tsigris-athro

tsigris-athrotsigris-athroΜε αφορμή το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο που προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, ο δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η ανακίνηση του ζητήματος της άρσης της προστασίας των δανειοληπτώναπό τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, εύλογα προκαλεί κοινωνική ένταση και έντονη ανασφάλειας.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου προβλέπουν μεταξύ άλλων (άρθρο 208) ότι “…από τις 21.2.2018 οι πλειστηριασμοί διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης”.
Η ανακίνηση μιας τέτοιας συζήτησης μπορεί να έχει δυσμενέστατη επίδραση στην μέση Ελληνική οικογένεια, στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνική συνοχή.

[the_ad id=”46371″]

Το μετρό της αναστολής πλειστηριασμών προστάτευσε μέχρι σήμερα χιλιάδες δοκιμαζόμενες, από την κρίση, οικογένειες και διασφάλισε τιςπροϋποθέσεις για την εξασφάλιση ενός στοιχειώδους επιπέδου διαβίωσης.
Να σημειωθεί ότι το πάγωμα των πλειστηριασμών στη χώρα μας αφοράκατοικίες έως 200.000 ευρώ σε αντικειμενική αξία, χωρίς άλλου είδουςκριτήρια εισοδήματος ή οικογενειακής κατάστασης.
Η Ισπανία, μια χώρα με ιδιοκατοίκηση σε ποσοστό κοντά στο 80% πρώτη βρέθηκε μπροστά στη λαίλαπα των πλειστηριασμών πριν από τρία χρόνια. Με την ανεργία τότε στο 26,2% πάνω από 400.000 κατοικίες κατασχέθηκαν, ενώ 50.000 πλειστηριασμοί έγιναν μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2012.
Το τραγικότερο όλων, όμως, ήταν πως εξελίχθηκαν σε επιδημία οι αυτοκτονίες πολιτών που οδηγήθηκαν σε εξώσεις από τα σπίτια τους. Τα ισπανικά ΜΜΕ όλο αυτό το διάστημα περιέγραφαν ασύλληπτες καταστάσεις. Οικογένειες που τους έκαναν έξωση ζούσαν στις εισόδους των πολυκατοικιών, άλλες εξελίσσονταν σε καταληψίες στέγης για να βγάλουν το χειμώνα, ενώ για πρώτη φορά υπήρξαν άστεγοι που ζουν -μέχρι και σήμερα- σε γέφυρες και σε οικοδομές.

[the_ad id=”46274″]

Στην Ελλάδα η ιδιοκατοίκηση φθάνει στο 70%, ενώ οι καταγεγραμμένοι άστεγοι είναι περίπου 20.000.
Με την έναρξη εφαρμογής της διάταξης για την απελευθέρωση τωνπλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, θα βγουν άμεσα “στο σφυρί” 110.000 ακίνητα μονομιάς!
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν το αντέχει η λογική, αλλά και τα στοιχειώδη συναισθήματα ανθρωπισμού!»._

[the_ad id=”48922″]

[the_ad id=”46704″]