Τις λειτουργίες που γίνονται στον εγκέφαλο, έτσι ώστε να μπορεί να πιστεύει κάποιος στο Θεό, αποκάλυψαν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι που πιστεύουν στο Θεό καταστέλλουν τις περιοχές του εγκεφάλου τους που χρησιμοποιούνται για την αναλυτική σκέψη και θέτουν σε περαιτέρω λειτουργία τα τμήματα εκείνα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την ενσυναίσθηση, προκειμένου να πιστεύουν στο Θεό.

Στον εγκέφαλο όσων δεν πιστεύουν συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

«Όταν υπάρχει ένα θέμα πίστης, στο τμήμα του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται για την αναλυτική σκέψη μπορεί να φανεί παράλογο», τονίζει ο καθηγητής Τόνι Τζακ, επικεφαλής της εν λόγω έρευνας.
«Αλλά, από ότι καταλαβαίνουμε για τον εγκέφαλο, η πίστη σε κάτι υπερφυσικό επιτυγχάνεται με το να παραμερίζεται η κριτική-αναλυτική σκέψη έτσι ώστε να γίνεται εφικτή η μεγαλύτερη κοινωνική και συναισθηματική αντίληψη».

[the_ad id=”46371″]

Σε μια ανάλυση οκτώ πειραμάτων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν έχουν περισσότερη κατανόηση σε σχέση με εκείνους που δεν πιστεύουν.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πνευματική πίστη και η ενσυναίσθηση συσχετίστηκαν θετικά με τη συχνότητα προσευχής ή διαλογισμού, ωστόσο, δεν βρέθηκαν να έχουν καμία σχέση με τις κοινωνικές επαφές που σχετίζονται με θρησκευτικές λειτουργίες.

Σε μια προηγούμενη έκθεση, ο καθηγητής Τζακ Μπρέιν χρησιμοποίησε ένα ειδικό μηχάνημα για να δείξει ότι το μυαλό έχει ένα αναλυτικό δίκτυο νευρώνων που επιτρέπει στους ανθρώπους να σκέφτονται κριτικά, όπως αναφέρει το apocalypsejohn.

«Το να παραμερίζει κάποιος τη νατουραλιστική κοσμοθεωρία του, του επιτρέπεται να εμβαθύνει τη συναισθηματική-κοινωνική πλευρά του», εξηγεί ο καθηγητής και προσθέτει: «Και αυτό μπορεί να είναι το κλειδί και η εξήγηση στην ιστορία της πίστης όλων των κουλτουρών στην υπερφυσική ύπαρξη. Δείχνει ουσιαστικά το ενδιαφέρον για έναν μη υλικό τρόπο κατανόησης του κόσμου και της θέσης μας σε αυτόν».

[the_ad id=”46274″]

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξερευνά τον κόσμο και με τα δύο δίκτυα. Οταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα φυσικής ή κάποιο ηθικό δίλημμα, ένας υγιής εγκέφαλος ενεργοποιεί το κατάλληλο δίκτυο, ενώ ταυτόχρονα καταστέλλει το άλλο.

Αυτή η καταστολή, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ επιστήμης και θρησκείας, προσθέτουν οι ερευνητές.

«Επειδή τα δίκτυα καταστέλλουν το ένα το άλλο, μπορούν να οδηγήσουν δύο ακραίες αντιλήψεις», δηλώνει ακόμη, ο Ρίτσαρντ Μπογιατζίς, καθηγητής οργανωσιακής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve.

«Αναγνωρίζοντας ότι έτσι λειτουργεί ο εγκέφαλος, μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερους λόγους και ισορροπία στις συζητήσεις που αφορούν την επιστήμη και τη θρησκεία», καταλήγει.

[the_ad id=”57928″]

 

[the_ad id=”46704″]