Οι Συλλογικοί Φορείς της Αιγιάλειας μέσα από δύο συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατέληξαν σε ένα κείμενο, το οποίο καταθέτουμε σήμερα τόσο στη Δημοτική Αρχή όσο και στους πολίτες του Δήμου μας. Η θέση μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Αιγιάλειας είναι ότι ο Δήμος πρέπει να έχει τη διαχείριση σε όλες τις φάσεις συλλογής και διαλογής με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το όφελος των πολιτών του. Εναντιωνόμαστε σε οποιαδήποτε συμμετοχή ιδιωτικών επιχειρήσεων σε οποιαδήποτε φάση της διαχείρισης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αιγιάλειας το έτος 2015 είχε αποφασίσει νέα διαχείριση για τα απορρίμματα. Αυτή αποτυπώθηκε στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης (Τ.Σ.Δ.).
Βασίζεται στην αποκεντρωμένη διαχείριση με ευθύνη των Δήμων Αιγιάλειας και Καλαβρύτων και με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών εκεί όπου παράγονται τα απορρίμματα (στο σπίτι, στις επιχειρήσεις, στις υπηρεσίες, στα σχολεία).

[the_ad id=”46371″]

 

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, είμαστε μπροστά στα ίδια αδιέξοδα που αντιμετώπιζε πάντα η περιοχή μας, δηλαδή εφαρμογή της παλιάς μεθόδου συλλογής απορριμμάτων (συλλογή – θάψιμο σε ΧΑΔΑ/ΧΥΤΑ), υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ στην Αιγείρα, μη ουσιαστική λειτουργία της ανακύκλωσης με το μπλε κάδο, ΧΑΔΑ σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και στις όχθες των ποταμών. Ό,τι θα μπορούσε να συμβάλλει στη βασική επιδίωξη του νέου Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης (ΤΣΔ) – δηλαδή στην ανάκτηση, με προδιαλογή, του 50% των απορριμμάτων ως το 2020 – έχει ακυρωθεί, στην πράξη.
Συμπαραστεκόμαστε εμπράκτως στο δίκαιο των αιτημάτων των συμπολιτών μας της Ανατολικής Αιγιάλειας που ζητούν να σταματήσει η περαιτέρω απόθεση απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Αιγείρας. Αναγνωρίζουμε επίσης την ανάγκη των πολιτών όλης της επικράτειας του Δήμου μας να βρεθεί οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τέτοια λύση υπάρχει, αλλά σε άλλη κατεύθυνση από αυτή που εφαρμόζεται. Γι’ αυτό και απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου μας να προχωρήσει άμεσα στη νέα διαχείριση απορριμμάτων ξεκινώντας με επτά (7) βηματισμούς στα πλαίσια πάντα των οικονομικών δυνατοτήτων του όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις. Εφαρμόζοντας τις προτάσεις μας αυτές ο Δήμος Αιγιάλειας θα μειώσει σε ποσοστό πάνω από 70% τα παραγόμενα απορρίμματα και μόλις ένα 30% θα καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής.

[the_ad id=”46274″]

 

Το κόστος των προτάσεών μας είναι το ίδιο και λιγότερο από αυτό που έχει καταρτίσει η Δημοτική Αρχή για το 2018 στο τεχνικό της πρόγραμμα και αφορά την υπογειοποίηση μερικών κάδων απορριμμάτων σε μερικές πλατείες της πόλης. Το οικονομικό όφελος για το Δήμο από τις προτάσεις μας θα είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Προτείνουμε:
ΒΗΜΑ 1ο. Δημιουργία και λειτουργία του πρώτου ”πράσινου” σημείου στο Αίγιο
Ορίζεται ένα οικόπεδο τριών-τεσσάρων στρεμμάτων περίπου. Εκεί ο κάθε πολίτης θα μπορεί να παραδίδει τα απορρίμματά του αφού πρώτα τα έχει ξεχωρίσει κατά κατηγορία (σίδερο, αλουμίνιο, γυαλί, ξύλα, χαρτί, πλαστικά κλπ). Θα λαμβάνει ανάλογα με των όγκο των διαχωρισμένων απορριμμάτων που παραδίδει, ως μπόνους κουπόνια για παροχή δωρεάν εκδηλώσεων του Δήμου.

ΒΗΜΑ 2ο. Συλλογή χαρτονιού και έντυπου υλικού από τους μεγάλους παραγωγούς της Αιγιαλείας (Εμπορικά καταστήματα , δημόσιες- δημοτικές επιχειρήσεις , μεγάλες βιοτεχνίες σχολεία κ.α.)
Χαρτόνια. Υποδομή που απαιτείται:
Κάθε μεσημέρι, ένα μικρό όχημα του δήμου θα συλλέγει τα δεματοποιημένα χαρτόνια σε καθορισμένους χώρους με ειδική σήμανση.
Έντυπο υλικό. Υποδομή που απαιτείται:
Υπογραφή σύμβασης του Δήμου με τους μεγάλους παραγωγούς απορριμμάτων έντυπου υλικού (μεγάλες εταιρίες, υπηρεσίες, σχολεία κλπ), για συλλογή του με προκαθορισμένο τρόπο.
ΒΗΜΑ 3ο. Δίκτυο και διαχείριση πράσινων απορριμμάτων του κήπου (κλαδέματα κλπ).
Υποδομές που απαιτούνται:
Ξεκινάμε πρώτα από τα Δημοτικά Διαμερίσματα όπου έχουμε και τον πιο μεγάλο όγκο αυτών. Ορίζεται ειδικός δημόσιος χώρος ή χώροι ανά Δημοτικό Διαμέρισμα με περίφραξη-ειδική σήμανση και πυρασφάλεια. Οι πολίτες δεματοποιούν τα απορρίμματα του κήπου τους και τα εναποθέτουν στους ανωτέρω χώρους.
Ο θρυμματιστής του Δήμου θα περνά με σταθερή χρονική περιοδικότητα από τους εν λόγω χώρους επεξεργαζόμενος αυτά και παράγοντας οργανική ύλη για κομπόστ ή οποιαδήποτε άλλη χρήση . Στον αστικό ιστό της πόλης καταρχήν ορίζονται τέτοια σημεία όπου υπάρχουν ελεύθεροι δημόσιοι χώροι κατά συνοικία.
Όπου δεν υπάρχουν, οι πολίτες δεματοποιούν υποχρεωτικά τα κλαδέματα και τα τοποθετούν δίπλα στους κάδους απορριμμάτων.

ΒΗΜΑ 4ο. Συλλογή ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών. Πιθανή επαναχρησιμοποίηση.
Υποδομές που απαιτούνται:
Στο πράσινο σημείο τοποθετείται ένα κοντέινερ για συλλογή των κατεστραμμένων ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών συσκευών. Όσες από τις ανωτέρω συσκευές είναι λειτουργικές, θα παραδίδονται σε ειδικά στεγασμένο χώρο του πράσινου σημείου που μετά από σχετική επισκευή τους θα παραδίδονται για χρήση ως επιβράβευση στους πολίτες που κάνουν ανακύκλωση.

ΒΗΜΑ 5ο. Δίκτυο συλλογής και επεξεργασίας βαρέως τύπου απορριμμάτων.
Να γίνει από την Δ/νση διαχείρησης απορριμμάτων του Δήμου Αιγιάλειας μια μελέτη τεχνικοοικονομική με την οργάνωση συλλογής και επεξεργασίας των βαρέως τύπου απορριμμάτων. Δηλ. υλικά οικοδομών από κατεδαφίσεις, υλικά άρδευσης, οικιακά βαρέως τύπου, κτλ.
Γι΄αυτά απαιτείται η λειτουργία κέντρου διαλογής, η αγορά και διάθεση ανοικτών κοντεϊνερ σε κάθε Δ.Δ., αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά, η αγορά και λειτουργία ενός Φορτηγού αυτ/του με ειδική μπάρα ανύψωσης και μεταφοράς των κοντεϊνερ στο κέντρο διαλογής. για περαιτέρω διαχωρισμό.

ΒΗΜΑ 6ο. Ουσιαστική βελτίωση της ανακύκλωσης των συσκευασιών (μπλε κάδοι)
Καταρχήν απαιτείται η Δ/νση Απορριμμάτων του Δήμου να έχει ψηφιακή αποτύπωση όλων των κάδων συλλογής απορριμμάτων στην Αιγιάλεια.
Άμεσα να επισκευαστούν τα κατεστραμμένα καπάκια όλων των κάδων.Tα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου κατά την αποκομιδή να κλείνουν τα καπάκια υποχρεωτικά.
Ο κάδος ανακύκλωσης πρέπει να είναι πάντα μαζί με συμβατικό κάδο, ποτέ μόνος. Η θέση των κάδων θα είναι ορισμένη με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων γιατί τοποθετούνται σε δημοτικό ή δημόσιο χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου.
Υποχρεωτικά πλύση των κάδων μια φορά τον μήνα.

ΒΗΜΑ 7ο. Οικιακοί Κομποστοποιητές
Ο Δήμος Αιγιάλειας να μοιράσει δωρεάν οικιακούς κομποστοποιητές στους πολίτες που ενδιαφέρονται να κάνουν κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων τους στο σπίτι κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης.

Για την επιτυχία των επτά ανωτέρω βηματισμών απαιτείται διαρκής καμπάνια ενημέρωσης για συμμετοχή των πολιτών στην νέα διαχείριση των απορριμμάτων μας.
-Διανομή, σε κάθε σπίτι, σακούλας πολλαπλών χρήσεων για την ανακύκλωση των συσκευασιών μαζί με έντυπο υλικό.
-Φυλλάδια ενημέρωσης για τους πολίτες που το ένα θα είναι συνέχεια του άλλου και θα διακινηθούν διά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑ.
-Διαφημιστικά σποτ σε ραδιόφωνο τηλεόραση και εφημερίδες.

Συμπολίτες, το πώς διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας είναι ευθύνη όλων μας και του καθενός ξεχωριστά, ανεξαρτήτως που κατοικεί ο καθένας. Όπως ξεχωρίζουμε στο σπίτι μας και στη δουλειά μας που θα τοποθετήσουμε τα πράγματά μας, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και για τα απορρίμματά μας.

Είμαστε αποφασισμένοι, λόγω της διαχρονικής αδιαφορίας των μέχρι τώρα Δημοτικών Αρχών για οριστική λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων όπως κάνουν όλα τα σύγχρονα κράτη, να κάνουμε χρήση όλων των μορφών δράσης που απαιτούνται για να εφαρμόσει ο Δήμος Αιγιάλειας τη νέα διαχείριση.

Αίγιο, 4 Δεκεμβρίου 2017

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ « ΙΡΙΔΑ »
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΜΕΝΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΚΡΑΤΑΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΥΚΗΣ
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΟΓΓΟΥ « Ο ΒΥΡΩΝ »
‘’ ΔΗΜΟΤΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ‘’

 

[the_ad id=”48922″]

[the_ad id=”46704″]