Σημαντική αύξηση των ποσών που θα μπορούν να βγάζουν στο εξωτερικό ιδιώτες και επιχειρηματίες και εξ ολοκλήρου μεταφορά κεφαλαίων που αποτελούν κέρδη από επενδύσεις στην Ελλάδα, θα προβλέπει η νέα χαλάρωση των capital controls. Παράλληλα, αναμένεται να απελευθερωθούν πάσης μορφής αναλήψεις στην Ελλάδα, καθώς και αναλήψεις στο εξωτερικό μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η σχετική υπουργική απόφαση για την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ σήμερα ή αύριο. Από τη στιγμή της δημοσίευσής της, προβλέπεται να ισχύσουν τα εξής:

– Θα επιτραπεί η εξ ολοκλήρου εξαγωγή στο εξωτερικό κεφαλαίων που αποτελούν κέρδος από επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Ειδικότερα, χρηματικά ποσά που αποτελούν κέρδη και μερίσματα προερχόμενα από επενδεδυμένα κεφάλαια στην Ελλάδα, θα μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό έως ποσοστό 100% του επενδεδυμένου κεφαλαίου για κάθε ημερολογιακό έτος, σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου σε τράπεζα του εξωτερικού. Αυτό θα ισχύει με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για κέρδη που προέρχονται από κεφάλαια που μεταφέρθηκαν από το εξωτερικό στην Ελλάδα με έμβασμα σε λογαριασμό του δικαιούχου που τηρείται σε τράπεζα στην Ελλάδα.

– Θα αυξηθεί από τις 3.000 στις 10.000 ευρώ το ποσό (σε ευρώ ή ισοδύναμο σε ξένο νόμισμα) που θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

– Επίσης, θα επιτραπεί η εξαγωγή ποσών έως 100.000 ευρώ από 40.000 ευρώ σήμερα, τα οποία αφορούν συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

Το ποσό των 100.000 ευρώ θα αφορά καθεμία συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα. Ο πελάτης της τράπεζας θα πρέπει να προσκομίσει τα σχετικά τιμολόγια και λοιπά παραστατικά της συναλλαγής, καθώς και υπεύθυνη δήλωση για τη γνησιότητά τους, αλλά και για το ότι τα ίδια έγγραφα δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

Οι συναλλαγές αυτές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών, με πίστωση του λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και θα υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για την κάθε τράπεζα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσουν επιπλέον άλλες τρεις ελαφρύνσεις στους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Καταρχάς, θα απελευθερωθούν πλήρως οι αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα για τις οποίες σήμερα υπάρχει το όριο των 5.000 ευρώ μηνιαίως. Σημειώνεται ότι οι εφεξής χωρίς περιορισμούς αναλήψεις μετρητών θα περιλαμβάνουν και τις αναλήψεις μέσω πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών.

[the_ad id=”46371″]

Επιπλέον, θα επιτραπούν κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών με όριο τα 5.000 ευρώ (ή το ισόποσο σε ξένο νόμισμα), οι οποίες θα γίνονται στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των αναλήψεων μέσω πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα. Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται ανά καταθέτη, ανά ημερολογιακό μήνα και ανά τράπεζα.

Τέλος, αναμένεται να επιτραπεί και η πληρωμή ή εξόφληση επιταγών και εγγυητικών επιστολών σε μετρητά. Σημειώνεται ότι σήμερα επιτρέπεται μόνο η κατάθεσή τους σε τραπεζικό λογαριασμό.

της Νένας Μαλλιάρα

Πηγή: capital.gr

[the_ad id=”46704″]