Οι Σύλλογοι και φορείς της Αιγιάλειας που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 11/06/2018 συμφώνησαν στα παρακάτω:

  1. Καταγγέλουν την επέμβαση της Αστυνομίας και το άνοιγμα του ΧΥΤΑ Αιγείρας. Η ενέργεια αυτή, που έγινε με την ανοχή και κάλυψη της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Κυβέρνησης, αντί να λύνει, οξύνει το πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων στο Δήμο μας. Η εισαγγελική εντολή, που νομιμοποιεί την παρανομία, με την αοριστία που είναι γραμμένη, δίνει το δικαίωμα στο Δήμο να στέλνει στο ΧΥΤΑ Αιγείρας όλα τα σκουπίδια της Αιγιάλειας για αόριστο διάστημα. Δήμος, Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση αντί να προωθήσουν βιώσιμες λύσεις, οργανώνοντας την Ανακύκλωση, το διαχωρισμό των απορριμμάτων, την κομποστοποίηση και τη δημιουργία Πράσινων Σημείων, αξιοποιώντας τα μέσα και τους πόρους που διαθέτουν, «γαντζώνονται» στην Εισαγγελική Εντολή, παραδίδουν στους εργολάβους την αποκομιδή, υπερφορτώνουν τον ήδη υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ Ανατολική Αιγιάλειας, δημιουργούν τετελεσμένα για να πατήσουν οι επόμενες εκλεγμένες αρχές και αδιαφορούν για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία.
  2. Απαιτούν το άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιάλειας. Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση να τοποθετηθούν άμεσα απέναντι στην έκθεση της Έδρας Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάτρας και στις καταγγελίες των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας. Να «σφραγίσουν» τον ΧΥΤΑ μέχρι να απαντηθούν υπεύθυνα και πειστικά όλα τα ερωτήματα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση οι Σύλλογοι και Φορείς συμπαραστέκονται και στηρίζουν τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας στη συζήτηση των Ασφαλιστικών Μέτρων κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
  3. Ζητούν από Δήμο, Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση να προχωρήσουν άμεσα στην τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων. Να αναζητήσουν βιώσιμες λύσεις, και όχι να στηρίζονται σε κορεσμένους και ξεπερασμένους ΧΥΤΑ. Να αξιοποιήσουν τις μελέτες και προτάσεις των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και Συλλόγων και των Ειδικών Επιστημόνων για Ανακύκλωση – Διαχωρισμό – Κομποστοποίηση – Πράσινα Σημεία. Να αξιοποιήσουν τα μέσα και πόρους που διαθέτουν και να μην μετατρέψουν τα απορρίμματα σε μέσον κερδοφορίας ιδιωτών και εργολάβων, με επιβάρυνση των Δημοτών.
  4. Εξουσιοδοτούν τη Συντονιστική Επιτροπή να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις για την προώθηση όλων των παραπάνω, με στόχο μόνιμη και βιώσιμη λύση για καθαρό Δήμο και περιβάλλον και υγιείς Δημότες.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συλλόγων και Φορέων της Αιγιάλειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων

[the_ad id=”46704″]