Σε κλίμα κατάνυξης και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέσθηκε  στις 12/3 στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Αιγίου ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, όπου τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε χορωδία ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του μουσικοδιδάσκαλου Βασιλείου Μπίκου, ενώ την Ακολουθία μετέδωσε απευθείας ο ραδιοφωνικός σταθμός «Διακονία και Μαρτυρία» της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.d-katanyktikos

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μυλωνάς, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Το πολίτευμα του Σταυρού». Στη θεολογική και βαθυστόχαστη ομιλία του ο π. Χρυσόστομος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Ευαγγελική περικοπή, όπου ο Κύριος μάς καλεί να Τον ακολουθήσουμε σηκώνοντας το Σταυρό της προσωπικής μας μαρτυρίας και ομολογίας.

 

[the_ad id=”46371″]

«Έχουμε φθάσει στο μέσον της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και η Εκκλησία μας, θέλοντας να μας τονώσει το ηθικό και να ενισχύσει τον αγώνα που κάνουμε, προβάλλει τον Τίμιο Σταυρό για να Τον αντικρύσουμε και να Τον προσκυνήσουμε. Ο Τίμιος Σταυρός είναι η απαρχή της σωτηρίας τού ανθρώπου. Ενισχύει, στηρίζει και ενδυναμώνει κάθε άνθρωπο στον προσωπικό του αγώνα για να καταξιωθεί και να κερδίσει την εύνοια και την αγάπη του Κυρίου. Είναι σύμβολο αθανασίας, σύμβολο αιωνίου ζωής, σύμβολο της νίκης του Κυρίου μας στην κακία και την αμαρτία. Είναι το πολίτευμά μας! Και αυτό το πολίτευμα δεν το νομοθέτησε, δεν το οριοθέτησε κάποιος άνθρωπος, αλλά ο ενανθρωπήσας Θεός! Και όπως λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, δεν το οριοθέτησε γενόμενος άνθρωπος, αλλά έδωσε την εντολή πως ο άνθρωπος για να φτάσει να γίνει κατά χάριν Θεός, περνά μέσα από Σταυρό. Και ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής λέγει ότι ΄΄τα φαινόμενα πάντα δείται σταυρού, τα δε νοούμενα πάντα χρήζει ταφής΄΄. Διότι στον σταυρό και την ταφή… κυοφορείται η Ανάσταση και η αιώνια ζωή τού ανθρώπου. Διότι επάνω στον Σταυρό ο Κύριος μας νίκησε τον Διάβολο, νίκησε τον θάνατο», τόνισε αρχικά ο π. Χρυσόστομος.
Και συνέχισε λέγοντας πως οφείλουμε ως χριστιανοί ορθόδοξοι να σηκώνουμε τον Σταυρό μας, διότι πρώτος Τον σήκωσε ο Αρχηγός και Σωτήρας μας, ο ίδιος ο Χριστός. «Καθώς ενατενίζουμε τον Τίμιο Σταυρό, παίρνουμε κουράγιο και θάρρος. Διότι ο καθένας από εμάς σηκώνει τον δικό του Σταυρό. Μπορεί οι δικοί μας οι Σταυροί να μην μοιάζουν μεταξύ τους. Αλλά όλοι οι Σταυροί γίνονται πιο ελαφρείς όταν ενατενίζουμε τον Κύριο πάνω στον Σταυρό Του», είπε χαρακτηριστικά.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο π. Χρυσόστομος ευχήθηκε να συσταυρωθούμε για να συναναστηθούμε με το Χριστό μας, στην πορεία μας μέσα στην υπόλοιπη Μεγάλη Τεσσαρακοστή αλλά και σε όλη τη ζωή μας. «Η σημερινή ημέρα, ως ΄΄ιερό πανεπιστήμιο΄΄, μας καλεί να προσκυνήσουμε τον Τίμιο Σταυρό και να παιδαγωγηθούμε. Έτσι, λοιπόν, ως επίλογο ας βάλουμε μια ωραία προτροπή, μία ωραία ΄΄κραυγή΄΄ του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος, έχοντας πραγματικά βιώσει σε όλες τις διαστάσεις το Μυστήριο του Σταυρού, λέγει ΄΄εμοί το ζην Χριστός και το αποθανείν κέρδος΄΄.

 

[the_ad id=”46274″]

 

Γι’ αυτό και σας ζητώ: Μην γίνεσθε εχθροί του Σταυρού! Και πώς γινόμαστε εχθροί Του; Όταν κενώνουμε, δηλαδή αδειάζουμε, την σταυρική θυσία του Κυρίου από τη ζωή μας… Όταν μέσω των παθών μας, παραδίδουμε σκέψεις, αισθήματα, συναισθήματα και θελήσεις στον Σατανά… Γι’ αυτό και έχουν φυγαδευτεί από τη ζωή μας η ανιδιοτελής αγάπη, η ειρήνη και η ελεήμονα καρδία, με αποτέλεσμα ο Διάβολος να κατέχει τη μερίδα του λέοντος αφού το μόνο που επιζητά είναι να εξολοθρεύσει τον άνθρωπο. Ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου μας για άλλη μια φορά έρχεται να παράσχει σε όλους μας βοήθεια, να μας εμψυχώσει στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Διότι, όπως οι στρατιώτες την ώρα της μάχης κάποια στιγμή αποκάμουν και για να τους ενδυναμώσουν οι στρατηγοί δίδουν εντολή να υψωθούν οι σημαίες, έτσι λοιπόν και η Εκκλησία μας σήκωσε την ΄΄Σημαία΄΄ της, σήκωσε τον Σταυρό της για να μας ενδυναμώσει στον αγώνα της ζωής μας, με την προτροπή ΄΄δεύτε ουν και ημείς, κεκαθαρμέναις διανοίαις, συμπορευθώμεν Αυτώ και συσταυρωθώμεν και νεκρωθώμεν δι’ Αυτόν ταις του βίου ηδοναίς και συζήσωμεν Αυτώ΄΄. Εμπρός λοιπόν και εμείς, αφού καθαρίσουμε το μυαλό μας (από κάθε κακή σκέψη), ας βαδίσουμε μαζί με Αυτόν και ας σταυρωθούμε μαζί Του και για χάρη Του ας νεκρώσουμε τον εαυτό μας ως προς τις ηδονές της ζωής, για να ζήσουμε αιώνια μαζί με Αυτόν!».

 

[the_ad id=”48922″]

[the_ad id=”46704″]