Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου: Πραγματοποιεί διήμερο αφιέρωμα στο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

0

Η Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου πραγματοποιεί διήμερο αφιέρωμα στο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων», την Πέμπτη 17 και Παρασκευή 18 Μαΐου και ώρα 20.00, με δωρεάν είσοδο για όλους.

Εδώ και 20 χρόνια, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως ένα σημείο συνάντησης Ελλήνων και ξένων δημιουργών, ως ένα κεντρικό γεγονός της πόλης της Θεσσαλονίκης, ένας κόμβος δημιουργίας, αναζήτησης και επικοινωνίας. Με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, ανοιχτό στον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα με ξεχωριστή έμφαση στην ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ. Θα προβληθούν συνολικά 5 ντοκιμαντέρ που πήραν μέρος και διακρίθηκαν στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Πέμπτη 17 Μαΐου:

20.00: ” Ένα Δέντρο Θυμάται ”

Η ιστορία του Λίντιτσε, που οι Nαζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν –κυριολεκτικά– ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ράινχαρντ Χάιντριχ. Ωστόσο, το μικρό τσεχικό χωριό, που είναι αδελφοποιημένο με το Δίστομο και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος, όχι μόνο δεν σβήστηκε από τον χάρτη αλλά αποτελεί σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού.

21.45 : “Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο γλυκός μισάνθρωπος”

Ένα πορτρέτο του δοκιμιογράφου Κωστή Παπαγιώργη, προσωπικού φίλου της σκηνοθέτιδας. Παλεύοντας με το δέος που νιώθει για τον συνδυασμό του τεράστιου πνεύματος, του οξύτατου μυαλού και της ψυχούλας του, η σκηνοθέτις έκανε μια σύνθεση, ένα παζλ, μια παρτιτούρα με τις «νότες» που έγραψε ο ίδιος με τη ζωή του. Μαρτυρίες εκείνων που τον γνώρισαν συμπληρώνουν την εικόνα του.

[the_ad id=”46371″]

Παρασκευή 18 Μαΐου:

20.00: “Το ταξίδι του Ορφέα”

Μια προσφυγοπούλα από τη Συρία στον λασπότοπο της Ειδομένης. Ένας Έλληνας πρόσφυγας, επιζών της Μικρασιατικής Καταστροφής. Κούρδοι της Συρίας που βρήκαν καταφύγιο στα Γρεβενά. Τούρκοι που επιστρέφουν στην Ελλάδα, στο χωριό των παππούδων τους, έναν αιώνα μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών. Παράλληλες ιστορίες προσφυγικού δράματος, με κοινή πυξίδα τη μουσική, ως κοινή γλώσσα των ανθρώπων.

21.15: “Ζωγραφίζοντας…”

Μια ομάδα παιδιών από το Αφγανιστάν στο Κέντρο Φιλοξενίας Σκαραμαγκά ζωγραφίζουν τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες από τον πόλεμο και το ταξίδι τους. Περιγράφουν μέσα από τις ζωγραφιές τους την πόλη τους όπως τη θυμούνται, την πόλη που φιλοξενούνται και την πόλη στην οποία θα ήθελαν να ζήσουν στο μέλλον.

21.45: “Ζητείται διέξοδος”

Ποια είναι η ιστορία και, κυρίως, ποιο είναι το μέλλον της τέχνης και των αντισυμβατικών φωνών της σε μια χώρα που βυθίζεται στην παρακμή; Οι Κωνσταντίνος Βήτα, Παύλος Παυλίδης, Κωνσταντίνος Τζούμας, Δημήτρης Πουλικάκος, Θάνος Ανεστόπουλος και πολλοί άλλοι αφηγούνται τις περιπέτειες της εναλλακτικής καλλιτεχνικής σκηνής στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών, περνώντας τα πράγματα μέσα από ένα έντονο κοινωνικο-πολιτικό φίλτρο.

[the_ad id=”46371″]

 

[the_ad id=”46704″]