Γαλλία: Σπάνιος πίνακας βρέθηκε σε σπίτι ηλικιωμένης – Νόμιζαν ότι ήταν απλά μία εικόνα!

0

Ένας πίνακας του μεγάλου Ιταλού ζωγράφου Τσιμαμπούε, του οποίου ελάχιστοι πίνακες διασώζονται μέχρι σήμερα, ανακαλύφθηκε σε ένα σπίτι στο Κομπιέν, στα βόρεια τουο Παρισιού, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον οίκο δημοπρασιών Turquin που ειδικεύεται στη μεσαιωνική τέχνη.

«Ο εμπαιγμός του Χριστού», είναι το θέμα αυτού του μικρού μεγέθους πίνακα (25,8 εκατοστά επί 20,3 εκατοστά) με το χρυσό φόντο πάνω σε ξύλο λεύκας. Πιθανότατα προέρχεται από ένα δίπτυχο του 1280, στο οποιο περιλαμβάνονταν οκτώ τέτοια ταμπλώ, παρόμοιου μεγέθους, με τα Πάθη του Χριστού.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστά δύο από αυτά τα ταμπλώ: η Μαστίγωση του Χριστού (Συλλογή Φρικ, Νέα Υόρκη) και η Παρθένος με το Θείο Βρέφος και δύο αγγέλους (Εθνική Πινακοθήκη, Λονδίνο).

Ο πίνακας εικονίζει τον Χριστό, περιστοιχισμένο από ένα πλήθος οργισμένων ανδρών. Θα τεθεί σε δημοπρασία στις 27 Οκτωβρίου και η τιμή του εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 4-6 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που προτείνεται προς πώληση ένας πίνακας του Τσιμαμπούε.

Ο πίνακας ανήκει σε μια ηλικιωμένη κυρία που για χρόνια τον είχε κρεμασμένο στον διάδρομο, ανάμεσα στο σαλόνι και την κουζίνα του σπιτιού της. Η οικογένειά της θεωρούσε ανέκαθεν ότι επρόκειτο για μια απλή εικόνα.

Παρά τους αιώνες που πέρασαν, το έργο είναι σε εξαιρετική κατάσταση και ο Ερίκ Τουρκέν, ειδικός στους Μεγάλους Δασκάλους, εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για πίνακα του Τσιμαμπούε.