Tο Επιμελητήριο Αχαίας έλαβε μέρος στο 4ο Φόρουμ για τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την οργάνωση της ΕΕ και της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, στην Μπούντβα μεταξύ 6 και 8 Μαίου 2019.

Την ίδια περίοδο διεξήχθει και το 2ο Φόρουμ των Επιμελητηρίων, των Πόλεων και των Πανεπιστημίων της Αδριατικής και Ιονίου. Το Επιμελητήριο Αχαίας είναι μέλος του Φόρουμ Επιμελητηρίων για περισσότερα από 10 χρόνια και του έχει ανατεθεί η προεδρία των εργασιών για τις μεταφορές, μία από τις πιο σημαντικές θεματικές ενότητες του Φόρουμ που στη συνέχεια αποτέλεσε και έναν από τους πυλώνες για την πολιτική της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου.

Και τα 2 Φόρα σηματοδοτούν μία πού μεγάλη ευκαιρία δικτύωσης με άλλους φορείς τόσο σε ευρωπαικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υπουργείων, περιφερειών και πανεπιστημίων από την οποία προκύπτουν συνεργασίες και προγράμματα. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές συναντήσεις των χωρών της συγκεκριμένης περιοχής για τη δημιουργία στρατηγικής και πολιτικής στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού, της μπλε ανάπτυξης και των υδατοκαλλιεργειών καθώς και της προστασίας του περιβάλλοντος.

[the_ad id=”46371″]

Το Επιμελητήριο Αχαίας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κος Πλάτων Μαρλαφέκας, ο Α΄ Αντιπρόεδρος κος Αριστείδης Τηλιγάδας, ο Β΄Αντιπρόεδρος κος Ιωάννης Πετράτος, ο υπεύθυνος συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων κος Χαράλαμπος Ανδρικόπουλος το μέλος του ΔΣ, κος Σαάντ Κάραμπετ και τα στελέχη το Επιμελητηρίου και της Αναπτυξιακής αντίστοιχα, κα Νόρα Νικολοπούλου και κος Κώστας Γιωτόπουλος.

Οι εκπρόσωποι παρακολούθησαν τις εργασίες των συνεδρίων, έκαναν συναντήσεις και συνομίλησαν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος με την προοπτική προγραμμάτων και συνεργασιών  και έγιναν παρουσιάσεις από την κα Νικολοπούλου και τον κο Γιωτόπουλο με πολύ μεγάλη ανταπόκριση και επιτυχία.

Συμπερασματικά, στρατηγικές αλλαγές πρόκειται να γίνουν στον τομέα των μεταφορών δεδομένων των όρων και των κανόνων που έχουν τεθεί μετά την Συμφωνία του Παρισιού το 2014 σχετικά με την δραματική μείωση των εκπομπών και των ρίπων μέχρι το 2050, κάτι το οποίο θα επηρεάσει ιδιαίτερα την περιοχή μας σχετικά με τα σχέδια για την χρήση του αερίου και του υγροποιημένου αερίου.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές πηγές οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή και παρατέθηκαν ¨καλές πρακτικές¨ και μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη του τουρισμού. Ένα θέμα στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στον εν λόγω τομέα ήταν η διάχυση των τουριστών ούτως ώστε να υπάρχει μία σχετική ισομέρεια αλλά και τρόποι επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου και πέραν των 3 καλοκαιρινών μηνών για τη δημιουργία υγιέστερου αλλά και βιώσιμου τουρισμού.

[the_ad id=”46274″]

Ένα ακόμα θέμα στο οποίο εστίασαν οι συμμετέχοντες και οι ομιλητές ήταν η σημασία της διαρκούς μάθησης και της τεχνικής εκμάθησης μέσω τεχνικών σχολών. Αυτή είναι η νέα τάση της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίστηκε, όπως επίσης και η απόλυτη εξάρτηση της προόδου με την καινοτομία.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική στιγμή για την μακροπεριφέρεια της Αδριατικής και Ιονίου δεδομένου ότι σύντομα λήγει η πρώτη περίοδος και μέλλει να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα νέα δεδομένα όσον αφορά στους στρατηγικούς πυλώνες αλλά και στον τομέα των οικονομικών και την περίοδο 2021-2027.

Από αυτό εξαρτώνται τα νέα προγράμματα για την επόμενη περίοδο αλλά και η γενικότερη διάχυση και εστίαση του ενδιαφέροντος και των πόρων και βέβαια των συνεργασιών και συνεργειών.

 

[the_ad id=”46704″]