Παρουσία πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής μουσικής, προχθές, στο υπαίθριο θέατρο Γιώργος Παππάς!!

Θυμίζοντάς μας πως η λαϊκή μας παράδοση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελληνική παραδοσιακή μουσική.

To Eλληνικό δημοτικό τραγούδι δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται όπως και δεν έπαψαν οι Έλληνες να γλεντούν, να παντρεύονται ή να μοιρολογούν τα προσφιλή τους πρόσωπα.
Την Τετάρτη το βράδυ οι εκφραστές του Ελληνικού Παραδοσιακού Τραγουδιού, έκαναν αισθητή την παρουσία της Ελλάδος ανά τους αιώνες, μέσα από τα Δημοτικά τραγούδια.

Ο Σύλλογος Φίλων Βυζαντινής Μουσικής «Φίλιππος Οικονόμου» αλλά και επίσημοι προσκεκλημένοι, ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο, τραγούδια της Ελληνικής υπαίθρου, που διαδόθηκαν από γενιά σε γενιά μέσα από την προφορική παράδοση. Τα παραδοσιακά όργανα και οι παραδοσιακοί χοροί ήταν ένα υπέροχο δέσιμο που έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν, δύο γνωστοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, οι κύριοι Πάνος Πολυχρονόπουλος και Αναστάσιος Μπατάλης.

synavlia-vizantinis-moysikis2

Ο κος Πολυχρονόπουλος, ερμήνευσε, παρά την ηλικία του, με ιδιαίτερη επιτυχία τρία υπέροχα τραγούδια και αξίζει να σημειωθεί πως ξεσήκωσε το πλήθος. Αποτελεί ζωντανή ιστορία του Συλλόγου και διετέλεσε μέλος του διοικητικού Συμβουλίου από το 1979 καθώς και αντιπρόεδρος από το 1996 μέχρι πρόσφατα. Με ομόφωνη απόφαση μάλιστα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Αντιπροέδρου για την μεγάλη προσφορά του στον σύλλογο. Την απονομή έκανε ο εκπρόσωπος την Μητρόπολης Αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Πουλής

Ο Αναστάσιος Μπατάλης αν και απών, λόγω προβλημάτων υγείας εκπροσωπήθηκε επάξια, τόσο από τον γιό του όσο και την εγγονή του η οποία και παρέλαβε το αναμνηστικό για την συλλογική προσφορά, του παππού της, στην παραδοσιακή Μουσική. Αξίζει να σημειωθεί πως αποτελεί τον γηραιότερο εν ζωή Παραδοσιακό Οργανοπαίχτη της Αιγιάλειας, δεξιοτέχνη στο σαντούρι.

synavlia-vizantinis-moysikis1
Προσκεκλημένος ήταν και ο Δημήτρης Σακαλής Ιεροψάλτης και επαγγελματίας τραγουδιστής, καθώς και η γνωστή σε όλους Τούλα Κατσιβάλη.
Χοράρχης της χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής, αλλά και της Γυναικείας Παραδοσιακής Χορωδίας, ήταν ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής Βασίλης Μπίκος, από τα χέρια του οποίου έχουν βγει καταξιωμένοι ιεροψάλτες και πολλοί από αυτούς στελεχώνουν τις Εκκλησίες της περιοχής μας..

Την Χορωδία του Συλλόγου συνόδευσαν μουσικά γνωστοί μουσικοί της περιοχής μας.
Την γυναικεία χορωδία συνόδεψε ορχήστρα μουσικών παραδοσιακών οργάνων, αποτελούμενη ως επί το πλείστον από μικρά παιδιά, υπό την διεύθυνση του πολυτάλαντου Σάκη Παπαδημητρίου!! Εξαιρετική στο βιολί η Χριστίνα Ζάρου!!
Αξίζει να σημειωθεί και η ιδιαίτερη ευγενής συμμετοχή του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου!! Τα κορίτσια και τα αγόρια, με τις παραδοσιακές στολές και τις άρτιες χορευτικές ικανότητες έδωσαν άλλη νότα στην ήδη ξεχωριστή εκδήλωση!!!

Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο Χρήστος Καραμάνος!! Όλοι οι συντελεστές αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, γιατί προσπαθούν και έχουν επιτύχει στο μέγιστο βαθμό την διαφύλαξη και διατήρηση, της Ελληνικής Παράδοσης!!!

Της Ιωάννας Δημουλά