vivlio-tsigrisΚυκλοφόρησε το 12ο βιβλίο του Αχαιού δικηγόρου και καθηγητή της Εγκληματολογίας Άγγελου Τσιγκρή με τίτλο: “Τα Κίνητρα της Ανθρωποκτονίας”, από τις νομικές εκδόσεις Σάκκουλα, στο οποίο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα έρευνας αναφορικά με τα κίνητρα του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας με πρόθεση.

Το σύγγραμμα αποτελείται από δέκα (10) κεφάλαια που έχουν τους ακόλουθους τίτλους: 1) η ανθρωποκτονία με οικονομικό και περιουσιακό κίνητρο, 2) η ανθρωποκτονία με κίνητρο την προσβολή της τιμής, 3) η ανθρωποκτονία με κίνητρο την αντεκδίκηση, 4) η ανθρωποκτονία με κίνητρο την έκρηξη, 5) η ανθρωποκτονία με κίνητρο τη σεξουαλική ικανοποίηση, 6) η ανθρωποκτονία με κίνητρο το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, 7) η ανθρωποκτονία με κίνητρο τη λύτρωση, 8) η ανθρωποκτονία με κίνητρο την ιδεολογία, 9) η ανθρωποκτονία με κίνητρο την άμυνακαι 10) η ανθρωποκτονία με κίνητρο τη ψυχοπαθολογία του δράστη. Η μελέτη ολοκληρώνεται με τα τελικά συμπεράσματα, το ερωτηματολόγιο της έρευνας και τη σχετική βιβλιογραφία.

[the_ad id=”46371″]

Το φαινόμενο της βίας αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της συγκρότησης των κοινωνιών και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κοινωνία χωρίς βία.
Στις μέρες μας, όμως, η κατάσταση είναι σαφώς βεβαρημένη. Η αποθέωση της βίας και η διαρκώς αυξανόμενη προβολή της, η αποπροσωποποίηση των σχέσεων, η έλλειψη στενών κοινωνικών δεσμών, η κοινωνική αναλγησία, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, ο ανταγωνισμός, η αποθέωση του ατομικού επιτεύγματος και η μοναχική πορεία χωρίς συντρόφους, οράματα, στόχους, ιδανικά και ευαισθησία καθιστούν το σύγχρονο άνθρωπο περισσότερο από ποτέ ευάλωτο στην εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών.

[the_ad id=”46274″]

Το έγκλημα της ανθρωποκτονίας αποτελεί αρχέγονο έγκλημα βίας. Δεν υπήρξε κοινωνία στην ιστορία του Ανθρώπου που να ήταν απαλλαγμένη από αυτή τη ύστατη μορφή βίας. Σε κάθε ιστορική εποχή το έγκλημα της ανθρωποκτονίας λειτουργεί καταλυτικά στα αισθήματα ασφάλειας του κοινού, στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού και στη γένεση φαινομένων όπως η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η άρνηση του διαφορετικού και της ιδιαιτερότητας._

[the_ad id=”46704[the_ad id=”48922″]