“Ο Δήμος Αιγιαλείας είναι από τους Δήμους της χώρας που αύξησαν το ποσοστό της ανακύκλωσης των απορριμμάτων κατά 120% μέσα σε τέσσερα χρόνια, όταν το 2019 όλη η Αιγιάλεια ήταν γεμάτη σωρούς σκουπιδιών.

Το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων σε χώρους διαχείρισης ήταν 1,21 εκ. ευρώ το χρόνο ενώ σήμερα είναι μόνο 452.000 ευρώ. Επίσης, η Αιγιάλεια είναι ο πρώτος Δήμος στην Πελοπόννησο που υπέβαλλε το 2019 πρόταση για χρηματοδότηση 5,4 εκ. ευρώ μέσω Πράσινου Ταμείου για δημιουργία Μονάδας Βιοαποβλήτων, που εγκρίθηκε και προχωρά για να μειώσει δραματικά τον όγκο των υπολοίπων απορριμμάτων, άρα και το κόστος διαχείρισής τους.”

Αυτά μεταξύ άλλων ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας κ. Νίκος Καραΐσκος, μιλώντας για τη μεγάλη πρόκληση των σύγχρονων πόλεων, τη διαχείριση των απορριμμάτων στην οποία ο Δήμος Αιγιαλείας έχει κάνει τεράστια βήματα μέσα σε ελάχιστα έτη, αλλάζοντας άρδην κατάσταση δεκαετιών.

Ο κ. Καραΐσκος αναφέρθηκε επιγραμματικά σε κάποια από τα σημαντικότερα βήματα που έχουν γίνει από πλευράς της σημερινής δημοτικής αρχής Καλογερόπουλου:

«Δε θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μέρα που ανέλαβα, όταν με πήρε μια εταιρεία τηλέφωνο και μου είπε ότι θα έρθει να κατασχέσει ένα μηχάνημα που δεν είχε πληρωθεί τα προηγούμενα 2 χρόνια. Κατεστραμμένος εξοπλισμός, ανύπαρκτες υποδομές, 1100 κάδοι κατεστραμμένοι. Στρωθήκαμε στη δουλειά και έτσι ο Δήμος σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε εν μέσω οικονομικής ασφυξίας αλλά και της γνωστής αντιπολιτευτικής τακτικής τα εξής:

-Ανανέωσε τον στόλο του με πέντε νέα απορριμματοφόρα.

-Οργάνωσε τις Υπηρεσίες Καθαριότητας στο κομμάτι των λειτουργιών και πιστοποίησε με ISO 14001 τις λειτουργίες του.

-Έκανε μια σημαντική καμπάνια για την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση και αύξησε την ανακύκλωση κατά 120% σε αυτά τα χρόνια.

-Δημοπράτησε τη Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων και σύντομα θα είναι ο πρώτος Δήμος στην Πελοπόννησο, που θα διαχειρίζεται τα αποφάγια του και θα αποσπά από την ταφή των απορριμμάτων το 48% για να το μετατρέπει σε πολύ καλής ποιότητας κομπόστ. Έως το τέλος του 2023 αναμένεται να έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή της, για να ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2025 και προβλέπεται η δημιουργία 40 περίπου νέων θέσεων εργασίας.

-Επίσης είναι ο μόνος Δήμος της Αχαΐας που τα απορρίμματά του πηγαίνουν σε εργοστάσιο διαχείρισης και επεξεργασίας ΜΕΑ –ΜΕΒ και όχι σε ΧΥΤΑ και έχει ελάχιστο υπόλειμμα για ταφή.

– Ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης ότι είμαστε ένας από τους δήμους που θα πάρει τις πρώτες 47 γωνιές ρευμάτων ανακύκλωσης, αυτό που είχαμε πει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα το 2019, δηλαδή ξεχωριστούς κάδους για πλαστικό, για γυαλί για αλουμίνιο για χαρτί και θα τοποθετηθούν στο Δήμο 47 σημεία για την ανακύκλωση του Δήμου μας.

-Επίσης, φτιάξαμε γύρω στις 57 γωνιές ανακύκλωσης σε όλο το δήμο, με αποτέλεσμα να καταφέρουμε να μειώσουμε πάρα πολύ το υπόλειμμα.

-Τοποθετήσαμε 11 υπόγειους κάδους και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε φάση έγκρισης για χρηματοδότηση για 18 σημεία με 5 σετ υπόγειων κάδων, ώστε να υπογειοποιηθούν σε όλο τον πρώην Δήμο Αιγίού συν στα παραλιακά κομμάτια σε πρώτη φάση.

«Είναι γεγονός ότι ο Δήμος Αιγιαλείας, είναι ένας Δήμος παράδειγμα, σε σχέση με την διαχείριση των αποβλήτων του με πιστοποιημένες διαδικασίες, με πρόγραμμα αποκομιδής, με αξιολόγηση των ενεργειών του καθώς και με τη χρήση ορθών πρακτικών» σημείωσε ο κ. Καραΐσκος, συμπληρώνοντας: «Θα σας θυμίσω το 2019 που αναλάβαμε τι κατάσταση επικρατούσε: 7000 τόνοι απορρίμματα στο ΣΜΑ της Τέμενης και 5000 τόνοι στις γειτονιές της Αιγιάλειας. Τα καθαρίσαμε με γρήγορες διαδικασίες και βάλαμε σειρά και τάξη. Ο κόσμος δεν τα ξεχνάει αυτά».

Επίσης, ο κ. Καραΐσκος μίλησε για τη Δημοτική Αστυνομία: «Όταν ξεκινήσαμε, δεν υπήρχε δημοτική αστυνομία. Οργανώσαμε την υπηρεσία, για πρώτη φορά είδαμε δημοτικούς αστυνομικούς στους δρόμους, έστω και αυτούς τους δύο που έχουμε, οι οποίοι προσπαθούν με όλους τους τρόπους να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα. Απευθυνθήκαμε στο αρμόδιο υπουργείο και ήδη έχουν εγκριθεί άλλοι 9 δημοτικοί αστυνομικοί. Επίσης, για πρώτη φορά η Αιγιάλεια, το καλοκαίρι του 2024 θα έχει τουριστική αστυνομία.»

Κλείνοντας ο κ. Καραΐσκος δήλωσε: «Εμείς έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα και θέλω να προκαλέσω τους συμπολίτες μας να δουν και το πρόγραμμα του 2019, να δουν όσα είχαμε υποσχεθεί που έχουν υλοποιηθεί. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Έχουμε τον σχεδιασμό. Χρειάζεται πολλή δουλειά και υπευθυνότητα. Περιμένω με ανυπομονησία να δω τα προγράμματα των υπόλοιπων συνδυασμών. Γιατί έχουμε μια διαφορά. Εμείς δεν επενδύουμε στην προσδοκία των πολιτών ότι «θα» γίνει κάτι. Εμείς έχουμε κάνει αρκετά πράγματα τα οποία ο κόσμος τα έχει δει και συνεχίζουμε και λέμε ότι εμείς μπορούμε. Εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την Αιγιάλεια, εμείς μπορούμε να κάνουμε την Αιγιάλεια καλύτερη, το έχουμε αποδείξει, το αποδεικνύουμε κάθε μέρα και πιστεύω ότι ο κόσμος θα μας τιμήσει, θα μας βοηθήσει και

θα μας εμπιστευθεί γιατί αυτός ο Δήμος που παραλάβαμε το 2019 δεν έχει καμία σχέση με τον Δήμο που έχουμε αυτή τη στιγμή, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε.»