Η Αχαΐα αξίζει και μπορεί να γίνει τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής

0

Μία από τις βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες για την Αχαΐα θα πρέπει να είναι η θέσπιση προγραμμάτων αύξησης του τουρισμού και της παραθεριστικής κατοικίας.

Η αύξηση του τουρισμού θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας, που έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η Αχαΐα είναι ο τόπος μας.  Είναι όμως και ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας και για αυτό μπορεί και αξίζει να αναπτυχθεί. Η τοπική ανάπτυξη της Αχαΐας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η τουριστική της ανάπτυξη.

Η Αχαΐα με τις κατάλληλες πολιτικές μπορεί να γίνει τόπος προσέλκυσης τουρισμού, τόσο θερινού λόγω των αμέτρητων παραλιών της όσο και χειμερινού λόγω του χιονοδρομικού κέντρου των Καλαβρύτων. Οι αμέτρητες φυσικές ομορφιές του τόπου μας μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης Ελλήνων και αλλοδαπών τουριστών.

Η αύξηση του τουρισμού και κυρίως η καθιέρωση ενός τόπου ως τουριστικού θέρετρου δεν εξαρτάται μόνο από τις φυσικές ομορφιές ενός τόπου. Είναι σημαντικό να υπάρχουν. Όμως δεν αρκούν. Η Αχαΐα έχει, όμως, πολλά περισσότερα.

Στην Αχαΐα μπορούν να αναπτυχθούν μια σειρά από νέες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. θαλάσσιος τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, τουρισμός υπαίθρου, τουρισμός υγείας και ευεξίας, αγροτουρισμός, γαστρονομικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός.

Στην Αχαΐα μπορεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός υπαίθρου, αφού ο επισκέπτης μπορεί να απολαμβάνει τα πανέμορφα τοπία της συνδυάζοντας δραστηριότητες κοντά στη φύση, όπως ορειβασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, σπηλαιολογία και γενικά περιήγηση στη φύση.

Σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξει στον τομέα αυτό: α) το Περιβαλλοντικό Κέντρο της Κλειτορίας, γεγονός που απαιτεί την άμεση αναβάθμισή του, β) η ήπια ανάπτυξη στο προστατευόμενο οικοσύστημα της Καλόγριας στην Κάτω Αχαΐα, γ) η προβολή της διαδρομής του οδοντωτού σιδηροδρόμου μέσα από το μοναδικό Φαράγγι του Βουραϊκού, κλπ.

[the_ad id=”46371″]

Ο επισκέπτης της Αχαΐας θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, την Παναγία την Τρυπητή στο Αίγιο και πλήθος ιστορικών μονών, όπως την Αγία Λαύρα και το Μέγα Σπήλαιο στα Καλάβρυτα.

Θα μάθει πολλά για την ιστορία της Ελλάδας. Θα κατανοήσει τους Έλληνες. Θα γνωρίσει πως ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 από τα Καλαβρυτοχώρια.

Η Αχαΐα μπορεί με τις κατάλληλες ενέργειες να καταφέρει να γίνει και κέντρο διοργάνωσης διεθνών συνεδρίων και άλλων συναντήσεων. Χρυσή ευκαιρία για την αύξηση του συνεδριακού, αλλά και των λοιπών μορφών τουρισμού, μπορεί να αποδειχθεί η πολιτική αξιοποίησης του αεροδρομίου του Αράξου.

Η περαιτέρω ανάπτυξης και αξιοποίηση της αεροπορικής «πύλης» του Άραξου, με την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων από και προς το εξωτερικό, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, στην αύξηση του τουρισμού και στη δημιουργία τοπικής ανάπτυξης.

[the_ad id=”46371″]

Απαιτείται πρόγραμμα για τη βιώσιμη διαχείριση του τουρισμού, σχέδιο για ταχεία αύξηση των επισκεπτών, παράλληλα όμως πρέπει να προστατευθεί το περιβάλλον και να ενδυναμωθεί η μακροπρόθεσμη προοπτική της Αχαΐας.

Η τουριστική πολιτική δεν βασίζεται μόνο στις ωραίες εικόνες. Χρειάζεται σχέδιο, στρατηγική και πολύ δουλεία σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο._

____________________

Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.

 

[the_ad id=”46704″]