Άλλη μία επιτυχία για το 1ο Δημοτικό σε συνεργασία με την χορωδία του 6ου Δημοτικού Σχολείου.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, οι φίλοι της μουσικής, γονείς αλλά και κόσμος που ήθελε να απολαύσει το αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη «Τον Αρχάγγελο της Κρήτης» όπως έλεγε η Τζένη Καρέζη, παρακολούθησαν μια εξαιρετική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, στο Κινηματοθέατρο Απόλλων από τους μαθητές του 1ου και του 6ου Δημοτικού.

Μπαίνοντας στον χώρο, η ματιά έπεφτε στα υπέροχα σκηνικά της κας Κουφουδάκη τεραστίων διαστάσεων, που αμέσως σε προδιέθεταν για το τι θ΄ ακολουθήσει. Τα παιδιά οι χορωδοί, ντυμένα στα μαύρα, με κόκκινα φουλάρια στο λαιμό, σε τέλεια αρμονία με το χώρο και το αφιέρωμα στον άνθρωπο, Κρητικό Νίκο Ξυλούρη που με την φωνή του και τα τραγούδια του, πρόβαλε την Ελλάδα και τον Έλληνα, του πόνου, της ανάγκης για λευτεριά, του φόβου αλλά και συναισθήματα, όπως την αγάπη και τον έρωτα στον υπέρτατο βαθμό.

Όπως ήταν φυσικό, πριν την εκδήλωση, οι διευθυντές των δύο σχολείων πήραν το λόγο και μίλησαν για την συνεργασία που προέκυψε για πρώτη φορά και εκ των πραγμάτων στέφτηκε με επιτυχία.
Η κα Μέγαρη Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού έκανε μεταξύ άλλων, αναφορά στις εκδηλώσεις περασμένων ετών, όπως ήταν τα αφιερώματα στον Τσιτσάνη, τον Χατζιδάκι και τον Ξαρχάκο, που μύησαν τα παιδιά αλλά και τους μεγαλύτερους στην Ελληνική Μουσική Παράδοση.
Μεταξύ άλλων αναφερόμενη στην φετινή εκδήλωση, είπε: Οι βασικοί συντελεστές ήταν οι μαθητές της Τετάρτης τάξης του 1ου Δημοτικού και η χορωδία ενισχύθηκε από την Τρίτη, την Πέμπτη και την Έκτη και φυσικά την χορωδία του 6ου δημοτικού.
Ο διευθυντής του 6ου Δημοτικού κος Λιαρομάτης τόνισε πως αυτή η συνεργασία έφερε ένα υπέροχο αποτέλεσμα και συνεχάρη όλους τους συντελεστές, εκπαιδευτικούς, μουσικούς και παιδιά.

Η εκδήλωση περιελάμβανε χορευτικά που ξεσήκωσαν τον κόσμο, θεατρικά δρώμενα και εξαιρετικά κείμενα για την ιστορία των τραγουδιών!!
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους μουσικούς που πραγματικά ξεσήκωσαν τα πλήθη τόσο μουσικά όσο και φωνητικά!!
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αλλά ιδιαίτερα, ας μου επιτραπεί, στην μουσικό κα Έφη Γιαννακοπούλου που κάθε χρόνο αποδεικνύει πως η μουσική δεν είναι δουλειά γι αυτήν, αλλά τρόπος έκφρασης. Επίσης σημαντικό, πως τόσοι πολλοί άνθρωποι κατάφεραν να συνυπάρξουν και να φέρουν εις πέρας μια δύσκολη αποστολή όπως το να συντονίσουν μια εκδήλωση που δεν είχε να κάνει με ενήλικες αλλά με μικρά παιδιά!!

[the_ad id=”46371″]

Να δώσουμε συγχαρητήρια και στους μικρούς μαθητές, τους πρωταγωνιστές, που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και έμαθαν να σιγοτραγουδούν.. «ήτανε μια φορά μάτια μου και έναν καιρό μια μικροπαντρεμένη κόρη ξανθή. Τον κύρη της προσμένει βράδυ πρωί»..όπως και … «δεν λυγάνε τα ξεράδια και πονάνε τα ρημάδια κούτσα μια και κούτσα δύο της ζωής το ρημαδιό»..και τόσα άλλα υπέροχα τραγούδια!! Ρίγη συγκίνησης, νοιώσαμε όλοι εμείς που απολαύσαμε από κοντά όλο αυτό το μουσικό πάντρεμα!!
Περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη εκδήλωση για να δώσουμε και πάλι το πιο θερμό μας χειροκρότημα!!Αξίζουν σε όλους τους συντελεστές θερμά συγχαρητήρια!!

Συμμετείχαν: Αθανασίου Στέλλα (όμποε), Αλευρίτης Άρης (μπουζούκι και τραγούδι), Ζάρου Χριστιάνα (βιολί και τραγούδι), Καμπούρη Αγγελική (κιθάρα), Καραμανόγλου Υρώ (κανονάκι, κρουστά και τραγούδι), Κορδελάς Γιάννης (κιθάρα και τζουράς), Νάσση Μπέσσυ (πιάνο), Παπαχριστόπουλος Μάκης (κλαρίνο), Πιερράτος Πάνος (μαντολίνο). Συνεργάστηκαν: Ανδρικοπούλου Μαριάνα (υπεύθυνη θεατρικών δρώμενων), Κουφουδάκη Μαρκέλλα (υπεύθυνη σκηνικών), Μέγαρη Εύη (υπεύθυνη κειμένων), Σπηλιωτόπουλος Στάθης (υπεύθυνος κειμένων), Σταθούλια Τότα (υπεύθυνη χορογραφιών), Τάψας Τάσος (ψηφιακή υποστήριξη).

1o-dimotiko-afieroma-ksilouris

1o-dimotiko-afieroma-ksilouris1

1o-dimotiko-afieroma-ksilouris3

1o-dimotiko-afieroma-ksilouris4

Της Ιωάννας Δημουλά

[the_ad id=”46274″]

 

[the_ad id=”46704″]