Με λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιείται και φέτος ο εορτασμός για την εθνική επέτειο της «28ης Οκτωβρίου 1940» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Οι  εκδηλώσεις κορυφώνονται τη Δευτέρα με την Επίσημη Δοξολογία, καθώς επίσης την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου, όπως ενημερώθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν:

  • Στην Πάτρα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτριος Οικονόμου
  • Στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Σπυρίδων – Παναγιώτης (Σπήλιος) Λιβανός.
  • Στο Αγρίνιο ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νικόλαος Παπαθανάσης
  • Στον Πύργο ο Υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης

 

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης και οι Αντιπεριφερειάρχες.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, θα παραστεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Αγρίνιο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος θα βρίσκεται στις εκδηλώσεις στην Πάτρα, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά στην Αμφιλοχία, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλειος Γιαννόπουλος στον Πύργο. Τέλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκης Παπαδόπουλος  θα βρίσκεται στην Κάτω Αχαΐα.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Στην Αχαΐα: Η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί ως εξής: ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης στα Καλάβρυτα, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος στο Αίγιο, ο βοηθός Περιφερειάρχη με αντικείμενο τον Συντονισμό των Εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821 Ανδρέας Φίλιας στην Πάτρα και ο βοηθός Περιφερειάρχη με αντικείμενο τα θέματα Νέας Γενιάς και Θρησκευμάτων Νίκος Κατσουγκράκης στη Χαλανδρίτσα του Δήμου Ερυμάνθου.

Στην Αιτωλοακαρνανία: Η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί ως εξής: ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Θανάσης Μαυρομμάτης στη Ναύπακτο, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας: Λάμπρος Δημητρογιάννης στο Μεσολόγγι, ο βοηθός Περιφερειάρχη με αντικείμενο την ενίσχυση και το συντονισμό των συνεταιριστικών οργανώσεων Μιχαήλ Γούδας στη Βόνιτσα, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιώργος Κοντογιάννης στο Θέρμο, Αγγελική Χαλιμούδρα στον Αστακό και Αμαλία Βούλγαρη στην Κατοχή.

Στην Ηλεία: Η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί ως εξής: ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος στην Αμαλιάδα, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νικόλαος Κοροβέσης στη Ζαχάρω, ο Βοηθός Περιφερειάρχη με αντικείμενο τα θέματα Ολυμπισμού και Αθλητισμού Δημήτριος Νικολακόπουλος στα Κρέστενα και τον Πύργο, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Χρήστος Μπιλίρης στα Λεχαινά και Μαρία Μπίλια στη Γαστούνη.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Στην Πάτρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις πιο κάτω εκδηλώσεις:

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου

  • 10.30: Εκδήλωση στο Μνημείο της Ελευθερίας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Όλγας) από φοιτητές, μαθητές, προσκόπους και οδηγούς. Κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, ακρόαση του Εθνικού Ύμνου.
  • 12.30: Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες της Π.Δ.Ε., ΝΠΔΔ κ.α.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου

  • 07.30: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλως των εκκλησιών φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών και οι Μουσικές του Δήμου θα περιέλθουν στους δρόμους της πόλης παιανίζοντας θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια.
  • 08.00: Έπαρση της σημαίας.
  • 11.00: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου (τέλος προσέλευσης επισήμων 10.50 π.μ).
  • 11.30: Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο της Ελευθερίας (πλατεία Εθνικής Αντίστασης) όπου θα υπάρχει τιμητική φρουρά από σημαιοφόρους των Λυκείων και Γυμνασίων των Πατρών. Θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου τηε Πάτρας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, αποχώρηση σημαιοφόρων και επισήμων.
  • 12.00: Παρέλαση προ των επισήμων στην πλατεία Τριών Συμμάχων των Σωματείων, Οργανώσεων, Αντιπροσωπειών του Πανεπιστημίου Πατρών, ΤΕΙ, μαθητών, πολεμιστών Εθνικής Αντίστασης, ΕΕΣ, Τμημάτων Στρατού.
  • 17.32: Υποστολή σημαίας στην κεντρική προβλήτα Αγ. Νικολάου. Τιμές θα αποδώσει κατά τα κεκανονισμένα Τμήμα Στρατού μετά της Μουσικής του Δήμου.

Στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου

  • 10.45: Ρίψη στεφάνου για τους αφανείς Ήρωες της θάλασσας από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου και του 1ου Γενικού Λυκείου Μεσολογγίου.
  • 11.30: Προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων από μαθητές, μαθήτριες, προσκόπους και οδηγούς στο Ηρώο Πεσόντων των Τελευταίων Πολέμων (Τρίγωνο).

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου

  • 07.00: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλως των εκκλησιών με φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.
  • 08.00: Έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου.
  • 10.00: Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Θα ακολουθήσει εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από εκπαιδευτικό της Α/Βαθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.
  • 11.15: Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο Πεσόντων των Τελευταίων Πολέμων (Τρίγωνο) και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων. Προσκλητήριο Πεσόντων Μεσολογγιτών κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο και σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.
  • 11.30: Παρέλαση προ των επισήμων στην πλατεία Κέννεντυ, Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, μαθητών, μαθητριών, προσκόπων, οδηγών,  Τμήματος Μεσολογγίου ΕΕΣ και του Στρατού. Κατά την παρέλαση οι Ανάπηροι και τα Θύματα Πολέμου θα καταλάβουν τιμητική θέση στην εξέδρα των επισήμων.
  • 17.00 Επίσημη υποστολή σημαίας στην κεντρική πλατεία.

Στον Πύργο θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου

  • Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους Οργανισμούς κ.λ.π.
  • 11:00: Απότιση φόρου τιμής από τους μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στα μνημεία των Ηρώων, προσερχόμενων μετά το πέρας των προηγούμενων εκδηλώσεων.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου

  • 07.00: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλως των εκκλησιών.
  • 08.00: Έπαρση της σημαίας στο Μνημείο των Ηρώων με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων».
  • 10.00: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου  χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Γερμανού (τέλος προσέλευσης επισήμων 09.59 π.μ). Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας εντός του Ιερού Ναού από τον Πρόεδρο παραρτήματος ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών στρατού Ταξίαρχο εν αποστερατεία κ. Γεώργιο Σταματόπουλο.
  • 10.30: Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Ηρώων. Κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων ηρώων και πεσόντων κατά την εποποιία του 1940. Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Αποχώρηση σημαιοφόρων και επισήμων. Στη συνέχεια και στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο θα παρατεθεί δεξίωση προς τις Αρχές από τον Δήμαρχο Πύργου.
  • 11.30: Παρέλαση προ των επισήμων στην οδό Μανωλοπούλου των αναπήρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, Ε.Ε.Σ., Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, Λαογραφικών Ομίλων, Συλλόγων, Σωματείων, Τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • 17.30: Υποστολή σημαίας.