Έναρξη μαθημάτων Βυζαντινής Αγιογραφίας και Ζωγραφικής, Βυζαντινής Μουσικής, Εκμάθησης Παραδοσιακών Οργάνων και Γυναικείας Χορωδίας Παραδοσιακών Τραγουδιών στο Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες»

0

Από την Ιερά Μητρόπολή μας γίνεται γνωστό πως για ακόμα μία χρονιά στο Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες» (Πολυχρονιάδου 8, άνωθεν Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου) θα λειτουργήσουν οι Σχολές Βυζαντινής Αγιογραφίας και Ζωγραφικής, Βυζαντινής Μουσικής, καθώς και τα Τμήματα Εκμάθησης Παραδοσιακών Οργάνων και Γυναικείας Χορωδίας Παραδοσιακών Τραγουδιών.

Πρόκειται για τέσσερις Σχολές και Τμήματα, μέσω των οποίων αναδεικνύεται το ταλέντο πολλών νέων (και όχι μόνο) της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου.

Από τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου αρχίζει η νέα περίοδος για τα μαθήματα Αγιογραφίας στη Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας και Ζωγραφικής, όπου θα διδαχθούν Σχέδιο, Τεχνοτροπία Κρητικής Σχολής και Τεχνοτροπία Μακεδονικής Σχολής.

 

Τα μαθήματα και οι ώρες των μαθημάτων Αγιογραφίας για τους ενήλικες θα καθορισθούν σε συνεννόηση με τους μαθητές την ημέρα του Αγιασμού, που θα τελεστεί την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, στις 7μ.μ., στο Κέντρο Νεότητος.

Παράλληλα θα λειτουργήσουν και τα παιδικά τμήματα Ζωγραφικής, κάθε Παρασκευή 4:30μ.μ. – 5:30μ.μ. και 6μ.μ. – 7μ.μ.

Αιτήσεις για εγγραφές θα γίνονται στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως καθημερινά, από 17 έως 30 Σεπτεμβρίου, ώρες γραφείου (9π.μ. – 1μ.μ.), στην κ. Χρύσα Δημητρίου. Τηλέφωνο επικοινωνίας 26910 21777.

Επίσης, κατά την φετινή σχολική περίοδο θα λειτουργήσει η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, η οποία για 30 και πλέον συνεχόμενα έτη καλλιεργεί την Ψαλτική Τέχνη και την μεταλαμπαδεύει σε νέους ανθρώπους, επανδρώνοντας έτσι τα Αναλόγια των Ιερών Ναών της Μητροπόλεώς μας αλλά και εκτός αυτής. Επισημαίνεται δε η συμμετοχή πολλών ιεροψαλτών – αποφοίτων της Σχολής μας σε Βυζαντινούς Χορούς ψάλλοντας σε Ιερούς Ναούς αλλά και σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις.

[the_ad id=”46371″]

Στη Σχολή γίνονται δεκτοί μαθητές που έχουν συμπληρώσει το 9ο έτος της ηλικίας τους, κατόπιν σχετικής φωνητικής εξέτασης.

Αιτήσεις εγγραφών μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν στη Σχολή οι ενδιαφερόμενοι (Δευτέρα έως και Παρασκευή, 7-9μ.μ. – τηλ.26910 68180), ή να επικοινωνήσουν με τους κ. Βασίλειο Μπίκο (τηλ. 26910 72327 – 6938 484067) ή κ. Παναγιώτη Αχιλλιά (τηλ.26910 25071).

Έναρξη μαθημάτων την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στις 7:30μ.μ., οπότε θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός και συνάντηση όλων των μαθητών της Σχολής.

Παράλληλα, υπενθυμίζουμε πως το Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες» και η  Σχολή Βυζαντινής Μουσικής συνεργάζονται για τέταρτη συνεχή χρονιά με το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου για τη λειτουργία Τμήματος Εκμάθησης Παραδοσιακών Οργάνων που ήδη έχει αρχίσει να ανοίγει δρόμους σε πολλά νέα ταλαντούχα παιδιά της πόλης. Τα παραδοσιακά όργανα που θα διδάσκονται είναι σαντούρι, κανονάκι, λαούτο, πολίτικο λαούτο, ούτι, σάζι, τζουμπούς, παραδοσιακό κλαρίνο, παραδοσιακή φλογέρα, καβάλ, πολίτικη λύρα, μαντολίνο και παραδοσιακά κρουστά.

Τέλος, και φέτος θα λειτουργήσει το τμήμα Γυναικείας Χορωδίας Παραδοσιακών Τραγουδιών με τη δυναμική και διακριτική του παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα.

Υπεύθυνοι του τμήματος είναι από το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου ο κ. Σάκης Παπαδημητρίου και από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής ο κ. Γρηγόρης Κακούρης.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 26910 68180  (Νέοι Ορίζοντες),  26910 60538 (Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου) και 6944 144291.

[the_ad id=”46704″]