Πρωτοφανή επιτεύγματα στην ιστορία της εξευρεύνησης του διαστήματος φιλοδοξεί ότι θα πετύχει αργότερα φέτος η διαστημική ερευνητική αποστολή της Κίνας Chang’e-4, όπως η ήπια προσελήνωση στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού και η μεταφορά των πρώτων λουλουδιών προκειμένου αυτά να ανθίσουν στην επιφάνεια της Σελήνης.

[the_ad id=”46371″]

Η αποστολή θα μεταφέρει ένα μεταλλικό δοχείο που θα περιέχει σπόρους πατάτας και αραβίδοψης, ενός μικρού ανθοφόρου φυτού, και πιθανόν μερικά αυγά μεταξοσκωλήκων για να διεξαγάγει το πρώτο βιολογικό πείραμα στη Σελήνη.

Το πείραμα «σεληνιακή μίνι βιόσφαιρα» σχεδιάστηκε από 28 κινεζικά πανεπιστήμια, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Chongqing της νοτιοδυτικής Κίνας, όπως ανακοινώθηκε σε συνέδριο για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία του δήμου του Τσονγκκίνγκ.

Το κυλινδρικό μεταλλικό δοχείο, κατασκευασμένο από ειδικά κράματα αλουμινίου, έχει ύψος 18 εκατοστών, διάμετρο 16 εκατοστών, καθαρό όγκο 0,8 λίτρων και βάρος 3 κιλών. Το δοχείο θα περιέχει επίσης νερό, ένα θρεπτικό διάλυμα, αέρα και εξοπλισμό, όπως μια μικρή κάμερα και σύστημα μετάδοσης δεδομένων.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι σπόροι θα ανθίσουν στη Σελήνη, με τη διαδικασία να απαθανατίζεται από τον φωτογραφικό φακό και την εικόνα να μεταδίδεται στη Γη.

Αν και αστροναύτες έχουν ήδη καλλιεργήσει φυτά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ ρύζι και αραβίδοψη καλλιεργήθηκαν στο κινεζικό διαστημικό εργαστήριο Tiangong-2, τα πειράματα αυτά διεξήχθησαν σε χαμηλή γήινη τροχιά, σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων. Το περιβάλλον στη Σελήνη, 380.000 χιλιόμετρα από τη Γη, είναι πιο σύνθετο.

Ο Λιου Χανλόνγκ, επικεφαλής του πειράματος και αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου Chongqing, δήλωσε ότι καθώς στη Σελήνη δεν υπάρχει ατμόσφαιρα, η θερμοκρασία της κυμαίνεται από τους μείον 100 βαθμούς Κελσίου τουλάχιστον έως και επίπεδα άνω των 100 βαθμών Κελσίου.

[the_ad id=”46274″]

Το πείραμα για τη μακροχρόνια διαμονή στη Σελήνη
«Πρέπει να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία στη ‘μίνι βιόσφαιρα’ σε ένα εύρος από 1 έως 30 βαθμούς και να ελέγξουμε σωστά την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά. Θα χρησιμοποιήσουμε έναν σωλήνα για να κατευθύνουμε το φυσικό φως στην επιφάνεια της Σελήνη προς το μεταλλικό δοχείο προκειμένου να αναπτυχθούν τα φυτά», δήλωσε ο Σιε Γκενγκσίν, επικεφαλής σχεδιαστής του πειράματος.

«Θέλουμε να μελετήσουμε την αναπνοή των σπόρων και τη φωτοσύνθεση στη Σελήνη», δήλωσε ο Λιου.

«Γιατί διαλέξαμε την πατάτα και την αραβίδοψη; Διότι η περίοδος ανάπτυξης της αραβίδοψης είναι σύντομη και είναι εύκολη για παρατήρηση ενώ η πατάτα μπορεί να γίνει μια σημαντική πηγή τροφής για τους μελλοντικούς ταξιδιώτες του διαστήματος», δήλωσε ο Λιου. «Το πείραμά μας μπορεί να βοηθήσει στη απόκτηση γνώσεων για την δημιουργία μιας βάσης στο Φεγγάρι και τη μακροχρόνια διαμονή στη Σελήνη».

Οι απλοί πολίτες, ιδιαίτερα οι νέοι, καλούνται να συμμετάσχουν στην αποστολή Chang’e-4. Η Εθνική Διαστημική Διοίκηση της Κίνας (CNSA) ξεκίνησε ένα διαγωνισμό μεταξύ φοιτητών σε ολόκληρη την Κίνα το 2016, συγκεντρώνοντας ιδέες αναφορικά με το τι θα ταξιδέψει στο διάστημα. Το πείραμα «σεληνιακή μίνι βιόσφαιρα» επιλέχθηκε μεταξύ 200 και πλέον προτάσεων, σύμφωνα με την CNSA.

crashonline.gr

[the_ad id=”46704″]

[the_ad id=”48922″]