Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον κατάμεστο (από κλήρο και λαό) Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αιγίου ο Β ́ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

imka-maximos-katanyktikos

Τους ύμνους απέδωσε χορωδία Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου Βασιλείου Μπίκου, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο καταγόμενος από τους Καμενιάνους Καλαβρύτων, Μοναχός Μάξιμος Ιβηρίτης με θέμα «Η τιμή των Ιερών Εικόνων εις τον χώρον της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

«Οι Ιερές Εικόνες αποτελούν πηγή πνευματικού ανεφοδιασμού διά τους ορθοδόξους πιστούς. Εξ αυτών λαμβάνουν χάρη και ευλογία τα ευσεβή τέκνα της Εκκλησίας μας και αγιάζονται ψυχή τε και σώματι, όπως συμβαίνει και με τη θεωρία και προσκύνηση των Αγίων Λειψάνων», σημείωσε αρχικά ο π. Μάξιμος, προσθέτοντας πως στο πέρασμα των αιώνων οι χριστιανοί, πολεμούντες και πολεμούμενοι, κατάφεραν να κρατήσουν αμόλυντη την ορθόδοξη πίστη μας. «Πολεμούντες και πολεμούμενοι οι ήρωες του 1821 και οι διάδοχοί τους, Μακεδονομάχοι, πέτυχαν να ίσταται ο Τίμιος Σταυρός στους τρούλους των εκκλησιών και η γαλανόλευκη να κυματίζει υπερήφανα σε κάθε μέρος της ελεύθερης Ελλάδος. Μιας Ελλάδος, η οποία μας καλεί και πάλι να την υπερασπισθούμε, διότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Μα κυρίως βρίσκεται στο στόχαστρο ανθελλήνων… Ελλήνων!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

[the_ad id=”46371″]

Αφού έκανε λεπτομερή αναφορά στους λόγους για τους οποίους η Αγία Εκκλησία μας εορτάζει την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, συνέχισε ως εξής: «Ως γνωστό, η ανθρωποκεντρική και θεοκτόνος Δύση με τον ορθολογισμό και την αθεΐα δεν τιμά τις Ιερές Εικόνες και τα Άγια Λείψανα, όπως εμείς οι Ορθόδοξοι χριστιανοί. Και τούτο, προφανώς, επειδή έπαυσε να παράγει Αγίους και σοφούς, από τον καιρό που οι Πάπες έπαυσαν να είναι Άγιοι και σοφοί, γινόμενοι πολιτικοί και διπλωμάτες. Αυτός είναι και ο λόγος διά τον οποίο ζητούν κατά καιρούς την αποκαθήλωση των Εικόνων, ακόμη και από τις σχολικές αίθουσες. Την ίδια περίπου ιδεολογία έχουν και οι γνωστοί Έλληνες εικονομάχοι, οι οποίοι κατά καιρούς ζητούν την απομάκρυνση των θρησκευτικών μας συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες και να γίνουν προαιρετικές δραστηριότητες η προσευχή και ο εκκλησιασμός».

Και ο εκλεκτός προσκεκλημένος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως ολοκλήρωσε την ομιλία του με τα εξής λόγια: «Όσο, όμως, κι αν προσπαθούν ορισμένοι να μας αποκόψουν από τις ρίζες του δένδρου της πατροπαραδότου Ελληνορθοδοξίας, πρέπει να γνωρίζουν πως δεν θα πετύχουν τίποτε! Η πατρίδα μας, η Ελλάδα, είναι το ΄΄οικόπεδο΄΄ του Θεού και ιδιοκτήτης είναι ο ίδιος ο Δημιουργός. Αυτόν τιμούμε, Αυτόν λατρεύουμε και εις Αυτόν ελπίζουμε εμείς οι αυτόχθονες Ορθόδοξοι εις την πλειοψηφίαν μας Έλληνες, ένθεοι και προορισμένοι από καταβολής κόσμου για τον εκπολιτισμό της ανθρωπότητας και την δόξαν του εν Τριάδι αποκαλυφθέντος Αγίου Θεού! Μείνετε λοιπόν, αδελφοί μου, πιστοί εις την τροφό του Γένους μας Εκκλησία και μη πτοείσθε! Κρατείστε απαρασάλευτες τις παραδόσεις και κανείς δεν θα μπορέσει να αφαιρέσει από τις ψυχές μας ούτε μία ηλιαχτίδα φωτός. Τα νέφη μόνο παρεμβολές κάνουν και όχι αλλοιώσεις εις τον φωτοδότη ήλιο. Ζη Κύριος ο Θεός και μακάριοι οι ακούοντες και φυλάσσοντες τας εντολάς Του!».

 

[the_ad id=”48922″]

 

[the_ad id=”46371″]