Αύξηση του αυχενικού συνδρόμου αναμένεται τα επόμενα χρόνια καθώς, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, επτά στους δέκα εργαζόμενους με καθιστική δουλειά θα το εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ήδη το σύνδρομο ταλαιπωρεί καθημερινά εκατομμύρια εργαζόμενους με πολύωρη καθιστική δουλειά , αφού ένας στους έξι υποφέρει από πόνο στον αυχένα.

 

«Το αυχενικό σύνδρομο δεν πρέπει να μένει χωρίς αντιμετώπιση γιατί μπορεί να χειροτερέψει»  λένε οι νευροχειρουργοί .

Τι είναι όμως το αυχενικό σύνδρομο;

«Ο γενικός όρος ‘σύνδρομο’ χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο συμπτωμάτωνπου εντοπίζονται στην περιοχή του αυχένα, των ώμων, της ράχης (ανάμεσα στις ωμοπλάτες), καθώς και κάποιες φορές ινιακή κεφαλαλγία (πόνος στο πίσω μέρος της κεφαλής), ζάλη και ίλιγγος, αλλά με διαφορετική αιτία προέλευσης» αναφέρει ο διαπρεπής στρατιωτικός ιατρός, νευροχειρουργόςστο  401 ΓΣΝΑ  κ Παναγιώτης Κυριακόγγονας και προσθέτει

«Δεν πρόκειται για μια συγκεκριμένη πάθηση.Οι αιτίες που μπορούν να εμφανίσουν το σύνδρομο είναι πολλές και ποικίλες. Η επίσκεψη στον γιατρό πρέπει να γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις όταν επιμένουν τα συμπτώματα που έχει ο ασθενής. Επειδή ακριβώς τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικές αιτίες, είναι απαραίτητη η σωστή και ενδελεχής κλινική εξέταση . Ανάλογα με τα ευρήματα, είναι πιθανόν να ζητηθούν και συμπληρωματικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφίας, αιματολογικές εξετάσεις κ.λ.π.)».

[the_ad id=”46371″]

ΣΥΜΠΤΩΜΑΡΑ ΑΥΧΕΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ

Τα κυριότερα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά σε κάθε πάσχοντα, είναι:

  • Πόνος στην περιοχή του αυχένα,
  •  Κεφαλαλγίες,
  •  Πόνος στον ώμο, στο βραχίονα ή / και στο χέρι,
  • Περιορισμός της κινητικότητας της αυχενικής μοίρας,
  • Μείωση της μυϊκής ισχύος στα άνω και κάτω άκρα,
  • Διαταραχή στη βάδιση («σπαστικό βάδισμα»),
  • Μουδιάσματα στα άνω άκρα,
  • Ζάλη, αστάθεια,
  • Βαρύ κεφάλι,

 

ΑΙΤΙΕΣ  ΑΥΧΕΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ

Σύμφωνα με τους νευροχειρουργούς οι αιτίες του αυχενικού συνδρόμου είναι πολλές και διαφορετικές.

«Εκτός από τους τραυματισμούς και άλλα προβλήματα «μηχανικής προέλευσης» μπορούν να προκαλούν ενοχλήσεις στον αυχένα και τα άνω άκρα» αναφέρει ο κ Κυριακόγγονας και εξηγεί.

« Για παράδειγμα, η κακή στάση του σώματος(π.χπολύωρη ενασχόληση με υπολογιστή, tablets  και κινητά τηλέφωνα, ύπνος με δύο μαξιλάρια ή στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση) προκαλεί μυοσυνδεσμικού τύπου αυχεναλγία.

Ηαυχεναλγία  όμως  μπορεί να οφείλεται ακόμη και σε αυχενική δισκοκήλη ή δισκοπάθεια, ριζοπάθεια, σύνδρομο οπίσθιων αρθρώσεων, αυχενική σπονδυλαρθρίτιδα ή αλλιώς σπονδύλωση σε μηχανική αστάθεια».

Γενικά μπορούμε να κατατάξουμε τις αιτίες του αυχενικού συνδρόμου σε τέσσερις γενικές κατηγορίες:

  • Δισκοπάθεια – κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου,
  • Αρθρίτιδα των αυχενικών σπονδύλων,
  • Δισκοπάθειες αυχενικών μεσοσπονδυλίων δίσκων,
  • Σπασμός των μυών της περιοχής του αυχένα – από κακή στάση ή ψύξη από τη χρήση κλιματιστικού κτλ.

[the_ad id=”46371″]

ΧΡΗΣΙΜΕΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

  • Η θέση του κεφαλιού και του αυχένα να είναι σε μια ευθεία,
  •  Κάθε 60 λεπτά να σηκωνόμαστε από την καρέκλα μας και με ίσιο τον κορμό μας να περπατάμε για λίγο,
  •  Όταν γράφουμε ή εργαζόμαστε μπροστά από την οθόνη  υπολογιστή, να διανέμουμε το βάρος των χεριών μας. Αυτό γίνεται όταν ακουμπάμε τα χέρια μας στα χερούλια της καρέκλας. Αποφορτίζουμε έτσι τους μύες της ωμικής ζώνης και του αυχένα,
  • Με τις πρώτες ενοχλήσεις καλό θα είναι να τεντώσουμε το κεφάλι μας προς τα πίσω αργά και μετά προς τα μπροστά.

 

    ΘΕΡΑΣΠΕΙΑ –ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ

«Όσον αφορά στη θεραπεία, αυτή εξαρτάται από την υποκείμενη παθολογία. Έτσι είναι διαφορετική η αντιμετώπιση αν τα συμπτώματα οφείλονται σε μυοσυνδεσμική βλάβη λόγω κακής στάσης απ΄ ότι αν υπάρχει μία δισκοκήλη» αναφέρει  ο κ Κυριακόγγονας και καταλήγει.

«Λόγω της πολύπλοκης κατασκευής και της μεγάλης κινητικότητας του αυχένα, είναι εύκολο να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα που τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζονται συντηρητικά (αυχενικός κηδεμόνας, φυσικοθεραπείες, βελτίωση της στάσης του σώματος). Το σωστό όμως είναι η επίσκεψη σε γιατρό, ιδίως σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα παραμένουν».

http://www.pkyriakogonas.gr, ΤΗΛ.215 5257974, 6974121244

[the_ad id=”46704″]