Άλλη μια επιτυχημένη εκδήλωση-συζήτηση, με θέμα «Μεγαλώνοντας εμείς τα παιδιά μας…μεγαλώνοντας εμείς ως παιδί» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 09/03/2018 στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Αιγείρας.dhmotiko-aigeiras
Η ημερίδα οργανώθηκε από τον Διευθυντή και τους Εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Αιγείρας σε συνεργασία με την 7η Εκπαιδευτική Περιφέρεια Π.Ε. Αχαΐας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρώην Δντής του Λυκείου Ακράτας κ. Παναγιώτης Κουμπούρας, η Δντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας κ. Χαρά Μαμωνά, ο Δντής του Δημοτικού Σχολείου Διακοπτού κ. Τάκης Σταμόπουλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αιγείρας κ. Αγγέλα Καρραβά, η Προϊσταμένη του 1ου Νηπιαγωγείου Ακράτας κ. Αγγελική Αδαμοπούλου, όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου Αιγείρας, Εκπαιδευτικοί του Σχολείου Αιγείρας αλλά και των γύρω Σχολείων και πολλοί γονείς των παιδιών.

 

[the_ad id=”46371″]

 

Ο Δντής του Σχολείου κ. Αργύρης Νικολόπουλος, αφού καλωσόρισε το ακροατήριο παρουσίασε τον ομιλητή της εκδήλωσης κ. Νίκο Τομαρά, Ειδικό Εκπαιδευτικό – Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας κάνοντας μια αναφορά στο πλούσιο βιογραφικό του και ευχήθηκε καλή συνέχεια στις εργασίες.

”Ο κ. Νίκος Τομαράς παρουσίασε την ψυχοδυναμική προσέγγιση και τη συνέδεσε με πρακτικές οδηγίες στο μεγάλωμα των παιδιών. Υπέδειξε παγίδες που πρέπει να αποφύγουμε, δημιούργησε δεύτερες σκέψεις για τον τρόπο που μεγαλώσαμε.

Με τη συνάντηση αυτή ενημερωθήκαμε πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε στα στάδια εξέλιξης του παιδιού και ενισχυθήκαμε στο ρόλο μας ως γονείς στα βήματα αυτονομίας τους.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στα ηλικιακά στάδια, σύμφωνα με τους ψυχαναλυτές, που ταυτίζονται με την προσοχή του ανθρώπου σε ορισμένα μέρη του σώματος. Σε όσα επιδρούν σημαντικά στην πορεία της ανθρώπινης ανάπτυξης, στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας η καθήλωση ή η παλινδρόμηση σε κάποιο από αυτά τα στάδια.

Αναλύθηκε επαρκώς το οιδιπόδειο σύμπλεγμα και η έξοδος από αυτό, πώς μπορεί να μας βοηθήσει η εμπειρία της ψυχανάλυσης, πώς θα βοηθήσουμε το παιδί να χαράξει μόνο του το δρόμο του, τι εφαρμογή έχει η ψυχαναλυτική έρευνα στην ψυχοθεραπεία σε παιδιά και πώς διαβάζουμε ένα σύμπτωμα (π.χ. μαθησιακές δυσκολίες) και το νόημα που διακυβεύεται.

Ο Νίκος Τομαράς στηριζόμενος στη θεωρία του Σίγκμουντ Φρόυντ, της Μέλανι Κλάιν, του Ντόναλντ Γουίνικοτ, του Ζακ Λακάν, της Άννας Φρόυντ, της Φρανσουάζ Ντολτό και της Αννύ Κορντιέ μας χάρισε μια ξεχωριστή ψυχαναλυτική βραδιά.

 

[the_ad id=”46274″]

 

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, την οποία συντόνισε η κ. Βασιλική Φελούκα. Τέθηκαν ενδιαφέροντα ερωτήματα, ενώ κατατέθηκαν και προβληματισμοί των γονέων για τα θέματα που αναπτύχθηκαν στα οποία τοποθετήθηκε ο ομιλητής και η συντονίστρια της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δ.Σ. Αιγείρας που ετοίμασαν ένα πλούσιο μπουφέ με κέικ, πορτοκαλόπιτα, μπισκότα, αλλά και την κ. Ασπασία Γληγόρη για τον καφέ, μα πιο πολύ όλους εσάς που με την παρουσία σας μάς δίνετε δύναμη να συνεχίζουμε…και δεσμευόμαστε για τη συνέχεια παρόμοιων δράσεων”, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αιγείρας, κ. Αργύρης Νικολόπουλος.

 

[the_ad id=”48922″]

[the_ad id=”46704″]