Κλιματική αλλαγή, ερώτημα 1ο: Είναι ένα γεγονός ή πρόκειται για υπερβολές της επιστημονικής κοινότητας; Απάντηση: Όχι, δεν είναι υπερβολές. Κλιματική αλλαγή, ερώτημα 2ο: Κινδυνεύει η ανθρωπότητα στις αμέσως επόμενες 10ετίες; Απάντηση: Ναι, η ανθρωπότητα κινδυνεύει. Το πλέον ανησυχητικό ωστόσο, αφορά τη συχνότητα και την αυξανόμενη δραματικότητα των προειδοποιήσεων από την επιστημονική κοινότητα. Η τελευταία αναφορά από το Breakthrough National Centre for Climate Restoration της Αυστραλίας, πηγαίνει ένα βήμα παραπάνω, κάνοντας λόγο για πραγματική Αποκάλυψη, καθώς η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα, με συνέπεια η ανθρωπότητα να φτάσει στο σημείο μηδέν για την επιβίωσή της, έως το 2050. Νομίζετε πως είναι αστείο; Δυστυχώς δεν είναι…

Με άλλα λόγια, η γενιά μας, οι άνθρωποι που ζούμε ΤΩΡΑ στον πλανήτη και όχι κάποιοι, κάπου, κάποτε στο μέλλον, είναι πιθανόν να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία μη αναστρέψιμη κατάσταση για τον πλανήτη. Η αναφορά της Αυστραλιανής ομάδας εργασίας, κάνει λόγο για ραγδαίες κλιματικές εξελίξεις, αποτέλεσμα των οποίων θα είναι μία σειρά από καταστροφικά και επιβαρυντικά παγκόσμιας κλίμακας γεγονότα, όπως παγκόσμιας πανδημίες από αρρώστιες, πυρηνικό πόλεμο (ο ενικός σε αυτήν την περίπτωση κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι) και θανατηφόρους καύσωνες και ξηρασίες.

Η αναφορά της επιστημονικής ομάδας από την Αυστραλία υποστηρίζει ότι η ανθρωπότητα θα καταστραφεί, αν στα ελάχιστα χρόνια που έχουμε περιθώριο να αναστρέψουμε την κατάσταση, δεν τα καταφέρουμε. Αν η «πράσινη πολιτική» αποτύχει. Ήδη, οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα, το 2015, έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς, καθώς οι αλλαγές στον πλανήτη συμβαίνουν με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό, απ’ ότι είχε υπολογιστεί πριν από τέσσερα χρόνια.

[the_ad id=”46371″]

 

Η αλλαγή του κλίματος θα επιφέρει αρρώστιες, τεραστίων διαστάσεων μετανάστευση, πολέμους για την ενέργεια, καταστροφές που δεν έχει αποδεχθεί ότι είναι δυνατόν να συμβούν ο μέσος άνθρωπος. Και όμως, η απειλή είναι υπαρκτή και στις διαστάσεις που παρουσιάζεται από τους επιστήμονες. Η μάχη για τα επόμενα χρόνια, είναι μάχη επιβίωσης για την ανθρωπότητα, γεγονός που επισημαίνεται με δραματικό τρόπο στην έκθεση της επιστημονικής ομάδας από την Αυστραλία, η οποία, δυστυχώς, δεν είναι η μοναδική που κρούει με αγωνία τον κώδωνα του κινδύνου.

Η έκθεση της ομάδας από τη Μελβούρνη προειδοποιεί για γεγονότα Αποκάλυψης, καθώς, όπως επισημαίνει, «ακόμα και να εφαρμοστούν κατά γράμμα, από όλα τα κράτη, οι αποφάσεις που ορίζονται στη Συμφωνία για το Κλίμα που έγινε στο Παρίσι το 2015, η κατάσταση δεν θα αλλάξει, διότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος». Ποιος είναι ο στόχος της Κλιματικής Συμφωνίας, την οποία υπέγραψε το σύνολο των χωρών του κόσμου, αλλά μετέπειτα αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ; Στόχος είναι η διατήρηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, σε επίπεδο κάτω των 3 βαθμών Κελσίου, έως το 2100. Ένας ουτοπικός στόχος, καθώς τα νεώτερα μοντέλα προσομοίωσης με βάση τις αποφάσεις του Παρισιού, καθιστούν τον πλανήτη μη κατοικήσιμο για τον άνθρωπο πολύ πριν το 2100. Τουναντίον, τα νέα μοντέλα ανεβάζουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα, στους 5 βαθμούς Κελσίου. Με άλλα λόγια… η απόλυτη καταστροφή-εξάλειψη της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, οποιαδήποτε αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη από 4 βαθμούς Κελσίου και πάνω, είναι «πέρα από κάθε προσαρμογή», καθώς θα αντιμετωπίσουμε μία ολική καταστροφή της πλειονότητας των οικοσυστημάτων που διαβιώνουν στον πλανήτη.

Με άλλα λόγια, αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα και σε ικανό ποσοστό, η ανθρωπότητα κινδυνεύει τα αμέσως επόμενα χρόνια, να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της εξαφάνισης. Η έκθεση από τη Μελβούρνη δεν είναι η μοναδική που επισημαίνει τους κινδύνους. Είναι πλέον ζωτικής -κυριολεκτικά- σημασίας να αλλάξουμε συνήθειες, τρόπο σκέψης, νοοτροπία και να ετοιμαστούμε για ένα δύσκολο μέλλον, ίσως σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές.

[the_ad id=”46704″]