Ας είμαστε ειλικρινείς: Το να κρυφτούν τα likes σε Facebook και Instagram είναι μία ενέργεια που θα έχει την ίδια βαρύτητα με μία τρύπα στο νερό. Δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα. Τα likes ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε εδώ. Τι κι αν εξαφανιστεί από την αρχική εικόνα ο μετρητής των ατόμων που δήλωσαν πως τους “αρέσει” μία δημοσίευση; Αυτό θα μπορεί να διαλευκανθεί εύκολα από τον ίδιο το χρήστη, απλά ανοίγοντας μία άλλη λίστα που θα εμφανίζει όλους εκείνους οι οποίοι αλληλεπίδρασαν και την οποία μάλιστα θα μπορεί να παρουσιάσει σε οποιονδήποτε επιθυμεί. Το Facebook στην πραγματικότητα έχει ανάγκη τα likes, το ίδιο και το Instagram. Αυτά αποτελούν το βασικό εργαλείο που δημιουργεί ενδιαφέρον και στην τελική, κινεί την ίδια την αγορά. Παράλληλα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν τα ισχυρότερα εργαλεία στις πλατφόρμες του Menlo Park.

Σε μία τελική ανάλυση, το γεγονός πως ο χρήστης θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά ίσως να είναι και μία έμμεση παραδοχή ότι δεν είναι μία ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση, παρότι η αρχική ιδέα είναι συγκεκριμένη: Αυτό που επιδιώκουν οι άνθρωποι του Facebook και του Instagram είναι το να ωθήσουν τους χρήστες να επικεντρωθούν περισσότερο στο περιεχόμενο που δημιουργούν παρά στο αποτέλεσμα αυτού. Αν όμως πάρεις είτε 3 likes, είτε 200, πάλι θα είσαι σε θέση να το γνωρίζεις. Μετά από όλα αυτά, η αντιπαράθεση θα περιοριστεί ανάμεσα σε εσένα και τον εαυτό σου. Βαθιά μέσα σου, η διαδικτυακή αυτοεκτίμηση θα εξαρτηθεί από τους ίδιους ακριβώς παράγοντες που ισχύουν και τώρα.

[the_ad id=”46274″]

Όπως έχεις ήδη διαβάσει, το Facebook ξεκίνησε το τεστ των “κρυμμένων” likes δοκιμαστικά σε κάποιες περιοχές. Στην Αυστραλία και σε μία πολύ μικρή ομάδα χρηστών δοκιμάστηκε αρχικά μία πιο “επαγγελματική” εκδοχή της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτή, ο χρήστης μπορεί απλά να δει το όνομα ενός από τους “φίλους” που έχουν διαδράσει, χωρίς τον αριθμό των υπόλοιπων και όχι δύο ονόματα χρηστών και έπειτα τον αριθμό των άλλων likes, όπως συμβαίνει μέχρι αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα το “Η δημοσίευσή σας αρέσει στους χρήστες Χ, Ψ και 347 ακόμη” αντικαταστάθηκε από το “Η δημοσίευσή σας αρέσει στον χρήστη Χ και σε άλλους”, χωρίς να αναφέρεται ο ακριβής αριθμός, τουλάχιστον προς τρίτους. Αποχαιρετισμός στους αριθμούς λοιπόν, έστω και σε πειραματική φάση.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στο Instagram σε συγκεκριμένες περιοχές του Καναδά τον περασμένο Απρίλιο, κάτι που μέχρι τον Ιούλιο είχε επεκταθεί και σε 5 ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ιταλία. Σύμφωνα με αρκετούς, αυτό έγινε και πιθανότατα θα γίνει σε πιο οργανωμένη και μαζική βάση στο μέλλον ώστε να υπάρξει μία μετατόπιση προς την οργανική διαφήμιση μέσω των social media. Εκτός αν είναι κάποιος τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι ο Mark Zuckerberg και οι συνεργάτες ενδιαφέρονται όντως τόσο πολύ για το περιεχόμενο. Τα brands και κυρίως τα budgets τους είναι εκείνα που κάνουν παιχνίδι πλέον. Και γνωρίζουν όλοι πολύ καλά πως κάποιοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν απλά και μόνο για να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους. Έπειτα, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος αρνητικών αντιδράσεων σε πληρωμένα posts.

[the_ad id=”46371″]

Μην ξεγελιέσαι ωστόσο. Το Facebook και το Instagram χρησιμοποιούσαν πάντοτε τα likes σαν δείκτες που καθορίζουν τη στρατηγική τους. Ακόμη κι αν τα “κρύψουν” για ένα διάστημα θα προσφέρουν άλλους μηχανισμούς αντίδρασης σε εμφανή σημείο του feed ώστε οι χρήστες να αλληλεπιδρούν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους για οποιαδήποτε δημοσίευση. Μέχρι δηλαδή τη στιγμή που θα αναγκαστούν να επαναφέρουν τα παραδοσιακά likes. Στην πραγματικότητα τα social media θα αλλάξουν πολύ λιγότερο από όσο είχες φανταστεί.

Από: Esquire IT