Έρευνες από το Πανεπιστήμιο Mάσεϊ στη Νέα Ζηλανδία επισημαίνουν ότι οι ομάδες κατά του καπνίσματος θα γίνονται όλο και πιο άσχετες με το θέμα, εκτός αν αναγνωρίσουν τα προϊόντα ατμίσματος όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως εργαλεία για τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών και τη διακοπή του καπνίσματος.
Από τον Μάρτιο του 2017 η υφυπουργός Υγείας Νίκι Βάγκνερ είπε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα νομιμοποιηθούν και ότι η Νέα Ζηλανδία ακολουθούσε μια προσέγγιση χαμηλού κινδύνου, δεδομένου ότι εξακολουθούν να προκύπτουν επιστημονικά στοιχεία για την ασφάλεια των ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ωστόσο, έναν χρόνο αργότερα, δεν έχει ακόμη αναληφθεί επίσημη δράση για την έναρξη της διαδικασίας νομιμοποίησης.
Η καθηγήτρια-ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Mάσεϊ, Mαρέβα Γκλόβερ, επισημαίνει ότι αυτό καθιστά αδύνατον για τις υπηρεσίες υγείας που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση να προτείνουν τις συσκευές για διακοπή του καπνίσματος, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από τέτοιες αντικαπνιστικές υπηρεσίες και να παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους.
Η υφυπουργός Υγείας εισάγει ιδιωτικό νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στο ηλεκτρονικό τσιγάρο
Το γεγονός ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να προτείνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για διακοπή του καπνίσματος αναγκάζει τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από τέτοιες αντικαπνιστικές υπηρεσίες και να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους.
Η υφυπουργός Υγείας Βάγκνερ προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση εισάγοντας ένα ιδιωτικό νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο που αποσκοπεί στην άρση των περιορισμών για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και η Γκλόβερ παροτρύνει την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας να υποστηρίξει αυτό το νομοσχέδιο.
Ο ερευνητής αναφέρθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η οποία δείχνει ότι όσοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν αρχίσει να σχηματίζουν τις δικές τους ομάδες αυτοβοήθειας. «Όταν άκουσε πως… οι χρηματοδοτούμενες από την κυβέρνηση υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος αρνούνταν να υποστηρίξουν τους ανθρώπους στην επιλογή τους να ατμίσουν, η κοινότητα των ατμιστών παρενέβη για να γεμίσει αυτό το κενό» ανέφερε.
«Οι ατμιστές δημιούργησαν σε απευθείας σύνδεση φόρουμ όπου θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τους ανθρώπους που επιθυμούν να μεταβούν από το κάπνισμα στο άτμισμα» πρόσθεσε η Γκλόβερ, επισημαίνοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι εξοργισμένοι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων πιστεύουν πως οι επαγγελματίες υγείας εμποδίζουν τις προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος, επιτιθέμενοι στα προτιμώμενα από εκείνους εργαλεία διακοπής. Ο ερευνητής ανέφερε ως παράδειγμα τις πρόσφατες κατηγορίες που απηύθυνε το Υπουργείο Υγείας κατά της ΡΜΙ (Philip Morris International).
Η PMI οδηγήθηκε στο δικαστήριο μέσω «ψιλών γραμμάτων»
Με αυτές τις κατηγορίες το Υπουργείο Υγείας οδήγησε την PMI στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η πώληση ράβδων καπνού (HEETS) είναι ενάντια στον τοπικό νόμο, καθώς εμπίπτει στην απαγόρευση του νόμου για ‘‘Περιβάλλον Χωρίς Καπνό’’ για τα προϊόντα καπνού για μάσημα ή οποιαδήποτε άλλη χρήση από το στόμα.
«Οι ράβδοι θέρμανσης είναι εκείνοι που περιέχουν καπνό, και δεν υπάρχει πρόβλημα που αυτό το προϊόν περιέχει καπνό» δήλωσε η εισαγγελέας του Υπουργείου Υγείας Σάλι Κάρτερ απευθυνόμενη στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Γουέλινγκτον. Κατά ειρωνικό τρόπο παραδέχθηκε ακόμη ότι το θέμα κατέληξε σε νομικά «ψιλά γράμματα». «Το πραγματικό πρόβλημα είναι αν αυτό το προϊόν εμπίπτει στον νόμο ‘‘Περιβάλλον Χωρίς Καπνό 1990’’» ανέφερε.
Ευτυχώς, οι κατηγορίες κατέπεσαν. «Χαιρετίζουμε την απόφαση του Δικαστηρίου. Η υπόθεση αυτή, ωστόσο, υπογραμμίζει την ανάγκη επείγουσας μεταρρύθμισης των κανονισμών που αφορούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλα προϊόντα ταμπάκου χωρίς καπνό» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Philip Morris της Νέας Ζηλανδίας Τζέισον Έρικσον.