Με αφορμή πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της Εισαγγελίας Αιγίου και σε εκτέλεση της με αριθμό 5155/18.06.2018 παραγγελίας της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους και κυρίως στους εφήβους, σχετικά με την επικινδυνότητα του “Death Note”, γιαπωνέζικου σίριαλ κινουμένων σχεδίων, όπου «ο καλός ήρωας θέλει να σώσει τον κόσμο σκοτώνοντας μέσα από ένα ημερολόγιο με υπερφυσικές δυνάμεις τους κακούς».

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, είναι σειρά ιαπωνικών manga, Πρόκειται για την ιστορία του μαθητή Λυκείου Γιαγκάμι Λάιτ, ο οποίος ανακαλύπτει ένα τετράδιο, με το οποίο μπορεί να σκοτώσει οποιονδήποτε, απλά γράφοντας το όνομά του σε αυτό σκεπτόμενος το πρόσωπό του. Η πλοκή παρακολουθεί τις προσπάθειες του να καθαρίσει από τους εγκληματίες μία «κοινωνία που σαπίζει» και να γίνει ο ίδιος κριτής και «θεός ενός νέου κόσμου» οδηγούμενος σταδιακά στην παράνοια. Εμπόδιο στα σχέδια του στέκεται η αστυνομία με την πολύτιμη βοήθεια του καλύτερου ντετέκτιβ του κόσμου, του “L”.

Αρχικά, το manga δημοσιεύτηκε σε σελίδες περιοδικού, ενώ η μεταφορά σε anime  έπαιξε στην ιαπωνική τηλεόραση. Η σειρά ενέπνευσε επίσης ταινίες, μυθιστορήματα και αρκετά βιντεοπαιχνίδια.

Το manga κυκλοφορεί και στα ελληνικά.

Η δημοτικότητα του “Death Note” σε μαθητές σε διάφορες χώρες του κόσμου προκάλεσε την αντίδραση των αρχών, καθώς διάφορα τετράδια με τίτλο “Death Note”, με ονόματα συμμαθητών τους ή καθηγητών έχουν βρεθεί σε διάφορα σχολεία.

Η κυκλοφορία του “Death Note” έχει απαγορευτεί σε διάφορες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, ενώ στις Η.Π.Α. υπάρχουν περιπτώσεις όπου μαθητές αποβλήθηκαν, όταν βρέθηκαν να έχουν στην κατοχή τους παρόμοια τετράδια.

Την πιο σημαντική περίπτωση αποτελεί η δολοφονία ενός άντρα στο Βέλγιο τον Σεπτέμβριο του 2007. Πλάι του βρέθηκαν δύο σημειώσεις, με σαφή επιρροή από το του Manga. Ο φόνος αυτός έγινε γνωστός στη χώρα με το όνομα «Mangamoord» (Φόνος του Manga).

[the_ad id=”46274″]

Ακόμη, αναφέρθηκε περίπτωση όπου μαθητής, που είχε δεχθεί ενδοσχολικό bullying για το χρώμα του και τα κιλά του, βρήκε μία υποστηρικτική «οικογένεια» στα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια και απέκτησε ένα αίσθημα παντοδυναμίας βλέποντας το «Death Note».

Από τα ανωτέρω, διαφαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανήλικοι και κυρίως οι έφηβοι, που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα).

[the_ad id=”46371″]

Προς αποφυγή τέτοιων κρουσμάτων στην περιοχή της Αιγιάλειας, παρακαλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους έχουν την επιμέλεια ανηλίκων, να επαγρυπνούν και σε κάθε περίπτωση που υποπτευτούν ότι κάποιος ανήλικος σχεδιάζει να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους δοκιμασίες να έλθουν αμέσως σε επικοινωνία είτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (mail:[email protected])είτε με την κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών ΑΙΓΙΟΥ.

Προτρέπουμε τους ανηλίκους, όπως σε περίπτωση που έχουν δεχτεί τέτοιου είδους πρόσκληση – πρόκληση να απευθυνθούν στους γονείς τους, σε οποιοδήποτε άλλο ενήλικο πρόσωπο εμπιστοσύνης ή  στην Εισαγγελία ΑΙΓΙΟΥ,  καθημερινά στο Δικαστικό Μέγαρο ΑΙΓΙΟΥ στον 2ο όροφο επί της οδού Κορίνθου 67 του Αιγίου.

Τέλος, η Εισαγγελία παρακαλεί τους Διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων της Επαρχίας Αιγιαλείας , αλλά και τους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, όπως ενημερώσουν τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία τους, σχετικά με το προαναφερόμενο γιαπωνέζικο σήριαλ κινουμένων σχεδίων με την επωνυμία “Death Note”.

Τέλος η Εισαγγελία παρακαλεί τους Διευθυντές όλων των ΜΜΕ (εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων) της επαρχίας Αιγιαλείας για την δημοσιοποίηση της παρούσας.

 

[the_ad id=”46704″]