Χ.Ε.Α.: Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

0

Μια μοναδική εκδήλωση θα παρουσιάσει το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου στο κοινό της Αιγιάλειας, έχοντας την ευκαιρία να φιλοξενήσει τον κορυφαίο συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο, με αφορμή τη συλλεκτική έκδοση του βιβλίου «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου» και τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

«Λόγος και μουσική… Σέρρα, Γινάτι και άλλα μυθιστορήματα του Γιάννη Καλπούζου», το Σάββατο 18 Μαΐου 2019, ώρα 8.00 το βράδυ, στο Πολύκεντρο (Μυρτιά, παραλία Αιγίου),
από το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, υπό την αιγίδα της ΔΗΚΕΠΑ και με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγιάλειας, Ποντιακής και Ηπειρώτικης ορχήστρας και χορευτών-χορευτριών του Χ.Ε.Α. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί μέσα από λόγο, εικόνες, μουσική, τραγούδια και χορούς το συνολικό έργο του συγγραφέα με εστίαση στα βιβλία «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου» και «Γινάτι, ο σοφός της λίμνης».

Τις εισηγήσεις για τα βιβλία θα κάνουν ο Κώστας Κλάγκος (φιλόλογος, τ. σχολ. σύμβουλος), ένα μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κων Π.Ε., αποσπάσματα από τα βιβλία θα διαβάσουν ο συγγραφέας, ο Γιώργος Γεωργόπουλος (φιλόλογος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων) και η Βαρβάρα Σεφέρη (φιλόλογος, πρόεδρος της Θ.Ε.Α.) ενώ το συντονισμό θα κάνει ο Γιώργος Σιακκής (εκπ/κός φυσικής αγωγής, Msc Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων).

Μέλη του Χορευτικού Εργαστηρίου θα παρουσιάσουν χορούς -σε διδασκαλία Ασημάκη Τσουρέκη και Μαρίας Ζουροπούλου- του Πόντου (Σέρρα, Διπάτ κ.α.) και της Ηπείρου (Βιργινάδα, Παγωνίσιο κ.ά.) με τη συνοδεία 5μελούς ορχήστρας (Κατερίνα Μιχαηλίδου ποντιακή λύρα–τραγούδι Σταύρος Νταής νταούλι, Γιώργος Μπέλλος κλαρίνο-τραγούδι, Βασίλης Χαλιάσος λαούτο, Χρήστος Τασούλας ντέφι) ενώ τραγούδια θα αποδώσει και το εφηβικό τμήμα του Χ.Ε.Α. Στο χώρο θα λειτουργεί, από το βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Σκέψη, έκθεση με τα βιβλία του Γιάννη Καλπούζου.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.
Χορηγοί της εκδήλωσης είναι: Book Shop Café, Goji Βerry Κτήμα Αντωνόπουλου, Αρτοποιείο Τηλιγάδη, Music bar Buzz και βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Σκέψη και χορηγός επικοινωνίας το Ράδιο Αίγιο.