Οι πελάτες κάθε επιχείρησης είναι η μεγάλη της περιουσία. Η ικανοποίηση των αγοραστικών τους αναγκών και απαιτήσεων, σε επίπεδο καλύτερο από αυτό του ανταγωνισμού, συνιστά την ουσία του πελατοκεντρικού προσανατολισμού και την έκφραση της φιλοσοφίας του μάρκετινγκ.
Αυτό ισχύει σε όλες τις εκφάνσεις της επιχειρηματικότητας, αφού παντού πρωταγωνιστεί ο πελάτης. Ειδικά όμως στο βαθμό που η διεκπεραίωση και ολοκλήρωση μιας αγοραπωλησίας μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο, η σχέση με τον πελάτη αποκτά άλλα χαρακτηριστικά από μια αγοραπωλησία της στιγμής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το μεσιτικό γραφείο. Η αναζήτηση αγοραστών  ή πωλητών και ακινήτων, είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και αβέβαιη και η σχέση με τον πελάτη πρέπει να διατηρείται ζωντανή και ζεστή.
Ένα μεσιτικό γραφείο πρέπει λοιπόν να είναι οργανωμένο, να έχει τον πλήρη έλεγχο για όλους και για όλα και να χειρίζεται αποτελεσματικά τα αιτήματα των πελατών σας.
Τι σημαίνει όμως στην καθημερινή πράξη η διαχείριση των πελατών; Προφανώς κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή καταχώρηση ονομάτων και διευθύνσεων πελατών και επαφών – υποψηφίων ή δυνητικών πελατών.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να υπάρχει ένας πλήρης φάκελος για κάθε πελάτη. Η έννοια της πληρότητας δεν περιορίζεται μόνο στο ίδιο το πρόσωπο, αλλά και στα ακίνητα που πουλάει ή αναζητά, τις υποδείξεις, όρους και προσφορές που ο ίδιος έχει θέσει ή έχει να αντιμετωπίσει.
Θα πρέπει ακόμη να είναι καταγεγραμμένες όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει με ημερολογιακή καταχώριση, και φυσικά να φυλάσσονται όλα τα έγγραφα που έχουν παρουσιαστεί.
Η καταγραφή – καταχώρηση αποτελεί την μία όψη του νομίσματος. Η καθημερινή διαχείριση των πελατών είναι η άλλη.
Η ενημέρωση τους για τις όποιες εξελίξεις, όπως νέα ακίνητα ή εμφάνιση νέων πιθανών αγοραστών, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση επισκέψεων, η αναζήτηση εγγράφων, η δραστηριότητα των συνεργατών του γραφείου σε σχέση με τον κάθε συγκεκριμένο πελάτη, η δημιουργία ενός συστήματος εύκολης επικοινωνίας για ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις μέσω sms και email, είναι κάποιες από τις πτυχές που αναφέρονται στη διαχείριση των πελατών.
Δεδομένου του όγκου των πληροφοριών με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπο ένα μεσιτικό γραφείο, είναι μονόδρομος η χρήση ειδικευμένων πληροφοριακών συστημάτων και προγραμμάτων λογισμικού διαχέιρισης ακινήτων και πελατών, που να αποτελούν την ηλεκτρονική εργαλειοθήκη  κάθε επαγγελματία του χώρου, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε το  https://www.e-agents.gr/el-gr/ProducerCRM.html
Στο παρελθόν τα πράγματα ήταν πιο απλά. Ο επαγγελματίας μεσίτης είχε να βρει και να αναλάβει ακίνητα και στη συνέχεια να στείλει τις αγγελίες των ακινήτων του στις εφημερίδες για να τα διαφημίσει. Η αγορά ήταν μεγάλη, οι υποψήφιοι πελάτες αρκετοί και το τηλέφωνο κτυπούσε αδιάκοπα. Η χρήση ενός απλού μεσιτικού προγράμματος μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της οργάνωσης ενός Μεσιτικού Γραφείου, αφού η δυνατότητα, για διασταυρώσεις ακινήτων/ζητήσεων ήταν αρκετή.
Σήμερα όμως η διαχείριση των απαιτήσεων ενός σύγχρονου Μεσιτικού Γραφείου, η προβολή και διαφήμιση των ακινήτων, η εξυπηρέτηση των υποψηφίων πελατών, η ενημέρωση και ο έλεγχος των συνεργατών, απαιτούν περισσότερα εργαλεία και δυνατότητες για να αντιμετωπισθούν και για να συντονισθούν στο διαθέσιμο χρόνο σας.
Δείτε περισσότερα από την εταιρεία προγραμμάτων διαχείρισης μεσιτικών γραφείων  https://www.e-agents.gr