emporiko 3Με πραγματική έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία «ερασιτεχνών ελεγκτών» μέσω «φοροελεγκτικού εθελοντισμού», η οποία σαφώς και δεν είναι η λύση για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Από το Υπουργείο Οικονομικών περιμένουμε υψηλότερου επιπέδου ενέργειες με έμφαση στα ουσιώδη προβλήματα, αντί να επικοινωνεί επικίνδυνα σενάρια κοινωνικού διαχωρισμού.
Η ιδέα της δίμηνης στρατολόγησης τουριστών, φοιτητών, συνταξιούχων, ανέργων και ανθρώπων με πενιχρά εισοδήματα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ως «κατάσκοποι της εφορίας», δεν γίνεται αποδεκτή από τον εμπορικό κόσμο γιατί σίγουρα δεν συνυπολογίστηκε το ενδεχόμενο της δυνατότητας που δίνει σε εμπαθείς, κακοήθεις και επιτήδειους, εξοπλισμένους με συστήματα ήχου και εικόνας, να παριστάνουν τους μυστικούς αστυνόμους ΦΠΑ. Αντί για εφαρμογή απλών φορολογικών κινήτρων και επίκληση στην πράξη της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, για άλλη μια φορά είμαστε θεατές στο κυνήγι της απόδειξης, που εξακολουθεί να μην έχει καμία φορολογική χρήση για τους περισσότερους Έλληνες φορολογούμενους.
Ως θεσμικοί εκπρόσωποι των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων της Αιγιαλείας, εκλαμβάνουμε την εν λόγω ιδέα, ως προσβολή και απαξίωση της προσπάθειας επιβίωσης των επιχειρήσεων και διατήρησης της απασχόλησης τα τελευταία πέντε χρόνια. .
Ο εμπορικός κόσμος για άλλη μια φορά δηλώνει ξεκάθαρα ότι καταδικάζει την συστηματική φοροδιαφυγή και τη συνειδητή φοροαποφυγή, που αδικεί τους συνεπείς φορολογούμενους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει όλους με περισσότερους και μεγαλύτερους φόρους, οδηγώντας όλους μας στην φοροαδυναμία. Αναμένουμε λοιπόν από τη νέα Κυβέρνηση να μας καλέσει ως κοινωνικούς εταίρους και εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συμβάλλουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά με τις θέσεις μας στην επίλυση του προβλήματος, αντί να αντιμετωπίζει το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας προσβλητικά, και κυρίως αντισυνταγματικά.