H ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ- ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΕΞΟΔΟΣ 1826 θα πραγματοποιηθεί στις 21 ΜΑΡΤΙΟΥ, ημέρα απελευθέρωσης του Αιγίου από τον Ανδρέα Λόντο.

Η βραδινή προβολή θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. Η Διοργάνωση είναι του τμήματος κινηματογράφου και ιστορικής αναβίωσης του ΑΡΑΤΟΥ Ν. Ελλάδας που εδρεύει στο Αίγιο.

ekdilosi-1821-1

Την εισαγωγική παρουσίαση του αγήματος αναβίωσης “Βοστίτσα 1821” από αρματωμένους φουστανελάδες θα προλογίσει η κα Βάσω Λουκοπούλου , συνταξιούχος εκπαιδευτικός – ξεναγός και συνεργάτιδα του Λαογραφικού Μουσείου Λόγγου, με την στήριξη και έρευνα του οποίου θα παρουσιαστούν ανέκδοτα επαναστατικά γεγονότα που αφορούν την περιοχή της Αιγιάλειας έως την 26η Μαρτίου 1821 στα οποία πρωταγωνίστησαν 1800 καταγεγραμμένοι Αιγιαλείς αγωνιστές , τα ονόματα των οποίων θα εκτεθούν σε ταμπλό στην κινηματογραφική αίθουσα.

Η προβολή είναι η τρίτη κατά σειρά δράση του ΑΡΑΤΟΥ , αφού μετά την συμμετοχή στον εορτασμό της Μυστικής Συνέλευσης την 26η Ιανουαρίου και την έκθεση φορεσιάς και οπλισμού , ακολούθησε πολύ σημαντικό γύρισμα την Κυριακή 11 Μαρτίου για την εκπομπή ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ για 2 επεισόδια που αφορούν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη .

Στα γυρίσματα έλαβαν μέρος 15 Αιγιαλείς και Πατρινοί μέλη του αγήματος , ενώ προσκλήθηκε η εκπομπή στην ορεινή Αιγιάλεια για πρώτη φορά προκειμένου να προβληθεί και ιστορικά -τουριστικά η περιοχή μας , και συγκριμένα στο απίστευτου φυσικού κάλλους τοπίο με τις ορθοπλαγιές και τις σπηλιές της Μπουφούσκιας αλλά και την Πλαταννιώτισσα.

ekdilosi-1821-3

Η εκπομπή θα προβληθεί σε δύο μέρη την Δευτέρα 26 Μαρτίου και 2 Απριλίου από το Cosmote History στις 21.00 Επόμενη εμφάνιση του αγήματος είναι προγραμματισμένη για την κεντρική εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στην Αθήνα την Κυριακή 18 Μαρτίου στην Παλιά Βουλή που διοργανώνει η Παγκαλαβρυτινή Ένωση με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων και μετάβαση με πομπή στον Άγνωστο Στρατιώτη για κατάθεση στεφάνων Για το Αίγιο ειδικότερα , επόμενη εμφάνιση σταθμός θα είναι η συμμετοχή στην δοξολογία της 25ης Μαρτίου στον Άγιο Δημήτριο Λόγγου με πρόσκληση της προέδρου του Λαογραφικού Μουσείου κας Μέλπως Ρογκάλα και η παρέλαση του αγήματος στο Αίγιο με άρματα και παρουσίαση νέων ιστορικών πολεμικών σημαιών .

Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή από την Θεσσαλονίκη και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία.

Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή, η μουσική σύνθεση του Κανάρη Κεραμάρη, ενώ 2 παραδοσιακά τραγούδια επεξεργάστηκε ο Πάνος Κοσμίδης. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου. Η ταινία έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Παιδείας (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) ως ταινία «υψηλής ποιότητας» κι έχει επιλεγεί από το ΥΠΕΞ (Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού) για το παγκόσμιο πρόγραμμα προβολών του στην ομογένεια, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης (2021).

Αρχή θα γίνει το φθινόπωρο του 2018 από το σπίτι της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, αφού η ταινία θα υποτιτλιστεί σε 5 γλώσσες με πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ. Λίγα λόγια για το έργο Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στη ντάπια του στρατηγού Μακρή.

Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου, την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους.

Ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος Φρούραρχος της Άρτας Ν. Σερβάν ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι. Η Aratos Films έχει να επιδείξει ως τώρα τις ακόλουθες δύο ιστορικές ταινίες: «Έξοδος 1826» «Φρυκτωρία» ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της μεγάλου μήκους ταινίας «Πολιορκία» και του ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά της Σαμαρίνας».

Όλη η παραπάνω δραστηριότητα έχει ως απώτερο στόχο και σκοπό την ανάπτυξη του πολιτισμού μας και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε ιστορικά (μέσω κινηματογραφικών έργων) και κοινωνικά (μέσω θεατρικών έργων) θέματα. Ειδικά οι ταινίες ως αναπόσπαστο μέρος της ψηφιοποίησης της Ελληνικής Ιστορίας αποτελούν εθνική κληρονομιά και μέρος της παράδοσής μας.

ekdilosi-1821

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (1821-2021)

Πριν από 4 χρόνια, το Πολιτιστικό Σωματείο Άρατος αποφασίζει να δημιουργήσει μια τριλογία για το 1821, θέλοντας από τη μία να αναδείξει κινηματογραφικά, την Επανάσταση του 1821 και από την άλλη να επαναφέρει τον ιστορικό κινηματογράφο στην Ελλάδα. Αυτό για εμάς είναι η ανώτερη μορφή ψηφιοποίησης της Ελληνικής Ιστορίας.

Το ξεκίνημά μας, αφορούσε την ταινία «Έξοδος 1826» που έγινε δεκτή με αγάπη από το κοινό. Η ταινία παρουσιάζει την ιστορία που κρύβεται πίσω από το δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», επαναφέροντας αξίες και στέλνοντας μηνύματα για την πατρίδα, την οικογένεια, τα παιδιά, τη θρησκεία, την ελευθερία. Για πρώτη φορά στα κινηματογραφικά χρονικά εμφανίζονται ήρωες από τη Μακεδονία. Αποτέλεσε επίσης, την πρώτη ταινία με θέμα το 1821 μετά από 46 ολόκληρα χρόνια («Παπαφλέσσας», 1971). Χαρακτηρίστηκε δε, από το Ι.Ε.Π. του Υπουργείου Παιδείας ως ταινία «υψηλής ποιότητας».

Η «Πολιορκία» είναι η δεύτερη της τριλογίας της Aratos Films, για το 1821, λίγο πριν την ολοκλήρωση 200 χρόνων από την Έναρξη της ελληνικής Επανάστασης κι αν όλα κυλήσουν ομαλά, πριν το 2021, θα είναι έτοιμη και η 3η ταινία της σειράς.

Επιθυμία μας είναι στο έργο μας αυτό, που έχει αναφορά στην ιστορία, στις αξίες και στον πολιτισμό μας, αρχής γενομένης από την ταινία «Έξοδος 1826», να γίνει κοινωνός και ο Απόδημος Ελληνισμός, ενώ δηλώνουμε συγκινημένοι από τις έως τώρα επαφές που έχουμε με Έλληνες της Αυστραλίας, της Αμερικής, του Καναδά, της Ελβετίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της νότιας Γαλλίας κ.ά.. Συνεργασία: Δημήτρης Σταμπολής Ο.Π., Promis Media, Δήμος Πέλλας, Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών, Θέατρο Άρατος ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ Ευγενική υποστήριξη των επιχειρήσεων ALPHAFOR K. ΓΙΟΒΑΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α ΤΑΞΗΣ ,FRAGOS TYRES, TOYΡΙΣΤΙΚΟ,ΟΠΤΙΚΑ ΚΟΤΤΑΣ,ZOBOS KAΠΝΟΠΩΛΕΙΟ, ΚΑΤΣΙΚΑΛΗΣ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ, ΡΑΚΑΔΙΚΟ ΟΡΕΣΤΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ : 6 EΥΡΩ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, VODAFONE ΨΥΧΟΓΙΑΝΝΗ,ΟΡΕΣΤΗΣ,FRAGOS,ΗUSQVARNA ΑΓΡΟΤΙΚΑ,ΖΟBOS ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ,PARADA CAFE Fb page : AgimaAratouVostitsa1821 Τα έσοδα θα αποτελέσουν ενίσχυση για την παραγωγή της ταινίας «Πολιορκία» τα γυρίσματα της οποίας θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2018 στην Άμφισσα

 

 

live24gr