Αύριο, στις 7.00 το απόγευμα στο κινηματοθέατρο Απόλλων,το Ορατόριο «.Αίμα και μύρο Νεομαρτύρων Καλαβρυτινών». Εμπνευσμένο από το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων το 1943. Μια επικολυρική σύνθεση – ρέκβιεμ και ελεγεία μαζί – με βαθείς ανθρώπινους τόνους παραστατικές εικόνες και στοχαστικές αναφλέξεις.

Το τόλμημα μεγάλο!!! Ο Ανδρέας Τασόπουλος το δούλεψε αρκετό καιρό. Ένα δύσκολο έργο, με ζωντανή μουσική, χορωδίες, σολίστες, αναγνώστες, όλα έπρεπε να προσεγγιστούν σωστά και να έχουν το ρόλο που τους αρμόζει. Τελική μορφή πήρε τους τελευταίους τρεις μήνες.

[the_ad id=”46371″]

 

Ένα θέμα που απαιτεί προσοχή και σεβασμό, γιατί θίγει το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων , το σπαραγμό, την απώλεια και την επόμενη μέρα. Έτσι ακριβώς αντιμετωπίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες αλλά και τους διοργανωτές.

Υπό το άγρυπνο βλέμμα, της σκηνοθετικής καθοδήγησης του Κώστα Κλάγκου, που αξίζει να σημειωθεί ότι είχε αναλάβει και αυτή της τελευταίας παρουσίασης του έργου είκοσι τρία χρόνια πριν. H εκδήλωση είναι αφιερωμένη, όχι μόνο στη μνήμη του Φίλιππα Οικονόμου που έγραψε την μουσική αλλά και στον ποιητή δημοσιογράφο Γιάννη Ανδρικόπουλο που έγραψε τους στίχους.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα πνευματικά δικαιώματα του έργου, έχουν παραχωρηθεί στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος του Δήμου Καλαβρύτων και πως με μεγάλη χαρά ο διευθυντής του Μουσείου, Χρίστος Φωτεινόπουλος, έδωσε την άδεια για να ανέβει το έργο.

[the_ad id=”46274″]

 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε, o Ανδρέας Τασόπουλος στη χορωδία των Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και στον Βασίλη Μπίκο αλλά και στη γυναικεία χορωδία αποτελούμενη από 15 μέλη που συστάθηκε για τις ανάγκες του έργου. Δεν μπορώ παρά να εκφράσω το θαυμασμό μου, για τη σοβαρότητα όλου αυτού του εγχειρήματος. Μόλις χθες το βράδυ που παραβρέθηκα στις πρόβες, κατάλαβα τη βαρύτητα που έχει δοθεί σε όλη αυτή την εκδήλωση. Ένα πραγματικό μνημόσυνο για όλους αυτούς που χάθηκαν, γιοί, αδελφοί, πατέρες, σύζυγοι, 74 χρόνια μετά και μια εκδήλωση έρχεται για να μας θυμίσει πως τίποτα δεν ξεχάστηκε. Όποιος βρεθεί στο Απόλλωνα και παρακολουθήσει το Ορατόριο θα θαυμάσει όχι μόνο ένα έργο, αποτελούμενο από 80 και πλέον συντελεστές, θα δει από κοντά καλλιτέχνες που στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, παραμένουν πιστοί στην τέχνη τους. συνεχίζουν να οραματίζονται και με το έργο τους αποτελούν ένα πρότυπο και μια σφραγίδα γνησιότητας.

Φυσικά, στη συζήτηση που είχαμε, ο Ανδρέας Τασόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε έναν προς έναν τους μουσικούς, δεξιοτέχνες στο είδος τους, έχοντας οι περισσότεροι, μακρά πορεία στο χώρο της μουσικής. Σάκης Παπαδημητρίου, που θα παίξει διάφορα όργανα, ως πολυπράγμων που είναι
Ανδρέας Τασόπουλος και Ασημάκης Τσάκαλος: αρμόνιο και συνθεσάιζερ
Δημήτρης Αγγελόπουλος: Ούτι και μπουζούκι
Θόδωρος Δημητρακόπουλος: βιολί
Τάκης Μπατάλης: Κρουστά
Χρήστος Καραμάνος: Πιάνο
Γεράσιμος Παπαχριστόπουλος: Κλαρίνο
Επίσης, εξαιρετική είναι η δουλειά του Θόδωρου Στεφανίδη που κατασκεύασε τα σκηνικά και του Βασίλης Μανουηλίδη για τα βίντεο. Τέλος ο πρόεδρος του Συλλόγου, ευχαρίστησε το Δήμο Αιγιαλείας και τη ΔΗΚΕΠΑ που αγκάλιασε όλο αυτό το εγχείρημα.
Της Ιωάννας Δημουλά

[the_ad id=”48922″]

 

[the_ad id=”46704″]