Με ομιλητή τον Θεολόγο – Φιλόλογο κ. Παναγιώτη Αχιλλιά που ανέπτυξε το θέμα «Οι αγραυλούντες ποιμένες και οι αγρυπνούντες χριστιανοί, αγώνες ευθύνης παράλληλοι», συνεχίστηκαν χθες οι εσπερινές ομιλίες τις οποίες πραγματοποιεί κάθε Κυριακή η Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στο Κέντρο Νεότητος «Οι Νέοι Ορίζοντες».
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Αχιλλιάς θέλησε να εξηγήσει τι επακριβώς είναι η πνευματική αγρύπνια. «Όπως το σώμα έχει αισθήσεις, έτσι και η ψυχή έχει ΄΄αισθητήρια΄΄. Έχει και η ψυχή μάτια, που πρέπει να τα κρατά ανοιχτά, για να παρακολουθεί τις κινήσεις του εχθρού, να βλέπει τα ερείπια που σωριάζει γύρω της η αμαρτία, να διακρίνει την ΄΄οδόν΄΄ από τα αδιέξοδα και τους γκρεμούς. Έχει αυτιά για να συλλαμβάνει κάθε ψίθυρο, εχθρικό, ύπουλο και κάθε φωνή που δεν προέρχεται από τον ΄΄καλόν ποιμένα΄΄. Έχει όσφρηση για να αντιδιαστέλλει το βρώμικο, το σάπιο, από το άρωμα της υγείας, της αρετής, της καθαρότητος. Έχει γεύση για να ξεχωρίζει τα ξυλοκέρατα από τον ΄΄άρτον της ζωής΄΄, τα λασπόνερα από το καθαρό νερό. Έχει αφή για να συλλαμβάνει και να ντύνεται τα ΄΄όπλα του πνεύματος΄΄. Η πνευματική αγρύπνια είναι το κορυφαίο χρέος του πνευματικού ανθρώπου έναντι του εαυτού του, της κοινωνίας και του Θεού. Ο άγρυπνος χριστιανός κρατά ξύπνια τη συνείδησή του και ξέρει πού κατευθύνεται, πού στοχεύει, τι επιδιώκει, για ποιον σκοπό ζει. Η αγρύπνια είναι μια πνευματική κατάσταση που κάνει την ψυχή δεκτική στα μηνύματα του Ουρανού», σημείωσε.

[the_ad id=”46371″]

Και συνέχισε: «Η σημερινή εποχή είναι γεμάτη προκλήσεις και προσκλήσεις, ομορφοστημένες παγίδες. Είναι μια εποχή που το χαρακτηριστικό της είναι η σύγχυση ιδεών και προσανατολισμών, η απουσία ιδανικών και αξιών. Που έχει αντικαταστήσει τη λογική με τον παραλογισμό και τις αξίες με τις εκκεντρικότητες, που στη θέση τής αλήθειας βάζει ανούσιους βερμπαλισμούς και κενές λέξεις. Μέσα σε αυτή την εποχή, εάν δεν διαθέτουμε αγρύπνια πνεύματος, ξύπνιο μυαλό και άμεση αντίδραση από το κακό, τότε θα έρθει γλυκά και ύπουλα ο πνευματικός ύπνος να μας περάσει… χειροπέδες θανάτου».
Ακολούθως ο ομιλητής αναφέρθηκε στον τρόπο που ο Θεός στέλνει μηνύματα στους ανθρώπους. «Ο Θεός δεν έπαψε ποτέ να μας στέλνει μηνύματα. Όχι με λευχειμονούντες αγγέλους, αλλά μέσα από περιστατικά και γεγονότα, μέσα από ΄΄συμπτώσεις΄΄ όπως συνηθίζουμε να λέμε, από πρόσωπα, από ευχάριστα ή δυσάρεστα συμβάντα. Ακόμα, με κάτι πολύ απλό: Με μια σκέψη, ένα τηλεφώνημα, μια συμβουλή, ένα παράδειγμα, ένα περιστατικό που συνέβη σε κάποιον άλλον. Ο Θεός στέλνει μηνύματα, τα οποία όμως είναι ανάγκη να βρουν άγρυπνες ψυχές σε κατάσταση ετοιμότητας για να τα ΄΄λάβουν΄΄. Να ξεχωρίσουν τη φωνή Του ανάμεσα στο θόρυβο της πολύβουης ζωής. Διότι, μέσα στη δίνη τής ζωής που τη δημιουργούν ο θόρυβος, οι έγνοιες, το άγχος, το κυνηγητό και οι περισπασμοί, χάνουμε τη νίψη της ψυχής, την αγρύπνια του πνεύματος. Πρέπει να κατασιγάσει όλος αυτός ο θόρυβος που δημιουργεί παράσιτα στην εκπομπή του ουρανού για να ακούσουμε, να δεχθούμε τη φωνή και τα μηνύματα του Θεού, τα οποία φέρνουν λύσεις και διεξόδους, ενισχύουν την πίστη και τονώνουν την αγάπη!».

[the_ad id=”46274″]

«Η αγρύπνια είναι απαραίτητη για να σταθεί ο πνευματικός αγωνιστής στην έπαλξή του, αλλά δεν είναι και εύκολη. Στη δύσκολη προσπάθεια να αγρυπνούμε είναι απαραίτητα μερικά βοηθητικά μέσα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αχιλλιάς, κάνοντας γνωστά ποια είναι αυτά. «Δεν αγρυπνείς ξαπλωμένος σε μια πολυθρόνα νωχελικά, σκοτώνοντας την ώρα σου. Θα σε πάρει ο ύπνος. Αγρυπνείς πάνω στο καθήκον, στο χρέος της κάθε μέρας, της κάθε ώρας, της κάθε στιγμής. Όπως οι ποιμένες. Επίσης, άκεφα και ανόρεχτα δεν αγρυπνείς. Αντίθετα, αγρυπνείς όταν πιστεύεις στο θησαυρό που τάχτηκες να φυλάς. Δεν αγρυπνάς εύκολα μόνος. Η συντροφικότητα ενισχύει τον αγώνα της αγρύπνιας. Αν ξεκόψουμε από την πνευματική μας συντροφιά, θα μας πάρει ο ύπνος. Το ΄΄αγρυπνείτε΄΄ θέλει ΄΄γερά κότσια΄΄, γι’ αυτό ο Κύριος προσέθεσε και το ΄΄προσεύχεσθε΄΄. Πάρτε δύναμη από ψηλά. Κρατήστε τον Ουρανό ανοιχτό για να στέλνει το φως Του, τη χάρη Του, τη δύναμή Του. ΄΄Η αγρύπνια ελκύει τη χάρη του Θεού και η χάρις του Θεού ενισχύει την αγρύπνια, όπως στον καθρέπτη που ο βλέπων και ο βλεπόμενος είναι το ίδιο πρόσωπο΄΄ τονίζει ο Άγιος Εφραίμ ο Σύρος».

[the_ad id=”46371″]

Και ο εξαίρετος ομιλητής κατέληξε με την εξής προτροπή: «Αυτό που οφείλουμε είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρεθούμε κοντά στον Χριστό. Μακάριος ο άνθρωπος που θα τον βρει ο Νυμφίος όχι ΄΄ραθυμούντα΄΄ αλλά ΄΄γρηγορούντα΄΄. Και μακάριος εκείνος που ΄΄ξυπνά΄΄ όχι μόνο νωρίς αλλά που ΄΄ξυπνά΄΄ δυναμικά και ουσιαστικά. Ο Χριστός ήλθε για να ομορφύνει τη ζωή μας με τον λόγο Του, με τα διδάγματά Του. Για να μας βγάλει από τη σαπίλα της αμαρτίας και να ζήσουμε την ομορφιά τής αληθινής ζωής κοντά Του. Και εδώ στη γη, να ζήσουμε τη ζωή της καλοσύνης και της αγάπης. Και να αξιωθούμε να απολαύσουμε την αιώνια ζωή στη Βασιλεία Του. Πάντα, όμως, επειδή ο κόσμος ΄΄εν τω πονηρώ κείται΄΄, η αγάπη μας για τον Χριστό και η λαχτάρα μας να τηρούμε το θέλημά Του θα συνεπάγεται και θυσίες αλλά και πόνο. Ο ίδιος μάς κάλεσε να Τον ακολουθήσουμε σηκώνοντας ο καθένας το σταυρό του. Μόνο που αυτή η άρση του σταυρού μας συνοδεύεται πάντοτε από την ελευθερία, την ειρήνη και τη χαρά που μόνο ο Χριστός μπορεί να δίνει. Εύχομαι, εν κατακλείδι, ο Θεός να μας αξιώνει να πολιτευόμαστε με αυταπάρνηση και αγάπη, ώστε να έρθει η ώρα να φτάσουμε και στην αιώνια Ανάσταση κοντά Του!».

[the_ad id=”48922″]

 

[the_ad id=”46704″]