node

Επιβάλλεται οι διάφοροι φορείς να συσκέπτονται, να συζητούν, να συναποφασίζουν, να συν-προτείνουν, να συν-πραγματοποιούν για την ανάπτυξη του “μητροπολιτικού” κέντρου και της ευρύτερης περιοχής. Και αυτό βεβαίως μπορεί να γίνει μέσα και από ένα αναπτυξιακό συνέδριο.

Ένα αναπτυξιακό συνέδριο -αν σέβεται τον εαυτό του – θα πρέπει να έχει τον ανάλογο προγραμματισμό, την δέουσα συμμετοχή, την πρέπουσα σοβαρότητα. Θα πρέπει να έχει σαφείς στόχους και σαφείς στοχεύσεις. Δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε επικοινωνία, φωτογραφίες, πασαρέλα.
Θα είμαι πιο συγκεκριμένος.

[the_ad id=”46371″]

Ως προς την παράμετρο συμμετοχή: Συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι από την περιοχή με προκαθορισμένο ρόλο, σαφείς εισηγήσεις και όχι ως “γλάστρες” ή “μαϊντανός” Δίνεται λόγος και ρόλος στους αντιπεριφερειάρχες, στους περιφερειακούς συμβούλους, στους δημάρχους, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, βουλευτές, πολιτευτές όλων των κομμάτων, επιμελητήρια, επιστημονικούς συλλόγους, σωματεία, κοινωνικούς φορείς.
Τα συνέδρια αυτά δεν πραγματοποιούνται άπαξ, αλλά επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και είναι απολύτως διασυνδεδεμένα μεταξύ τους.
Ξεκινούν – εν είδει ουσιαστικού προλόγου – με τον απολογισμό. Την παρουσίαση δηλαδή των πεπραγμένων που αφορούν την προηγούμενη περίοδο, ως θεμέλιο πάνω στο οποίο θα κτισθεί ο επόμενος προγραμματισμός στοχευμένων δράσεων. Αυτονοήτως θα υπάρξουν συμπεράσματα, θα δομηθούν στρατηγικές υλοποίησης των στόχων, των όποιων αποφάσεων και φυσικά δεσμεύσεις όλων. Η ειλικρίνεια να αποτελεί βασικό συστατικό της συνταγής επιτυχίας.

Αντί όλων αυτών:
Είδαμε τον σκηνοθέτη – στο βωμό της επικοινωνιακής φιέστας – να στήνει το σκηνικό, όχι στο κέντρο της πόλης, αλλά εκτός. Γιατί άραγε? Να εξαφανίζει τις εκατοντάδες μεταναστών από την παραλιακή, αλλά να μην μπορεί να κρύψει τις ένδεκα διμοιρίες των ΜΑΤ, απαραίτητες για να προστατέψουν τον “λαοπρόβλητο” πρωθυπουργό. Παρακολουθήσαμε ένα αποτρόπαιο θέαμα παραγόντων και παραγοντίσκων της περιοχής να διαγκωνίζονται για μία σέλφι με τον πρωθυπουργό ή ακόμα πιο έντονα με την “απαστράπτουσα” κα Αχτσιόγλου, εκλιπαρώντας και στήριξη στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Υπήρξαμε μάρτυρες ενός απίστευτου διαγωνισμού ψεμάτων στον οποίο επιδίδονταν η κουστωδία των υπουργών με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό και να εκστομίζουν ανείπωτα ψέματα, που θύμωσαν ακόμα …..και οι λέξεις. Είδαμε έναν πρωθυπουργό να ταλαντεύεται ανάμεσα στον Αδόλφο Χίτλερ που πίστευε ότι “οι μάζες πιστεύουν πιο εύκολα ένα μεγάλο ψέμα, παρά ένα μικρό” και τον Βλαδίμηρο Λένιν που διακήρυσσε ότι “η αλήθεια δεν είναι παρά μια μικροαστική εμμονή”

[the_ad id=”46274″]

Καμμιά επί της ουσίας συζήτηση, απόφαση, ή δρομολόγηση έστω μιας λύσης, για τα πολλά προβλήματα της περιοχής μας, όπως π.χ. για τις συνδυασμένες μεταφορές ως μοχλό επανεκκίνησης της ανάπτυξης, άμεσα σχετιζόμενες με την ανεργία, την αποβιομηχάνιση, τον τουρισμό.
Την απάντηση στο ερώτημα αν το εν λόγω συνέδριο ήταν εν τοις πράγμασι αναπτυξιακό ή απλώς μια ακόμα επικοινωνιακή και προεκλογική πομφόλυγα την αφήνω στην κρίση του αναγνώστη.

Ανδρέας Μαζαράκης
Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε Ν.Δ. ΑΧΑΪΑΣ

 

[the_ad id=”48922″]

 

[the_ad id=”46371″]