«Η διαχείριση των αποβλήτων είναι ζήτημα πολιτισμού αλλά και κοινό στοίχημα για τους πολίτες, την Αυτοδιοίκηση, το Κράτος και το Περιβάλλον – εδώ δε χωράνε τακτικισμοί, παρά μόνο σχέδιο και πολιτική βούληση» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του, την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018 με θέμα την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων στη Δυτική Ελλάδα και τη χρηματοδότηση έργων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020.
pde-ktirio
[the_ad id=”46371″]

Στη σύσκεψη συζητήθηκε διεξοδικά το σχέδιο, οι προτάσεις και η ωριμότητα των δράσεων που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδιασμού. Με δεδομένα ότι:
• Η Ελλάδα στη διαχείριση απορριμμάτων είναι πολύ μακριά από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Για το λόγο αυτό οφείλουμε όλοι να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη.
• Η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού έχει την αδιαμφισβήτητη αρμοδιότητα στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, από τη μια διότι η Περιφέρεια πιστεύει στην αποκέντρωση και τη δημοκρατία, και από την άλλη διότι η Αυτοδιοίκηση είναι εγγύτερη προς τον πολίτη, εκφράζει την τοπική κοινωνία και μπορεί να αλλάξει την κουλτούρα και τις αξίες της.
• Η διαχείριση στερεών αποβλήτων με ενίσχυση της πρόληψης, της ανακύκλωσης, της επαναχρησιμοποίησης, με διαλογή στην πηγή, μπορεί να αποδώσει φυσικούς πόρους, θέσεις εργασίας και ενέργεια, που λείπουν από την Περιφέρεια, μπορεί να συμβάλει στο ΑΕΠ, μειώνοντας το κόστος για τον πολίτη.
• Η ανακύκλωση και η ανάκτηση του 50% των αστικών απορριμμάτων από τους ΟΤΑ, μειώνει το κόστος διαχείρισης, το κόστος ταφής, τα περιβαλλοντικά πρόστιμα, αλλά και το κόστος μεταφοράς. Σε αυτό στοχεύουν τα τοπικά διαχειριστικά σχέδια των ΟΤΑ.
Αποφασίστηκε από τον Περιφερειάρχη να ενεργοποιηθούν συνολικά 24 περίπου εκατομμύρια ευρώ από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και να κατευθυνθούν προς τους Δήμους και του Συνδέσμους Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Δυτικής Ελλάδας για τις αναγκαίες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων. Τις επόμενες ημέρες οι Δήμοι και οι ΦΟΔΣΑ θα κληθούν σε σύσκεψη που πρόκειται να συγκαλέσει ο Περιφερειάρχης τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, με στόχο να γίνει ευρεία συζήτηση και μέσα από διαβούλευση να συνεκτιμηθούν οι προτάσεις που πρόκειται να κατατεθούν, προκειμένου να εκδοθούν οι προσκλήσεις.
«Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει το σύνολο των μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων της Δυτικής Ελλάδας.

 

Το Περιφερειακό Σχέδιο όμως δεν είναι μόνο εργοστάσια και βαριές υποδομές. Κινητοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο και χρηματοδοτούμε όλα τα αναγκαία έργα. Είναι στρατηγική μας επιλογή να στηρίξουμε έργα και δράσεις που θα αντιμετωπίσουν τις παθογένειες του παρελθόντος στο ζήτημα των απορριμμάτων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και συνέχισε λέγοντας ότι «στηρίζουμε έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες και υλοποιούμε με γοργά βήματα τις δεσμεύσεις μας για σύγχρονες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με βάση τις προδιαγραφές που θέτει ο νέος Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων.

[the_ad id=”46274″]
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου, η προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου, ο Προϊστάμενος Μονάδας Α: Προγραμματισμού και Αξιολόγησης ΕΥΔΕΠ-ΠΔΕ Βαγγέλης Γεωργίου, η Προϊσταμένη Μονάδας Γ: Οργάνωσης – Υποστήριξης ΕΥΔΕΠ-ΠΔΕ Ελένη Πουλιάση και ο Βαγγέλης Καραχάλιος Επιστημονικός Συνεργάτης της ΠΔΕ.

 

[the_ad id=”48922″]

 

[the_ad id=”46704″]