Παρουσία βουλευτών και δημάρχων, φορέων και εκπροσώπων από κόμματα και συλλογικότητες της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποιήθηκε χθες το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν στα Καλάβρυτα η εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο Δήμος Καλαβρύτων, ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, η ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

Οι εργασίες του συνεδρίου εμπεριείχαν την κατάθεση σειράς προτάσεων για την ανάπτυξη του δήμου με έμφαση στην αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό, τα τοπικά προϊόντα, την ανάδειξη μνημείων πολιτισμού και του φυσικού πλούτου, καθώς και την εκμετάλλευση των νέων δράσεων του προγράμματος Leader.

 

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η αξιοποίηση του φυσικού, του ιστορικού, του ανθρώπινου κεφαλαίου της περιοχής μπορεί να δώσει αποφασιστική ώθηση στην τοπική οικονομία και να αντιστρέψει την δυσμενή πραγματικότητα που αποτυπώνεται στα δημογραφικά της στοιχεία.

Αναγκαίο επίσης είναι να ληφθούν μέτρα στήριξης της γαλακτοκομικής- τυροκομικής περιοχής, που υφίσταται αθέμιτες πιέσεις από το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων ξένου προϊόντος, μέσω των οποίων συμπιέζονται οι τιμές εξοντωτικά για τον κλάδο ή βρίσκει δυσκολία διάθεσης η εγχώρια παραγωγή. Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου αναγνώρισε την ανάγκη αυτή, και εξήγγειλε ένταση των ελέγχων, ζητώντας από τις ίδιες τις παραγωγικές δυνάμεις να συμβάλουν στην πάταξη του προβλήματος. Τόνισε πως η κυβέρνηση θα ενισχύσει την ελληνική ύπαιθρο καθώς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κύριο μοχλό ανάπτυξής της, ενώ ταυτόχρονα η κάθε περιοχή πρέπει να αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα.

[the_ad id=”46371″]

Στο συνέδριο διατυπώθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες με στόχο την επέκταση της τουριστικής περιόδου, πέραν τον ορίων της χιονοδρομικής σεζόν. Κλειδί για να επιτευχθεί αυτό είναι να επενδύσει η περιοχή στο μοντέλο του συνδυαστικού τουρισμού, ο οποίος μπορεί να προσφέρει πληθωρικό πρόγραμμα ψυχαγωγίας, δράσης, παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού, διατροφής. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθούν πιο εντατικά τα σπάνια φυσικά τοπία, η σύνδεση του χώρου με τη μυθολογία, η μοναδική χλωρίδα και πανίδα, οι διατροφικοί θησαυροί, η προνομιακή δυνατότητα στην παρακολούθηση του ουράνιου θόλου, τα ιστορικά μνημεία, οι εμβληματικές στιγμές που σφράγισαν την νεότερη ιστορία των Καλαβρύτων, που αποτελούν πόλη σύμβολο της εθνικής εξέγερσης.

Σε έργα αναβάθμισης αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ανακοινώνοντας εκ μέρους της Περιφέρειας την άμεση παράδοση του τεχνικού δελτίου της  μεγάλης επένδυσης εκσυγχρονισμού του χιονοδρομικού κέντρου των Καλαβρύτων, έργο ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο και θα κατατεθεί προς χρηματοδότηση στο Υπουργείο Οικονομικών.  Επισήμανε την σημαντικότητα των αστικών αναπλάσεων που πραγματοποιήθηκαν στα Καλάβρυτα καθώς και την αναγκαιότητα δρομολόγησης έργων που πρέπει να γίνουν στην εθνική οδό Πατρών – Τρίπολης.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με αναφορές στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες δράσεις του προγράμματος Leader για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, παράλληλα με τον απολογισμό και καλές πρακτικές από την υλοποίηση μέχρι σήμερα των δράσεων του προγράμματος.

[the_ad id=”46704″]