Τα τέσσερα ονόματα που έβαλε στο «τραπέζι» η πΓΔΜ κατά τη διάρκεια των διαπραγματευτικών προσπαθειών αποκάλυψε οΖόραν Ζάεφ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, τα ονόματα αυτά είναι: Δημοκρατία της ΒόρειαςΜακεδονίας, Δημοκρατία της Ανω (Upper) Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη (Republic of Vardar Macedonia) και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).

Ερωτηθείς για το εάν θα είναι ευχαριστημένη η Ελλάδα με ένα από τα παραπάνω ονόματα, ο κ. Ζάεφ είπε: «Ναι, έχουν κάποιες επιλογές που προτιμούν και κάποιες που δεν τις προτιμούν τόσο».

[the_ad id=”46371″]

Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι το ερώτημα που παραμένει είναι εάν υπάρχει «πραγματική ανάγκη» να αλλάξει το Σύνταγμα της πΓΔΜ, κάτι το οποίο έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά.

«Ναι» σε γεωγραφικό προσδιορισμό, «όχι» σε αμετάφραστη χρήση του ονόματος
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να αποδεχτεί γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία αλλά απέρριψε την αμετάφραστη χρήση του ονόματος σε διεθνές επίπεδο.

«Καθότι αντιλαμβανόμαστε και αποδεχόμαστε ότι οι Έλληνες επιθυμούν έναν διαχωρισμό, είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε ένα γεωγραφικό προσδιορισμό. Στο παρελθόν αυτό ήταν για εμάς ταμπού. Ως πρωθυπουργός της ”Μακεδονίας” μπορώ όμως να ανακοινώσω πλέον επίσημα ότι είναι αποδεκτό για εμάς διότι συνιστά μια πραγματικότητα» σημείωσε ο Ζάεφ .

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ υποστήριξε ότι «το όνομά μας είναι η περηφάνια και η ταυτότητά μας. Δεν διακρίνω κανένα λόγο για την απαίτηση να το αλλάξουμε στο Σύνταγμά μας, αυτό θα έπληττε την αξιοπρέπειά μας. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν αξιόπιστο εταίρο και όχι έναν εταίρο χωρίς αξιοπρέπεια. Ένα Σύνταγμα μπορεί να αναθεωρηθεί και αυτό με τη σειρά του να αναιρεθεί και πάλι. Η σημαντικότερη εγγύηση για την Ελλάδα όμως είναι ότι η λύση της διαμάχης για το όνομα θα έχει ισχύ. Γι΄ αυτό υπάρχουν διεθνείς συνθήκες, οι οποίες επικυρώνονται για να ισχύουν στη συνέχεια σε διεθνή όργανα».

[the_ad id=”46274″]

Κοτζιάς: Όποιος κάνει συμφωνία, δεν την αμφισβητεί πριν την κάνει
Ο υπουργός Εξωτερικών ΝίκοςΚοτζιάς, ερωτηθείς σχετικάμε τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας χτες, δήλωσε ότι και οι δυο πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να αναζητηθεί λύση.

«Η πλευρά των Σκοπίων πιστεύει ότι πρέπει να είναι μία εύκολη γι΄ αυτούς λύση, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι μία λύση που να κρατάει στο χρόνο και να είναι δίκαιη» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Μάλιστα, ερωτηθείς εάν τον προβληματίζει η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ότι τυχόν απαλοιφή αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα της γείτονα χώρας θα μπορούσε να επανέλθει σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε: «Όχι, αλλά νομίζω ότι όποιος κάνει συμφωνία, δεν την αμφισβητεί πριν την κάνει. Φροντίζει και στηρίζει τη διατήρηση και την υλοποίησή της».

cnn.gr

 

[the_ad id=”48922″]

 

[the_ad id=”46704″]