Ο διαβήτης της κύησης είναι συχνός και συμβαίνει σε 4-8 % των κυήσεων, παγκοσμίως. Χωρίς να σημαίνει ότι μια έγκυος νοσεί από διαβήτη ή θα συνεχίσει να νοσεί από διαβήτη και μετά την ολοκλήρωση της κύησης, η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκειά της, κυρίως γύρω στην 24η εβδομάδα.

O διαβήτης δεν δίνει πάντα συμπτώματα και μάλιστα οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν κανένα, όταν μένουν έγκυες. Γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται, προληπτικά, όλες οι έγκυες να ελέγχουν το σάκχαρο τους μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη τους. Αν το σάκχαρο νηστείας είναι φυσιολογικό στο πρώτο τρίμηνο, ο επόμενος έλεγχος γίνεται μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της κύησης. Όσον αφορά τις διαβητικές ασθενείς που θέλουν να τεκνοποιήσουν θα πρέπει να λάβουν όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την τροποποίηση της θεραπείας τους, όποτε αυτό χρειάζεται.

Κάθε έγκυος μπορεί να παρουσιάσει διαβήτη κύησης αλλά μερικές γυναίκες έχουν όπως φαίνεται αυξημένο κίνδυνο.

Οι παράγοντες κινδύνου είναι:

Ηλικία άνω των 25 και ιδιαίτερα άνω των 35 χρόνων.
Φυλή (λατίνοι, αφροαμερικάνοι).
Παχυσαρκία ή υπέρβαρο προ της κύησης. Η παχυσαρκία σε γυναίκες. αναπαραγωγικής ηλικίας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν 4πλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης, ενώ ο κίνδυνος σε αυτές με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 είναι 9πλάσιος!
Υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης.
Ιστορικό προηγούμενης κύησης με διαβήτη. Στις γυναίκες αυτές ο κίνδυνος αυξάνεται σε 30-80% σε επόμενη κύηση.
Ιστορικό προ-διαβήτη/ αντίστασης στην ινσουλίνη.
Ιστορικό κύησης με νεογνό άνω των 4 κιλών.
Ιστορικό ανεξήγητου εμβρυϊκού θανάτου.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη (γονείς ή αδέλφια) ή διαβήτη κύησης.

Γυναίκες που είναι παχύσαρκες, είχαν διαβήτη της κύησης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη ή έχουν οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη ,θα πρέπει να ελέγχονται από την πρώτη επίσκεψη (πριν τη 12η εβδομάδα) με καμπύλη μέτρησης σακχάρου.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως αν παρουσιάσετε διαβήτη της κύησης θα σας συσταθεί να τρώτε περισσότερους υδατάνθρακες βραδείας καύσης, άφθονα φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες και να μειώσετε τα επεξεργασμένα σάκχαρα. Συνιστάται επίσης, ήπια άσκηση για να μειώνεται το σάκχαρο του αίματος.

medicalland.gr

live24gr