένη με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, μόνιμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκτός από σοβαρές σωματικές βλάβες, επιφέρει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που επιβαρύνουν το κόστος ζωής κάθε πάσχοντα και της οικογένειάς του, χωρίς να αγνοείται η ψυχολογική επιβάρυνση για κάθε πλευρά. Παράλληλα, το κόστος νοσηλείας και φροντίδας των χρονίων αυτών πασχόντων επιβαρύνουν σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ευαισθητοποιείται στο ζήτημα αυτό και βρίσκεται στο πλάι των πασχόντων συμπολιτών, αλλά ακόμη περισσότερο οφείλει να συνδράμει με κάθε τρόπο στην πρόληψη και στην επαρκή ενημέρωση για την αποφυγή και τον περιορισμό των κρουσμάτων Σακχαρώδους Διαβήτη.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα γίνει αναφορά στην περίοδο της εγκυμοσύνης και τους κινδύνους που ενδεχομένως ελλοχεύουν εξαιτίας του Σακχαρώδους Διαβήτη. Εξειδικευμένοι επιστήμονες θα βοηθήσουν μέσα από τις παρουσιάσεις τους και τις συμβουλές τους να γίνουν περισσότερο σαφείς οι παράγοντες κινδύνου, όπως επίσης οι τρόποι αντιμετώπισής τους προκειμένου να υπάρξει μία όσο το δυνατόν καλύτερη περίοδο κύησης, απαλλαγμένη από επιπλοκές.