Μια νέα πτυχή της εισοδηματικής συμπίεσης της μεσαίας τάξης και κυρίως των μισθωτών και συνταξιούχων αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Μπορεί η αριστερής προέλευσης ανάλυση της δικαιοσύνης του φορολογικού συστήματος να εδράζεται στη σύγκριση των εσόδων από τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, ωστόσο, τα φορολογικά πεπραγμένα της διακυβέρνησης των τελευταίων ετών δείχνουν ότι το φορολογικό σύστημα γίνεται όλο και πιο άδικο. Δηλαδή περισσότερους φόρους πληρώνουν ισοπεδωτικά όλοι ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους και λιγότεροι φόροι εισπράττονται με βάση το εισόδημα κάθε φορολογo;yμενου. Ας δούμε την ιστορία που διηγούνται τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

[the_ad id=”46371″]

 

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία συνολικά έσοδα από άμεσους φόρους ύψους 14,082 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα τα έσοδα αυτά είναι, παρά την αύξηση των άμεσων φόρων (μείωση αφορολόγητου, νέα κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης κα) μειωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 9μηνο κατά 862 εκατομμύρια! Μάλιστα, βασικό συστατικό των άμεσων φόρων είναι τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος που στο 9μηνο ήταν μειωμένα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινό περίοδο κατά 216 εκατομμύρια. Τι αποκαλύπτουν αυτοί οι αριθμοί; Ότι αντί να αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής -που θα φαινόταν από την αύξηση στο φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων- τα έσοδα μειώνονται. Η έξαρση της φοροδιαφυγής -με όποια οπτική και αν αναλυθεί, αριστερή ή δεξιά- είναι μια εξέλιξη εχθρική προς την κοινωνία και σίγουρα δεν προάγει τη φορολογική δικαιοσύνη.

Ας δούμε τι γίνεται την ίδια ώρα στα έσοδα από τους έμμεσους φόρους. Τους φόρους δηλαδή που συνδέονται άμεσα με την κατανάλωση, δεν έχουν καμία προοδευτικότητα και πληρώνονται το ίδιο από εύπορους και φτωχούς. Διότι τον ίδιο ειδικό φόρο κατανάλωσης και ΦΠΑ επιβαρύνεται ένας άνεργος που βάζει είκοσι λίτρα βενζίνης στο αυτοκίνητό του και ένας εύπορος ελεύθερος επαγγελματίας -που ίσως αποκρύπτει και τα πραγματικά του εισοδήματα- και αγοράζει την ίδια ποσότητα καυσίμων.

[the_ad id=”46274″]

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στο 9μηνο τα έσοδα από τους άμεσους φόρους διαμορφώθηκαν στα 19,202 δισ ευρώ όταν την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι είχαν εισπραχθεί 18,169 δισ. Ευρώ. Πρόκειται για μια αύξηση 1,033 δισ ευρώ που πληρώθηκε από όλους εύπορους και φτωχούς. Στοίχισε όμως περισσότερο σε μισθωτούς και συνταξιούχους που το διαθέσιμο εισόδημά τους είναι φορολογημένο μέχρι ευρώ και λιγότερο σε όσους διαθέτουν υψηλά εισοδήματα ή καταφέρνουν να κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Το ότι σημειώθηκε έκρηξη των εσόδων από την έμμεση φορολογία δεν είναι τυχαίο. Τα τελευταία δυο χρόνια επιβλήθηκαν έμμεσοι φόροι όπου δεν υπήρχαν και αυξήθηκαν σχεδόν όλοι όσοι υπήρχαν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αυξήθηκε ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%, αυξήθηκαν οι φόροι σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και επιβλήθηκαν νέοι φόροι σε σταθερή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, ακόμη και στον καφέ…
capital.gr

[the_ad id=”46704″]

[the_ad id=”46715″]