Το μέλλον βρίσκεται στα βακτήρια και το επιστημονικό μικροσκόπιο  φαίνεται πως έχει εντοπίσει μια ακόμη πηγή ενέργειας, που δεν φανταζόταν, μέσα στο σώμα μας! Εκατοντάδες βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, βοηθώντας τον μεταβολισμό συμβάλλοντας στη βιοχημεία του οργανισμού.

Ορισμένα απο αυτά,τα ηλεκτροπαραγωγά βακτήρια είναι παθογόνα, όπως εκείνα που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση από λιστέρια και αποβολές, όσα ευθύνονται για γάγγραινα κ. α. Εξυπακούεται πως ηλεκτρισμός, παράγεται  και στα άλλα βακτήρια που για παράδειγμα βοηθούν τις ζυμώσεις του γιαουρτιού και του τυριού.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακής και κυτταρικής βιολογίας Νταν Πορτνόι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», δήλωσαν ότι η ανακάλυψη αποτελεί ενθαρρύνει όσους επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν ζωντανές μπαταρίες από μικρόβια με την ελπίδα πως τέτοιες καινοτόμες τεχνολογίες «πράσινης» βιοενέργειας μπορεί στο μέλλον π.χ. να παράγουν ηλεκτρισμό από βακτήρια μέσα σε μονάδες διαχείρισης αποβλήτων.

Η άποψη αυτή, ενισχύεται ύστερα από την τελευταία ευρήματα ότι, τα βακτήρια του εντέρου παράγουν ηλεκτρισμό που φτάνει τα  500 μικροαμπέρ.

«Μας είχε διαφύγει έως τώρα ότι είναι ηλεκτρογόνα τόσα πολλά βακτήρια που αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους, είτε ως παθογόνα, είτε ως προβιοτικά, είτε εμπλεκόμενα στη ζύμωση ανθρώπινων προϊόντων. Η ανακάλυψη αυτή θα μας βοηθήσει να μάθουμε πολλά πράγματα για το πώς, αυτά τα βακτήρια μας μολύνουν ή μας βοηθούν να έχουμε υγιές έντερο», δήλωσε ο επικεφαλής της εν λόγω έρευνας.

[the_ad id=”46704″]