Την ερχόμενη Κυριακή,19 Νοεμβρίου, συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Με την ευκαιρία αυτή, η Ιερά Μητρόπολις έχει προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων, στις οποίες καλούνται να παραστούν ο ιερός κλήρος και οι ευσεβείς χριστιανοί μας.

[the_ad id=”46371″]

Η αρχή θα γίνει το πρωί της Κυριακής, όπου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των προκατόχων Αρχιερέων του Μητροπολίτου μας.
Ακολούθως, περί τις 12 το μεσημέρι θα τελεσθούν τα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Μουσείου της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίον είναι πλέον έτοιμο να ξεναγήσει τους επισκέπτες του στην εκκλησιαστική παράδοση της περιοχής μας.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο ανοίγει τις πύλες του!
Το εν λόγω Εκκλησιαστικό Μουσείο συνεστήθη με την υπ’ αριθμόν 16/30.9.1980 Πράξη, η οποία εγκρίθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και ακολούθως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. 94/1.5.1981). Οι εργασίες για την ανοικοδόμηση του κτηρίου άρχισαν σχεδόν αμέσως, καθώς ο θεμέλιος
λίθος ετέθη το καλοκαίρι του 1982. Κατόπιν πολλών παραστάσεων προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, παρακλήσεων και ικεσιών προς εξεύρεση πόρων, τελικά, με τη σύναψη τριών επάλληλων δανείων, κατορθώθηκε η ταχεία προώθηση και ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών.
Η δημιουργία ενός άρτιου Εκκλησιαστικού Μουσείου ήταν ένα από τα πρώτα μελήματα του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος όχι μόνο κατόρθωσε να περισώσει τα διάσπαρτα εκκλησιαστικής τέχνης κειμήλια που επί χρόνια βρίσκονταν σε αποθήκες ιερών μονών και εκκλησιών της περιοχής, αλλά και έπραξε τα δέοντα για τη συντήρηση, την ασφάλεια και την προβολή τους. Έτσι, ο απολογισμός αυτής της μακρόχρονης προσπάθειας ήταν να συμπεριληφθούν στα αξιόλογα εκθέματα του Μουσείου, ένα αυτούσιο τέμπλο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βουρών Αιγιαλείας, 100 περίπου εικόνες, χειρόγραφα, ιερά σκεύη, ιερά καλύμματα, άμφια, χρυσοκέντητος Επιτάφιος, αντιμήνσια, παλιές σφραγίδες, μολυβδόβουλα, σιγίλλια και πόρπες, ενώ περιλαμβάνονται επίσης είδη λαϊκής τέχνης αλλά και κειμήλια εθνικού χαρακτήρα, όπως χειρόγραφες επιστολές, φουστανέλες και όπλα αγωνιστών της Επανάστασης του 1821.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία άξια επαίνου πρωτοβουλία τού σεπτού Ποιμενάρχη μας, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει μέσα στον χώρο τού Μητροπολιτικού Μεγάρου ένα Εκκλησιαστικό Μουσείο που θα αποτελέσει έναν ανεκτίμητο «θησαυρό» τόσο για το Αίγιο όσο και για την ιστορική Ιερά Μητρόπολή μας.

[the_ad id=”46274″]

 

Συναυλία με την εκκλησιαστική χορωδιακή κοινωνία «Μπράνσκο»
Τέλος, το απόγευμα της ίδιας μέρας και συγκεκριμένα στις 7μ.μ., αντί της καθιερωμένης εσπερινής ομιλίας και στα πλαίσια της επετείου του Σεβασμιωτάτου, θα δοθεί συναυλία στο κινηματοθέατρο «Απόλλων», από την μικτή 50μελή σερβική χορωδία «Μπράνσκο», η οποία, με μαέστρο την πρεσβυτέρα Σάρα Τσιντσάρεβιτς, θα αποδώσει ελληνικά και σερβικά κομμάτια.

[the_ad id=”46704″]

[the_ad id=”46715″]