Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», εντάχθηκαν με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα τρεις νέες δομές για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες σε Αγρίνιο, Αιγιάλεια και Πάτρα με συνολικό προϋπολογισμό 9,1 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Κοινωνικές Υποδομές για Κοινωνικά Ευπαθείς ομάδες» προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, υποβλήθηκαν προτάσεις από τους Δήμους Αγρινίου, Αιγιαλείας και Πατρέων συνολικού προϋπολογισμού 9.152.544 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι το σύνολο του προϋπολογισμού των προτάσεων ξεπέρασε τον προϋπολογισμό της πρόσκλησης κατά 183%, με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας εντάσσονται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και οι τρεις προτάσεις των Δήμων.

«Οι κοινωνικές δομές είναι μια κατάκτηση της Περιφέρειας μας.  Το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και οι τρεις νέες κοινωνικές δομές που εντάσσουμε είναι μια ακόμη απόδειξη ότι νοιαζόμαστε για τον πολίτη. Διεκδικήσαμε ευρωπαϊκούς πόρους, τους εξασφαλίσαμε και υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης για τις ευάλωτες ομάδες» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

[the_ad id=”46274″]

Οι τρεις δομές που πρόκειται να κατασκευαστούν είναι:

  1. Ανέγερση Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) – οικοτροφείων του εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα» στο Αγρίνιο, προϋπολογισμού 2.155.000 ευρώ, με δικαιούχο τον Δήμο Αγρινίου. Η Στέγη που θα είναι προσβάσιμη σε Α.μ.Ε.Α, θα αποτελείται από υπόγειο (162,69 τμ), ισόγειο (237,11 τμ) και Α’ όροφο (219,75 τμ). Το ισόγειο θα περιλαμβάνει χώρους εξυπηρέτησης, ενώ ο Α’ όροφος  θα περιλαμβάνει τους κοιτώνες με τα λουτρά τους, έναν κοιτώνα με τουαλέτα Α.μ.Ε.Α, ένα κοινόχρηστο WC, ανελκυστήρα, εσωτερική σκάλα επικοινωνίας με τον ισόγειο όροφο, καθώς και εξωτερική σκάλα για άμεση πρόσβαση. Επίσης θα κατασκευασθεί υπαίθριο γήπεδο μπάσκετ.
  2. Κατασκευή και λειτουργία Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες προϋπολογισμού  3.500.000 ευρώ, με δικαιούχο τον Δήμο Αιγιαλείας. Η νέα κτιριακή μονάδα θα κατασκευαστεί σε γήπεδο ιδιοκτησίας του Ειδικού Κέντρου Αποκατάστασης και Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Ε.Κ.Α.ΜΕ./Α.μ.Ε.Α.» Αιγίου, που βρίσκεται στη θέση «Ροκά» της περιοχής Αγίας Κυριακής Αιγίου. Κύριος του έργου και φορέας λειτουργίας – συντήρησης είναι το φιλανθρωπικό σωματείο «Ε.Κ.Α.ΜΕ./Α.μ.Ε.Α.» Αιγίου, ενώ δικαιούχος υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης και φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Αιγιαλείας. Το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Α.μ.Ε.Α. θα έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης μέχρι 50 ατόμων και η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, για Α.μ.Ε.Α. θα έχει δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 8 ατόμων.

    [the_ad id=”46274″]

  3. Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔ-ΗΦ) και Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) Οικοτροφείο για άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση προϋπολογισμού  3.497.544 ευρώ, με δικαιούχο τον Δήμο Πατρέων. Το έργο αφορά την ανέγερση διωρόφου κτιρίου με τμήμα υπογείου και εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή καθώς και την προμήθεια εξοπλισμού για την λειτουργία του ως Κέντρο Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔ–ΗΦ) στο ισόγειο και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ) –Οικοτροφείο για άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση στον Α’ όροφο. Το οικόπεδο στο οποίο θα ανεγερθεί το κτίριο είναι ιδιοκτησίας Κληροδοτήματος Πελοπίδα Σταθακόπουλου, και περικλείεται από τις οδούς Αροανείων (Δυτικά), Αξαρλιάν (Νότια) και Καλαβρύτων (Ανατολικά) εντός σχεδίου του Δήμου Πατρέων. Στους εξωτερικούς χώρους θα διαμορφωθεί περιμετρικός πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, πισίνα, γήπεδο μπάσκετ και χώρος ξεκούρασης.

Οι παραπάνω πράξεις συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

 

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”57928″]