Ως μία κακή παρένθεση, η οποία προέκυψε από το «ατύχημα» με το επίδομα ενοικίου και την αναγκαστική απομάκρυνση του ζεύγους Παπαδημητρίου – Αντωνοπούλου και πρέπει να θεωρείται ήδη κλεισμένη, βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, ανατρέποντας τον βασικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και προκαλώντας τον περιορισμένο προχθεσινό ανασχηματισμό.

tsipras-maximou-600x275

Σχεδόν όλοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο αντιλαμβάνονται ότι στην πραγματικότητα οι μεγάλες, σαρωτικές παρεμβάσεις, ακόμη και δομικές, που χρειάζονται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, παραπέμφθηκαν για λίγο αργότερα και ότι στην ουσία οι μικρές διορθωτικές αλλαγές που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ήταν απλώς οι απολύτως απαραίτητες για να κλείσει αυτός ο κύκλος της κρίσης. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι ο μεγάλος ανασχηματισμός, που βρίσκεται στον σχεδιασμό του κ. Τσίπρα θα γίνει το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

[the_ad id=”46371″]

Και το διαβεβαιώνουν για δύο λόγους: πρώτον, για να πείσουν ότι δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την επιδίωξη για προσφυγή στις κάλπες το 2019 και όχι νωρίτερα και δεύτερον για να αποτρέψουν τα σενάρια που άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν ότι θα γίνει ανασχηματισμός πολύ νωρίτερα, με αφορμή το θέμα των Σκοπίων. Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, εφόσον από τις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα προκύψει τελικά μία λύση, που προφανώς θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων, τότε θα προκληθεί μείζονα κρίση στην κυβέρνηση, που θα δοκιμαστεί ακόμη και με αποχώρηση των υπουργών των ΑΝΕΛ από το σχήμα και άρα θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα νέων αλλαγών. Πολλοί δε εξηγούν με αυτό το πρίσμα την τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη στο υπουργείο Άμυνας, καθώς σε μία περίπτωση συμφωνίας με τα Σκόπια, αυτή δεν μπορεί (έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα τη δεχθεί) να την υπογράψει ο Πάνος Καμμένος. Ουσιαστικά δηλαδή ο κ. Κουβέλης είναι και σε ένα ρόλο εν δυνάμει υπουργού Άμυνας, εάν φυσικά απαιτηθεί από τις εξελίξεις.

Όπως και να έχει το βάρος της επόμενης ημέρας στην κυβέρνηση πέφτει σε τρεις τομείς: στη συγκατοίκηση των κυρίων Καμμένου και Κουβέλη, στην αναπροσαρμογή όλων των συντεταγμένων της μεταναστευτικής πολιτικής υπό τον Δημήτρη Βίτσα, αλλά κυρίως στην επιτάχυνση των δράσεων στον τομέα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο οποίος πέρασε στην ευθύνη του Γιάννη Δραγασάκη.

Το Μαξίμου και όλη η κυβέρνηση στην πραγματικότητα, αναμένουν από τον αντιπρόεδρο και νέο υπουργό, να ξεμπλοκάρει τα θέματα και να εμφανίσει σύντομα αποτελέσματα, αφού από τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον τομέα των επενδύσεων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και το οικονομικό κλίμα εντός του οποίου θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.

[the_ad id=”46274″]

Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση θέλει να κυριαρχήσει και πάλι η πολιτική της ατζέντα, η οποία έχει δύο πυλώνες: τη σκανδαλολογία, με την οποία ελπίζει ότι θα πλήξει καίρια την αξιωματική και όχι μόνο αντιπολίτευση και τις συζητήσεις με τους δανειστές για την έξοδο από το τρίτομνημόνιο. Ως προς τον πρώτο άξονα οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis ξεκινούν τη Δευτέρα, ενώ ενέσκηψε και στο μεταξύ και θέμα με μίζες στο Αττικό Μετρό (που πήγαιναν σε πρόσωπα και κόμματα) την περίοδο 2003 – 2007. Την υπόθεση αναδεικνύουν οι κυβερνώντες με ιδιαίτερη έμφαση.

Ως προς το μνημόνιο, η κυβέρνηση θέλει να αναδείξει ότι είμαστε στην τελική ευθεία για την εκπλήρωση όλων των προαπαιτουμένων για την έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά και ότι ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο το σκηνικό είναι περίπλοκο αφού τα περί καθαρής εξόδου αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη ακόμη και από το εσωτερικό της κυβέρνησης. Ενδεικτική του προβληματισμού είναι η χθεσινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα ότι «δεν είναι ανάγκη να κάνουμε προβλέψεις για το αν θα πετύχουμε χωρίς πιστοληπτική γραμμή ή δεν θα πετύχουμε. Αλλά πρέπει να είναι στόχος μας να μην έχουμε κανενός είδους τέτοια εξάρτηση από τον Αύγουστο και μετά».
Protothema.gr

 

[the_ad id=”48922″]

 

[the_ad id=”46704″]