Ώριμη και εξαιρετική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για την συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της οικογενειακής στέγης.

Σήμερα, Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος και η Βοηθός Περιφερειάρχη για θέματα Άρσης των Κοινωνικών Ανισοτήτων Αναστασία Τογιοπούλου επισκέφτηκαν στο γραφείο του τον Πρόεδρο της Βουλής και –ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης- του παρέδωσαν τις υπογραφές χιλιάδων πολιτών και εκπροσώπων φορέων της Δυτικής Ελλάδος με την οποία κατατίθεται το αίτημα της συνταγματικής κατοχύρωσης της οικογενειακής στέγης και της προστασίας της απ’ τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Ο κ. Βούτσης, παραλαμβάνοντας τις υπογραφές, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία της Περιφέρειας αποτελεί μια καλή βάση συζήτησης και ενισχύει μια προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει ενώ, όπως πρόσθεσε, προτίθεται να ενημερώσει σχετικώς τα κόμματα της Βουλής για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος.

[the_ad id=”46371″]

Μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής οι κ.κ. Κατσιφάρας, Αγγελόπουλος και Τογιοπούλου επεσκέφθησαν και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης Νίκο Παρασκευόπουλο στον οποίο, επίσης, επέδωσαν την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ενημέρωσαν για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας που ξεκίνησε το 2017 και συνάντησε την υποστήριξη χιλιάδων πολιτών της Δυτικής Ελλάδος.

Συνάντηση με Κυριάκο Μητσοτάκη

Επίσης, κατά την παρουσία του στην Βουλή ο κ. Κατσιφάρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη στον οποίο περιέγραψε το αίτημα της Περιφέρειας για την προστασία της οικογενειακής στέγης. Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ενδιαφέρον και ζήτησε απ’ τον Περιφερειάρχη να έρθει σε συνεννόηση με τους κ.κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, βουλευτή που μετέχει στην  Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης και Γιώργο Γεραπετρίτη, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και σύμβουλο του.

«Μια στέγη για κάθε πολίτη, για κάθε οικογένεια. Προστασία των νοικοκυριών που αποδεδειγμένα και αντικειμενικά αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, διαχωρισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών. Αυτός είναι ο πυρήνας της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Περιφέρεια και του αιτήματος για συνταγματική κατοχύρωση της οικογενειακής στέγης, έτσι όπως αυτό εξειδικεύεται στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μας», ανέφερε σε δήλωση του μετά το τέλος της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Βουλής ο κ. Κατσιφάρας.

Όπως είναι γνωστό, την κινηματική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος έχουν συνυπογράψει η Ένωση Περιφερειών, Μητροπόλεις, θεσμικοί παράγοντες, δημοτικά συμβούλια και δημοτικές παρατάξεις, παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιστημονικοί σύλλογοι, συνδικαλιστικοί φορείς, συλλογικότητες, προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού και των εθελοντικών κινημάτων καθώς και πλήθος πολιτών.

[the_ad id=”46274″]

«Είναι σημαντικό ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος της Επιτροπής για την Συνταγματική Αναθεώρηση υποδέχθηκαν με πολύ θετικό τρόπο το αίτημα που καταθέσαμε, εκ μέρους των συμπολιτών μας. Η προστασία της οικογενειακής στέγης είναι αυτονόητα αναγκαία, υπό τους όρους που ευκρινώς αναφέρονται στο αίτημα μας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος ενώ η Βοηθός Περιφερειάρχη Αναστασία Τογιοπούλου επεσήμανε ότι «η οικογενειακή στέγη είναι κύριο συστατικό της κοινωνικής συνοχής και συνεπώς η προστασία της, για κάθε πολίτη, για κάθε οικογένεια, είναι αναφαίρετο δικαίωμα». 

Στην πρωτοβουλία της η Περιφέρεια ζητά την συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της οικογενειακής στέγης και την δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας όπου θα προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια εφαρμογής.

Αποσπάσματα δηλώσεων

https://youtu.be/agjQOutiscQ

https://youtu.be/nYKIVQuJJ3E

 

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”57928″]