Για τη δυνατότητα χρηματοδοτήσεων επιχειρηματικών επενδύσεων στην έρευνα και καινοτομία, την επικείμενη αξιολόγηση της υλοποίησης του σχεδιασμού «ΠΔΕ – Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017», αλλά και την ένταξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Δίκτυο Πόλεων EDEN ενημερώθηκαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της «Συμμαχίας για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα», κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή  16 Απριλίου 2018, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

[the_ad id=”46371″]

Ανοίγοντας τη διαδικασία ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, αναφέρθηκε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης,  και εστίασε στις νέες προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 και αφορούν  στη  χρηματοδότηση σχεδίων έρευνας και ανάπτυξης στους τομείς προτεραιότητας της RIS3 του ΕΠ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020.

 

Εξήγησε, ότι οι  προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί απευθύνονται σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα διενεργήσουν το ερευνητικό τους έργο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα μπορούν να συνεργασθούν για τις ανάγκες τους με ερευνητικούς οργανισμούς της επιλογής τους (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ινστιτούτα) από όλη την Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις είναι υπεύθυνες για το συντονισμό του ερευνητικού έργου.

Οι τρεις προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί είναι:

-Χρηματοδοτική Ενίσχυση σχεδίων έρευνας ανάπτυξης & καινοτομίας στους τομείς προτεραιότητας της RIS3 «ΜΙΚΡΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ» και «ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ»

– Προώθηση Διεθνικών Ερευνητικών Έργων για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

– Προώθηση Διεθνικών Ερευνητικών Έργων για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις – έτους 2018

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Καρπέτας, οι επόμενες προσκλήσεις, που προγραμματίζονται να εκδοθούν μέχρι το τέλος του 2ου τριμήνου 2018, αφορούν τους τομείς της RIS3:

  • «Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών» με Π/Υ Δημ. Δαπάνης 2.000.000€
  • «Ενεργειακές Εφαρμογές» με Π/Υ Δημ. Δαπάνης 2.000.000€
  • «Αγροδιατροφή» με Π/Υ Δημ. Δαπάνης 3.000.000€

Καταλήγοντας επεσήμανε ότι από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρόκειται να διατεθούν συνολικά για χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων 75.000.000 €.

Στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων απάντησε η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Ελένη Σπυράκη.

Ακολούθως, ο Σπύρος Παπασπύρου Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής της ΠΔΕ ενημέρωσε τα μέλη της «Συμμαχίας» για την προγραμματισμένη για της 30 Μαΐου 2018 επίσκεψη των αξιολογητών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, οι οποίοι πρόκειται να προχωρήσουν σε αποτίμηση των δράσεων που υλοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017. Επικεφαλής του κλιμακίου θα είναι ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Μάρκου Μάρκουλα.

[the_ad id=”46371″]

Στη συνέχεια, ο Λαυρέντης Βασιλειάδης Προϊστάμενος του Τμήματος  Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής της ΠΔΕ αναφέρθηκε στις προοπτικές προβολής που αποκτά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την ένταξή της στο Δίκτυο EDEN, έπειτα από τη διάκριση της Πάτρας ως ευρωπαϊκός προορισμός Αριστείας, στο πλαίσιο του διαγωνισμού «EUROPEAN DESTINATIONS OF EXCELLENCE» (EDEN) – «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ». Όπως εξήγησε ο κ. Βασιλειάδης, η ΠΔΕ θα είναι η πρώτη από τις ελληνικές περιφέρειες που εντάσσεται στο Δίκτυο, το οποίο τα επόμενα χρόνια θα είναι ο ισχυρότερος θεσμός, καθώς  αναπτύσσει επαφές και με άλλους φορείς της παγκόσμιας κοινότητας, ιδιωτών και οργανισμών που εργάζονται για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού.

Στη συνεδρίαση της «Συμμαχίας» παρευρέθηκαν ως εκπρόσωποι των Φορέων – Μελών, οι Πρόδρομος Προδρομίδης (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών – ΚΕΠΕ), Nίκος Κοτσώνης (ΣΕΒΠ&ΔΕ), Θεόδωρος Τσούμπελης και Νικολίτσα Αθανασοπούλου (Επιμελητήριο Αχαΐας), Δημήτρης Βαρελάς (Επιμελητήριο Ηλείας), Πέτρος Μαντάς (Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στην Βιομηχανική Περιοχή Πατρών – ΣΕΒΙΠΑ), Δημήτριος Τραχύλης (Επιστημονικό Πάρκο Πατρών), Νίκος Αχιλλεόπουλος (ΕΑΠ), Βασίλειος Μπουργανός (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), Δημήτρης Νικολακόπουλος (ΟΕΒΕΣΝΑ), Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος (Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη),  Βασίλειος Ψυχογιός (ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ Κ.Α.Λ.Ο.), Αθανάσιος Βασιλόπουλος (ΑΡΓΥΡΟΝΙΑ Κοιν.Σ.Επ.).

[the_ad id=”46704″]

[the_ad id=”48922″]