Το σχέδιο της για τη διαχείριση των απορριμμάτων παρουσίασε σε μια άκρως επίκαιρη Ημερίδα, η παράταξη «αιγιάλεια τώρα», του υποψηφίου Δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου, φανερώνοντας έτσι το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τις θέσεις και το πρόγραμμά της.

Την αναλυτική και κατατοπιστική παρουσίαση έκαναν, εκ μέρους της ομάδας εργασίας του συνδυασμού, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Καραΐσκος και Δημήτρης Παπαγεωργίου, που απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις, παρουσιάζοντας εξιδεικευμένα στοιχεία και συγκεκριμένες δράσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Καλογερόπουλος, αφού πρώτα ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, που με την ηχηρή παρουσία τους έδειξαν την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και στους συνεργάτες του, ανέφερε μεταξύ άλλων:

[the_ad id=”46371″]

«Η καθαριότητα, είναι μία βασική ανάγκη και προϋπόθεση για την Υγεία και την Ποιότητα της ζωής μας. Είναι δείκτης του πολιτισμού μας, της δυναμικής της κοινωνίας μας και της διαχειριστικής ικανότητας των δημοτικών αρχών. Όσοι γνωρίσατε ως δημότες ή ως επισκέπτες το δήμο Συμπολιτείας, που επί σειρά 12 ετών είχα τη τιμή να έχω την ευθύνη, θα έχετε διαπιστώσει ότι τότε για εμάς η διαχείριση των απορριμμάτων δεν ήταν πρόβλημα, αλλά μία από τις πολλές διαδικασίες. Ήμασταν από τους πρώτους δήμους της χώρας που είχαμε θέσει την ανακύκλωση ως προτεραιότητα με θεαματικά αποτελέσματα. Πετύχαμε ποσοστά που ξεπέρασαν το 35% των απορριμμάτων, τότε, που δεν είχε δοθεί τέτοια βαρύτητα στην ανακύκλωση και δεν είχε αναδειχθεί όσο έπρεπε η σπουδαιότητά της από τη νομοθεσία. Θέλουμε να κάνουμε γνωστό σε εσάς και να σας ζητήσουμε με τη σειρά σας να μεταφέρετε εσείς και στους υπόλοιπους συνδημότες μας, ότι μπορούμε να λύσουμε το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, διότι διαθέτουμε τη γνώση, την εμπειρία αλλά και τα κατάλληλα στελέχη για την επίτευξη του στόχου μας».

[the_ad id=”46274″]

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: 55% έως το 2021 και 65 % έως το 2025

Α. Ανακυκλώσιμα Υλικά (Χαρτί, Πλαστικό, Γυαλί, Αλουμίνιο)

Τι θα κάνουμε:

  1. Δωρεάν διάθεση σε κάθε νοικοκυριό του Δήμου Αιγιαλείας τεσσάρων μικρών οικολογικών κάδων (από πεπιεσμένο χαρτί) με επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα, η οποία έχει ένα μοναδικό αριθμό που αντιστοιχεί στο δημότη. Στους ειδικούς κάδους θα συγκεντρώνονται από τους πολίτες τα προς ανακύκλωση υλικά (Χαρτί-Πλαστικό-Γυαλί- Μέταλλο).Για τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις υπάρχει πρόβλεψη χορήγησης κάδων ανάλογα με τη δυναμικότητά τους.
  2. Όταν γεμίζει η σακούλα, ο δημότης την αφαιρεί από τον κάδο και την κατεβάζει μπροστά από το σπίτι που διαμένει. ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ.

Θα γίνεται περισυλλογή προγραμματισμένα από το Δήμο.

  1. Το ειδικό απορριμματοφόρο διέρχεται και παραλαμβάνει τα ανακυκλώσιμα υλικά και διαβάζοντας τον αριθμό της σακούλας, πιστοποιεί τη συμμετοχή του Δημότη στην Ανακύκλωση .Τα προς ανακύκλωση υλικά οδηγούνται στο Κέντρο Ανακύκλωσης.  Οι συνεπείς δημότες επιβραβεύονται

Β. Οργανικά Υλικά

Οργανικά απορρίμματα είναι τα υπολείμματα των τροφών.

Τι θα κάνουμε:

  1. Δωρεάν διάθεση σε κάθε νοικοκυριό και κατάστημα εστίασης του Δήμου Αιγιαλείας ενός μικρού πλαστικού δοχείου (περίπου 7 λίτρων)ή μεγαλύτερο ανάλογα με το κατάστημα, στο οποίο θα συγκεντρώνονται τα υπολείμματα τροφών.
  2. Ο δημότης θα μεταφέρει τα οργανικά απορρίμματα σε ειδικό καφέ κάδο με κλειδί. Τοποθετούμε έναν καφέ κάδο ανά τρία διαμερίσματα ή σπίτια ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας .
  3. Το ειδικό όχημα διέρχεται και παραλαμβάνει τα οργανικά υπολείμματα ,πλένει τους κάδους και τα μεταφέρει σε χώρο επεξεργασίας.

Γ. Υλικά που δεν ανακυκλώνονται

Θα υπάρχει κάδος γειτονιάς ή πολυκατοικίας που θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες οικογένειες. Σε αυτόν θα τοποθετούνται τα μη ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία θα περισυλλέγονται και θα μεταφέρονται σε μονάδα περαιτέρω επεξεργασίας (ΧΥΤΥ), ευθύνης του προβλεπόμενου Νέου Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Δ. Αδρανή Οικοδομικά Υλικά

Η επεξεργασία των αδρανών υλικών που προκύπτουν από άχρηστα οικοδομικά υλικά μπορούν να αποφέρουν ένα σημαντικό περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος στο Δήμο. Η νομοθεσία προβλέπει τη διάθεση των αδρανών σε πιστοποιημένους αποδέκτες που τα επεξεργάζονται και διαχωρίζουν τα μέταλλα από τα μπάζα  μετατρέποντας τα σε αμμώδη υλικά (εξαιρούνται τα επικίνδυνα π. χ αμίαντος που θέλουν ειδική επεξεργασία).

Το υλικό αυτό είναι ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας.

[the_ad id=”46371″]

Ε. ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ

Στο δήμο μας θα δημιουργηθούν τρία Πράσινα Σημεία ,ένα στο Αίγιο ,ένα στη Δυτική και ένα στην Ανατολική Αιγιάλεια. Στεγασμένοι χώροι που θα προσκομίζουν οι δημότες ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, στρώματα, ηλεκτρικές συσκευές), μπαταρίες, ρούχα και παπούτσια.

Θα λειτουργούν ως χώροι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και έκθεσης επαναχρησιμοποιούμενων υλικών.

Απαραίτητη είναι η συνεργασία με εθελοντές και ΚΟΙΝΣΕΠ που  θα παίξουν συμπληρωματικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια .

Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι Επιλέξιμο χρηματοδοτικά σε όλα του τα στάδια.

ΣΤ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΔΣΑ

Με το νέο  Νόμο  4555/2018 (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι) την  αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων αναλαμβάνει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Στο Δήμο μένει η ευθύνη να αναπτύξει την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, την επαναχρησιμοποίηση  και τη συλλογή των απορριμμάτων .

Ο ΦΟΔΣΑ υποχρεούται να κατασκευάσει ένα Εργοστάσιο σε κάθε Νομό για να δέχεται  τα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα και της Αιγιάλειας.

Στο ΦΟΔΣΑ το Δήμο μας θα εκπροσωπεί ο Δήμαρχος και δύο ακόμα άτομα.

Ζ. ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣ

Το παραπάνω  σχέδιο, οδηγεί στο οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας. Εμείς δεσμευόμαστε ότι όποια κι αν είναι η Δικαστική Απόφαση, δεν πρόκειται να λειτουργήσει  ούτε για μια μέρα. Θα μετατραπεί σε ένα θαυμάσιο Περιβαλλοντικό Πάρκο, όπως και η Παπανικολού για την οποία υπάρχουν σήμερα διοικητικές και τεχνικές εκκρεμότητες που καθιστούν έτσι και αλλιώς αδύνατη τη λειτουργία της.

Αυτό είναι το Ολοκληρωμένο Σχέδιο μας για να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα των σκουπιδιών.

Δεσμευόμαστε ότι δεν θα ξαναζήσουμε τις εικόνες ντροπής, που ζήσαμε και ζούμε.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμά μας στην ηλεκτρονική σελίδα www.dimitriskalogeropoulos.gr

 

[the_ad id=”46704″]