ekthesi-kimilia-1821

Δεν υπάρχουν λέξεις για να εκφράσουν, αυτό που βλέπουν τα μάτια και αγγίζει την ψυχή, μπαίνοντας στο κτίριο Παναγιωτόπουλου, αντικρίζοντας, τον Ελληνικό Πολιτισμό, σε όλο του το μεγαλείο.

Δεν υπάρχουν λόγια για τον Συλλέκτη Χρήστο Κατσαμπάνη, που μέρα και νύχτα βρίσκεται δίπλα στον θησαυρό του. Ένα θησαυρό πού μοιράζεται μαζί μας, από την περασμένη Παρασκευή, ημέρα της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας. Πηγαίνοντας την περασμένη εβδομάδα πριν στηθεί η έκθεση, δεν μπορώ παρά να πω, πως είχα αμφιβολίες για το εάν θα καταφέρει ένας μόνο άνθρωπος να το στήσει όλο αυτό, μέσα μόνο σε τέσσερις μέρες. Δύο όροφοι γεμάτοι Ελληνική Ιστορία, παραδοσιακές φορεσιές και Ιστορικά Κειμήλια έτοιμα να σου μιλήσουν. Όμως τα κατέφερε γιατί αυτό που αντιπροσωπεύει αυτό πού πιστεύει αυτό που νοιώθει ξεπέρασε τον πραγματικό χρόνο, την κούραση και οποιαδήποτε εμπόδια και κατάφερε να εκθέσει προς το κοινό 100% της συλλογής του.

Η ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, ήταν η παρουσίαση της έκθεσης Ιστορικών Κειμηλίων του Χρήστου Κατσαμπάνη. Μόνο μαζί μπορούμε να τα βάλουμε αυτά τα δύο γεγονότα, καθώς για πρώτη φορά, όλοι οι Αιγιαλείς έχουν την τύχη να δουν από κοντά, την Ιστορία του τόπου μας, να δουν, τις φορεσιές, τα όπλα και να πάρουν γεύση της ζωής, των προγόνων μας.

ekthesi-kimilia2-1821

Παρών στην έκθεση ο Δήμαρχος Αιγιάλείας Θανάσης Παναγόπουλος, που ουσιαστικά συνέχισε το λόγο που είχε εκφωνήσει, πριν λίγες ώρες στο Κινηματοθέατρο Απόλλων, πως η Πόλη του Αιγίου βρήκε τον σφυγμό της. Μεταξύ άλλων είπε πως το κτίριο Παναγιωτόπουλου έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική Ιστορία και φιλοξενώντας αυτή την έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων είναι σαν να ολοκληρώνει τον σκοπό του. Ευχαρίστησε, τους Συλλόγους που ήρθαν από μακριά για να συμμετέχουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης του Αιγίου και ιδιαίτερα τον Συλλέκτη Χρήστο Κατσαμπάνη, που την Ιστορική αυτή στιγμή για το Αίγιο, μας τίμησε με τα εκθέματά του. Έκλεισε την σύντομη ομιλία του με την ευχή και την ελπίδα, να υπάρχει πάντα Ειρήνη στην Πατρίδα μας.

 

ekthesi-kimilia1-1821

 

Αμέσως μετά ο Υπεύθυνος επικοινωνίας του Πολιτιστικού Σωματείου Άρατος, παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα, στον Δήμαρχο Αιγιαλείας, εκ μέρος του Συλλόγου, για την υποστήριξη της Δ.Α στις δράσεις.
Ο Βασίλης Γεωργαντάς Αναφέρθηκε στο Σωματείο, γνωστού ως Άρατος films με έδρα την Θεσσαλονίκη. Στις δράσεις του παραρτήματος Νοτίου Ελλάδος, με έδρα το Αίγιο που σκοπό έχει μέσα από την οπτική απεικόνιση να προβάλλει την ιστορία του τόπου μας, μέσα από την παραδοσιακή φορεσιά και τον οπλισμό του 1821. Γι αυτό το λόγο το Σωματείο έχει συμμετάσχει σε πολλές επετείους Ιστορικών Πόλεων. Έτσι και την Παρασκευή, συμμετείχε στην παρέλαση, με πενήντα περίπου φουστανελάδες, τιμώντας τους προγόνους μας. Αναφέρθηκε στην πρώτη ταινία που «έξοδος» και στην μεγάλη επιτυχία που είχε, καθώς αντίστοιχη ταινία με Ιστορικό θέμα παίχτηκε το 1971 και ήταν η ταινία «Παπαφλέσσας». Αυτή τη στιγμή γυρίζεται η Δεύτερη ταινία «Πολιορκία» ενώ ήδη υπάρχει η συζήτηση για Τρίτη ταινία, στην οποία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας.
Στην συνέχεια μίλησε η Υβάννα Γυφτογιάννη μέλος του Δ.Σ των Μεσολογγιτών Αττικής και οι κύριοι Μπάρλος και Τσάκωνας που μίλησαν ο ένας για τα όπλα και ο άλλος για την Ελληνική φορεσιά.

Ο Συλλέκτης Χρήστος Κατσαμπάνης αναφέρθηκε στην Συλλογή του και στο τι μπορεί να δεί ο Επισκέπτης. Θα δούμε παλαιότυπα , χάρτες, γκραβούρες, από τα τέλη του 15ΟΥ αιώνα έως και τον 18ο όπως και ξυλογραφίες που αναφέρονται στον Ελληνικό Πολιτισμό. Επίσης θ α δούμε άρματα της Ελληνικής Επανάστασης και φυσικά πάνω από διακόσιες φορεσιές, με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Μία έκθεση που επισημαίνει την Ιστορία μας και πραγματικά δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Παρακολουθήστε την συνέντευξη που παραχώρησε στο aigialeiapress πριν την έναρξη της έκθεσης

Της Ιωάννας Δημουλά