«Με τον Νίκο Αναστασιάδη αναδείξαμε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο. Ενημέρωσα τους εταίρους για την αυξημένη προκλητικότητα. Για το επικίνδυνο περιστατικό στα Ιμια και για την τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

tsipras

Τόνισε ότι ως ΕΕ πρέπει να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα προς την Τουρκία. Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με συνεχείς παραβιάσεις των δικαιωμάτων κρατών μελών της ΕΕ. Αυτό το ζήτημα αφορά την ΕΕ στο σύνολό της. Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον στους πολλούς τομείς που μπορούμε να συνεργαζόμαστε».

[the_ad id=”46371″]

«Η θέση αυτή για την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου οφείλει να είναι ‘κόκκινη γραμμή’ για την ΕΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός. Η στήριξη που λάβαμε «ήταν ουσιαστική», εκτίμησε. Ηδη έγινε η σχετική δήλωση του προέδρου Τουσκ.

Σε ότι αφορά το Σκοπιανό, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη θέση για λύση με ένα όνομα για χρήση έναντι όλων, που θα αποτελεί και την Συνταγματική Ονομασία, κάτι που απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση.

Ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ
Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ΕΕ και κοινωνική συνοχή με προϋπολογισμό που διαρκώς συρρικνώνεται. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση για τον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αποχώρηση της Βρετανίας σημαίνει λιγότερη χρηματοδότηση, ενώ υπάρχουν και άλλες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν, όπως η προσφυγική κρίση, η έρευνα, η ψηφιακή αγορά, η ασφάλεια και η προστασία των εξωτερικών συνόρων.

«Είτε θα πρέπει να αυξήσουμε ουσιαστικά τον προϋπολογισμό ή να υπογράψουμε όλοι μαζί τη συρρίκνωση της ΕΕ. Αποψή μας είναι ότι η πολιτική της κοινωνικής συνοχής δεν είναι κόστος αλλά μεγάλο πλεονέκτημα γιατί η εσωτερική κοινωνική συνοχή μεταφράζεται σε διεθνή ανταγωνιστικότητα».

«Όταν μιλάμε για προϋπολογισμό δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για δαπάνες αλλά και έσοδα», προσέθεσε.

[the_ad id=”46274″]

Δεδομένου ότι κανείς δεν θέλει να επιβαρύνει τους φορολογούμενους, λύση είναι να βρούμε νέους πόρους μέσα από τη φορολόγηση του πλούτου. Όπως είπε κατέθεσε πρόταση για φόρο Τόμπιν, φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου. Ευρωπαϊκούς φόρους που είναι πιο αποτελεσματικοί και δεν επιβαρύνουν τους πολίτες.

Εκτίμησε ότι μπορεί η συζήτηση να ολοκληρωθεί πριν τις ευρωεκλογές.

Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν
Στην ατζέντα υπήρχε το θέμα της εκλογής του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από το 2014 υποψήφιοι ορίζονται από τα κόμματα του ευρωκοινοβουλίου. Αυτό το θεσμικό βήμα έμεινε ανολοκλήρωτο στο βαθμό που δεν υπάρχει άμεση σύνδεση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών σε σχέση με την επιλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν, δημείωσε ο πρωθυπουργός. Το 2014 μετά το τέλος της διαδικασίας πολλοί αμφισβήτησαν ότι έπρεπε να εκλεγεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ του ΕΛΚ. Τότε οι υποψήφιοι (μεταξύ αυτών και ο ίδιος ως υποψήφιος της Αριστεράς) συνομολόγησαν ότι πρέπει να εκλεγεί ο ίδιος γιατί δεν μπορούσε να παρακαμφθεί το κριτήριο της λαϊκής κυριαρχίας.

Όπως είπε δυστυχώς το ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε οι έδρες της Μεγάλης Βρετανίας να μην πάνε σε μια «διεθνική λίστα» υποψηφίων. Σήμερα αποφασίστηκε να επανεξεταστεί το θέμα μετά το 2019 και η συζήτηση έγινε για το εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον επόμενο πρόεδρο. Ο ίδιος πρότεινε να υπάρξει κρίση πριν και μετά από το Ευρωκοινοβούλιο που είναι ο μόνος αιρετός θεσμός και να εφαρμοστεί διαδικασία ανάλογη με αυτή του 2014.

Euro2Day.gr

 

[the_ad id=”48922″]

 

[the_ad id=”46704″]

 

[the_ad id=”52195″]