Το aigialeiapress μίλησε με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Πολιτιστικού Σωματείου ΆΡΑΤΟΣ Βασίλη Γεωργαντά λίγες μόλις ώρες πριν αρχίσουν οι εκδηλώσεις για την  δεύτερη επέτειο που καθιέρωσε και επίσημα την πόλη μας ως μία από τις πρώτες πόλεις, που έδωσαν το έναυσμα για να ξεκινήσει η Ελληνική Επανάσταση. Στην συζήτηση που είχαμε αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν  την  Ιστορική Αναβίωση.

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά το Παράρτημα ιστορικού κινηματογράφου Ν.Ελλάδας του ΑΡΑΤΟΥ έχοντας σκοπό την απεικόνιση , την ψηφιοποίηση και την πρoώθηση της Ελληνικής Ιστορίας . διοργανώνει εκδηλώσεις από τις 24 έως τις 27 Ιανουαρίου για την μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιάλειας και της ΔΗΚΕΠΑ που σχετίζονται με την έννοια της αναβίωσης της Ελληνικής Επανάστασης ,συμβάλλοντας στο πρόγραμμα εορτασμών του Δήμου μας.

[the_ad id=”46371″]

Ως φορέας ιστορικού κινηματογράφου και μάλιστα ο μοναδικός ειδικευμένος σήμερα στην χώρα με υποστήριξη του έργου μας από την Γενικής Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ,του ΙΕΠ ,της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας . κ.ά. , πιστεύουμε στην δύναμη της εικόνας ως υψίστου μέσου μετάδοσης , και έτσι κάθε απεικόνιση της ιστορίας , είτε οπτικοακουστική είτε φωτογραφική εμπίπτει στα πλαίσια της προώθησής μας, και εφόσον τηρεί προδιαγραφές υψηλού επιπέδου την στηρίζουμε και την προωθούμε στους συνδημότες σκοπός της έκθεσης είναι να γνωρίσει στο ευρύ κοινό την ιδέα της πιστής ενδυμασίας και οπλισμού των αναβιωτών που ξοδεύουν μία περιουσία πολλές φορές για να μεταφέρουν στον θεατή την ακριβή εικόνα της εποχής που αναπαριστούν , αλλά και να εμφυσήσει σε νέους υποψηφίους την ανάγκη να ζήσουν και αυτοί μία όμοια εμπειρία εντασσόμενοι στους τοπικούς συλλόγους , ώστε άρτια στελεχωμένοι το 2021 να κορυφώσουμε τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης με βιωματικό οπτικοακουστικό τρόπο , ο οποίος μόνο ,πετυχαίνει την ύψιστη μεταδοτικότητα και συγκινησιακό φόρτο στον θεατή .

Επιπλέον ,σημαντικό γεγονός που θα ανεβάσει και τον πήχη, είναι η καθιέρωση από φέτος βραδινής πομπής μνήμης της συγκέντρωσης των συνέδρων στο Αίγιο ,που στην μυστική τους Συνέλευση αποφάσισαν την έναρξη της Επανάστασης , μία τεράστια επαναστατική απόφαση για τον ξεσηκωμό και την Ελευθερία του Έθνους.

Την οργάνωση και τον συντονισμό της πομπής έχει αναλάβει ο αδελφός ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821 ,ανοίγοντας μάλιστα την πομπή προπορευόμενοι βαστώντας ακριβές αντίγραφο παράστασης της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας όπως αυτή υπάρχει σε τοιχογραφία στην Ανακτορική Αίθουσα των Τροπαίων της Βουλής και θα παραχωρηθεί από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.

[the_ad id=”46274″]

Ο τίτλος της πομπής επινοήθηκε από κοινού με τον νεοσύστατο σύλλογο ιστορικής αναβίωσης με απώτερο σκοπό να μείνει σε χρήση από φέτος και στο εξής και θα έχει το όνομα “ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ ΤOY ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ”, έτσι ώστε να υπονοεί και την σύναξη των συνέδρων τις μέρες του Ιανουαρίου του 1821 στη Βοστίτσα , αλλά και την σύναξη των καλεσμένων μας.

Ο τίτλος της πομπής επινοήθηκε από κοινού με τον νεοσύστατο σύλλογο ιστορικής αναβίωσης με απώτερο σκοπό να μείνει σε χρήση από φέτος και στο εξής και θα έχει το όνομα “ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ ΤOY ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ”, έτσι ώστε να υπονοεί και την σύναξη των συνέδρων τις μέρες του Ιανουαρίου του 1821 στη Βοστίτσα , αλλά και την σύναξη των καλεσμένων συλλόγων αναβιωτών που κάθε χρόνο πλέον θα τελούν εκτός από την πρωινή παρέλαση και μία πιο ιδιαίτερη και πιο εκλεκτική πομπή το βράδυ της παραμονής προς τιμήν της ιστορικής μας επετείου , με πιο αμιγή αναβιωτικό χαρακτήρα.

Με πρωτοβουλία του ο Άρατος για την πρώτη χρονιά της «ΣΥΝΑΞΗΣ ΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ» ,θέλοντας να δημιουργήσει έναν έντονο συναισθηματικό τόνο , αλλά και να φέρει υπό κάποια έννοια τις ψυχές των πρωταγωνιστών της επανάστασης ανάμεσά μας , ανέλαβε μία σημαντική πρόσκληση προς τον πατριωτικό Όμιλο Απογόνων των αγωνιστών του 1821 , για να λιτανεύσουμε στην πομπή τα άρματα κάποιων αγωνιστών που σχετίστηκαν με το Αίγιο ,γιατί ως γνωστό , όταν πομπεύεται ο γνήσιος οπλισμός των ηρώων που μπορεί με αυτά να πολέμησαν για την δική μας ελευθερία , είναι σαν να τους ζούμε εκείνες τις ιερές στιγμές τιμής και να τους έχουμε ανάμεσά μας..

[the_ad id=”46371″]

Στην πρόσκληση αυτή με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκαν τόσο ο πρ. υπουργός κος Α.Ζαϊμης , και ο κος Αντώνης Πετμεζάς γραμματέας του Ομίλου και έτσι θα έχουμε επικεφαλής ,ανοίγοντας την πομπή ένα ειδικό άγημα που μετά την φιλαρμονική Αιγίου και σειρά πολεμικών σημαιών , θα περιφέρει τα άρματα ενός εκ των κυρίων συνέδρων της Συνέλευσης και ενός πρωταγωνιστή που εφάρμοσε τις αποφάσεις της για Επανάσταση δηλαδή τα άρματα του Ανδρέα Ζαϊμη και του Στρατηγού και πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης Βασιλείου Πετμεζά Τα κουμπούρια, τα γιαταγάνια και το καρυοφίλι των αγωνιστών θα βαστούν ένστολα μέλη μας με στρατιωτικές τιμές σε κόκκινα μαξιλάρια.

Ανάμεσά τους καλεσμένοι μας ο 17χρονος απόγονος Γκολφίνος Πετμεζάς αλλά και για πρώτη φορά φίλοι Μανιάτες από Αρεόπολη ,όπως ο Γιώργος Δημακόγιαννης , των εκδόσεων ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ.

Η παράδοση των αρμάτων θα γίνει τελετουργικά μπροστά στην είσοδο του Παναγιωτοπουλέικου τις 7 το βράδυ και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η νυχτερινή πομπή με τη συμμετοχή των συλλόγων αρματωμένων που  θα έρθουν για πρώτη φορά με μέριμνα και φιλοξενία τους από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΒΟΣΤΟΤΣΑ 1821 , αλλά και των χορευτικών συλλόγων του Αιγίου , η οποία γίνεται σε ιστορικές πόλεις και έχει συγκινητικό και πανηγυρικό χαρακτήρα. Ας παρακολουθήσουμε όλη την συνέντευξη άλλα και λεπτομέρειες για την πορεία της πομπής!!

Της Ιωάννας Δημουλά

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”57928″]